22. listopadu 2018

Pracovní skupina nad elektronizací stavebního řízení projednala první návrhy

(www.ods.cz) Dnes se na základě poslanecké iniciativy místopředsedy ODS Martina Kupky poprvé sešla na půdě sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pracovní skupina pro elektronizaci stavebního řízení. „Sezvali jsme k jednomu stolu zástupce ministerstev, odborných kruhů a politických stran. Shodli jsme se na faktu, že změny jsou nutné, abychom se již v rychlosti stavebního řízení nenacházeli na chvostu žebříčku sestaveného každoročně Světovou bankou.“

Občanští demokraté opakovaně upozorňují, že je třeba zjednodušit stavení zákon. Je zde však nebezpečí, že se takováto razantní změna nestihne prosadit ve zbytku tohoto volebního období. „Co by ale z poslaneckých lavic zvládnout šlo, je dílčí změna současného stavebního zákona směrem k elektronizaci, která by mohla územní i stavební řízení zrychlit, zlevnit a usnadnit život jak stavebníkům a projektantům, tak i úředníkům,“ podotýká Martin Kupka s tím, že se právě touto cestou ODS vydává.
 
Konkrétní vize, které vznikly na základě aktivity ICT Unie, zazněly na dnešním prvním jednání výše zmíněné skupiny. „Za prvé by bylo nutné vytvořit portál stavebníka, kam by bylo možné vkládat žádosti o stavební povolení nebo územní rozhodnutí elektronickou cestou. Dále musí vzniknout digitální úložiště projektových dokumentací. Musí být schopné uzamknout vložený dokument s časovým razítkem a umožnit úřadu zacházet s ním, jako kdyby ho stavebník přinesl na stavební úřad v tlustých deskách s mašličkami. Dalším důležitým úkolem pro usnadnění, zrychlení a zprůhlednění procesu plánování staveb, je vytvoření digitální technické mapy Česka, v níž by se stavebník a projektant mohl už od počátku podívat na to, jaké sítě kolem nebo přes pozemek vedou, kde jsou k nim připojovací body a podobně, zkrátka kde by mohl v různých vrstvách kontrolovat všechny technické aspekty související s jeho stavbou,“ představil Martin Kupka.
Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu