6. prosince 2018

ČRo Plus: Návrh rozpočtu je nebezpečný pro budoucnost

(ČRo Plus) Poslanci začali projednávat rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem ve výši 40 miliard korun. Zatímco vláda vyzdvihuje zvyšování důchodů, platů a investic, Národní rozpočtová rada varuje, že veřejné finance nejsou dlouhodobě udržitelné.

„Je to rozpočet špatný a pro budoucnost naší země nebezpečný. V době už několikaletého hospodářského růstu a velmi nízké nezaměstnanosti vláda dál zadlužuje budoucí generace,“ kritizuje poslanec Jan Skopeček (ODS).

Vadí mu, že vláda na příjmové straně rozpočtu počítá se 150 miliardami navíc, které vytáhne z kapes daňových poplatníků. „I na výdajové straně je enormní nárůst, takže se zvýší přerozdělování a vzroste moc státu nad občany,“ dodává.

„Rozpočet neřeší dlouhodobé problémy veřejných financí. Vláda není schopna řešit penzijní ani zdravotní systém v souvislosti se stárnutím populace.“ Jan Skopeček

Fakt, že rozpočty v minulých letech končily lépe, než se očekávalo, Skopeček vysvětluje tím, že vláda nedokázala plnit své investiční plány. „Kdyby vláda ušetřila na provozu státu, tak bych byl za nižší schodek rád. Ale pokud je to na úkor naplánovaných investic, je to pro rozvoj země špatně,“ upozorňuje.

Podle občanských demokratů by se 40 miliard dalo ušetřit na dotacích pro soukromé subjekty, které navíc křiví trh, a také v provozních výdajích ministerstev. Ušetřené prostředky ODS navrhuje převést do kapitoly obsluhy státního dluhu.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS