21. listopadu 2018

90' ČT24: ČSSD a hlasování o nedůvěře vládě

(ČT 24) Hostem pořadu 90' ČT24 na téma „ČSSD a hlasování o nedůvěře vládě“ byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Otázka je, čeho víc si všimnou voliči ČSSD. Zda toho, co prosazuje ČSSD nebo jaké stanovisko, jaká stanoviska ČSSD zaujímá, ale to ještě probereme za malou chvíli. Martin Kupka, místopředseda ODS, je teď s námi v telefonickém spojení. I vám hezký večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Hezký večer. Dobrý večer.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Rozumí ODS tomu dnešnímu rozhodnutí sociálních demokratů neúčastnit se toho závěrečného hlasování o nedůvěře vládě?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Rozumíme mu jako zoufalému projevu alibismu. Opravdu ten příměr chytré horákyně tady sedí. To není ani ryba, ani rak. Sociální demokracie na jedné straně říká, že jí vadí Andrej Babiš v roli premiéra, ale na druhé straně, když může něco udělat, když může vyvolat tlak, tak vlastně cukne. My se pravděpodobně dočkáme unikátní situace, kdy sociální demokracie nebude hlasovat o vládě, ve které má sama své ministry. To myslím, že je na zapsání do Guinessovy knihy rekordů, protože to je naprosto mimořádná situace. A ukazuje to na hluboké rozpory, do kterých se sociální demokracie sama svými kroky dostává. Mně to, popravdě řečeno, je líto, protože se tím sama dál před voliči, před českou veřejností zpochybňuje, a to není dobře pro to standardní levicovo pravicové uspořádání politického diskursu.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Mimochodem ten argument tou procedurou hlasování o nedůvěře, tedy že tím, že sociální demokracie vlastně odejde, nepodpoří, nepřidá se k hledání sto jedničky, tak vyjádření svůj postoj k věci, to neberete?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Přeci v okamžiku, kdy mám nějaké výhrady a ty výhrady jsou zásadní, aspoň i z toho předchozího vystoupení jsem to slyšel opakovaně zmínit, že jsou to vážné výhrady, a můžu něco udělat a neudělám to, tak je to vlastně faul, tak zrazuju sám sebe, zrazuju své slovo.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Je ODS smířena s tím, že 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry se v pátek jednoduše nenajde po tom dnešním rozhodnutí ČSSD nebo stále ještě existuje nějaká eventualita, jak 101 dát dohromady?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ne, zdá se, že tady opravdu to pravděpodobně nenastane. Na druhou stranu je dobře také zmínit to, jakou roli v tom sehrál Miloš Zeman, jak se bude Andreji Babišovi líbit, že možná je v tuto chvíli víc loutkou v rukách Miloše Zemana, než si chce sám připustit, že politiku tu diktuje víc prezident než premiér, protože v tomhle případě to opravdu bylo zejména prezident, který rozdával karty, protože kdyby onu podporu nevyslovil, tak by možná i dnes sociální demokracie přišla s jiným rozhodnutím. To je další souvislost, kterou ta aktuální politická situace přináší.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Mimochodem souvislost, kterou budeme dnes večer samozřejmě taky rozebírat. Pane Kupko, zůstaňte, prosím, s námi ještě ve spojení. Za chvíli se k vám vrátíme.


My jsme stále ve spojení s místopředsedou ODS Martinem Kupkou. Pane místopředsedo, pojďme se chvíli věnovat onomu plánu B. Co je tedy onen plán B za situace, kterou jste sám zmínil, a sice za situace, kdy v případě pádu vlády Andreje Babiše prezident republiky znovu chce jmenovat předsedou vlády Andreje Babiše, tak co je plán B, váš plán B, který by tomu zabránil?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ono by se přece jenom ukázalo, jaká by ve skutečnosti pak byla reakce hnutí ANO i reakce pana prezidenta. To, že něco řekne, ještě neznamená, že to tak všichni budou akceptovat. Takže bude se...

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Takže teď to není jasné, to není jasné ano, ano, ne, ne, když Andrej Babiš říká: „Nikdy neodstoupím. Já chci být předseda vlády.“ A prezident říká: „Jmenuji Andreje Babiše.“ Co je na tom nejasného?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Přeci, když někdo říká: „Nikdy neodstoupím.“ Tak to nejvíc vypovídá o něm a o tom, jak chce pojímat demokratickou vládu a znovu to podle mě snižuje jeho kredit před veřejností. To je jedna poznámka. Druhá poznámka. Ano, slova prezidenta byla jasná, možná mířila především v tom okamžiku k sociálním demokratům, aby změnili svůj postoj a aby našli nějaké řešení, které tedy nakonec nenašli, protože říkají opravdu, ani ryba, ani rak. No, a pro nás jako občanské demokraty, když se snaží sociální demokracie přehodit míč na druhou stranu hřiště, říct jaký je plán B, no, ten tady byl. Vytvořit tlak, z něhož by opravdu mohla vzejít změna. Změna, která by znamenala například jedna z možností prostě výměnu v pozici předsedy vlády. Ne třeba z titulu rozhodnutí prezidenta, ale třeba z rozhodnutí hnutí ANO. Já nevím, jak je to reálné, ale bez toho, aniž by se ten tlak vyvolal, to nikdy nezjistíte. To je další podstatná poznámka.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Takže plán B, promiňte, jestli tom správně rozumím, plán B počítá s proměnnými, jako je postoj prezidenta republiky a jako je aktivní rozhodnutí hnutí ANO nominovat někoho jiného. Tak co je na tom reálného?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale s těmi proměnnými přeci musíte v politice počítat. Musíte počítat s tím, že také ti ostatní aktéři reagují na vzniklou situaci. Když k ní nedopustíte ani cestu, no, tak, samozřejmě se to nedozvíte. Pak je velmi snadné říct vlastně, není tady plán B, ale on tady byl plán B, C, my jsme několik těch alternativ zmínili. Sociální demokracie se rozhodla všechny ty alternativy vlastně dopředu odsoudit a zamezit k nim cestu a...

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
A teď mi promiňte...

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
...ještě se pokusit přehodit míč na druhou stranu hřiště, ale to není úplně férové.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Neznamenal by tento plán B v zásadě pouze destabilizaci, v zásadě pouze to, že by tady nebyla vláda s důvěrou, že by následovaly týdny, možná měsíce handrkování a výsledkem by byla jiná vláda Andreje Babiše, kterou by podporovalo SPD?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
My teď ale máme vážný problém, a ten problém představuje to, že v čele vlády je trestně stíhaná osoba. Na to jsme upozorňovali od začátku. A já nemám radost z toho, že na naše slova dochází. Bohužel ale se ukazuje, že to opravdu je jedna z nejvážnějších slabin té současné vlády a je na místě se pokusit s tím vyrovnat, změnit to. Proto občanští demokraté vyvolávali hlasování o nedůvěře vládě, protože je to skutečně vážný problém. Chcete-li vážný problém řešit, no, tak musíte hledat s ostatními partnery v tom politickém prostoru nějaké řešení. Teď to nebude možné, protože sociální demokracie a samozřejmě také komunisté se prostě rozhodli v tomto směru Andreji Babišovi sloužit, i když sociální demokracie říká, že s tím nesouhlasí a že by měl Andrej Babiš odstoupit.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Pane Kupko, poprosím jenom o rychlou odpověď, divák War: „Bylo by nejlepší teď, aby se v České republice konaly předčasné volby?“ Naráží na to, co dnes taky zaznělo na tom brífinku sociálních demokratů, že pokud se ve sněmovně najde 105 hlasů pro rozpuštění sněmovny, sociální demokraté připojí svých 15, tak bylo by to řešení a připojila by se ODS?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je přeci zvláštní ultimátum, když se najde 105, jakože sociální demokraté tuší, že to teď asi není úplně ve hře, tak my přidáme dalších 15. Samozřejmě, že my už v okamžiku, kdy jsme vyvolávali ono hlasování o nedůvěře vládě, tak jsme samozřejmě museli dohlédnout nutně i na příklad tohoto řešení, tohoto vyústění. A v okamžiku, kdy opravdu by se překreslilo to současné politické pole, tak to může být východisko, ale do té doby, do toho podle mého soudu nejkrajnějšího řešení mohlo být na cestě i několik variant jiných. A uvidíme, jestli by se třeba ještě některá z nich neobjeví. Nejsme přirozeně připraveni, protože pokládáme ten problém za vážný. Čili i v téhle alternativě, téhle variantě vyústění.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
A kdy? Ve kterém momentu? Prosím jenom stručně.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To já nedokážu předjímat, tady nebude záležet jenom na nás, ale pochopitelně v okamžiku, kdy taková věc se objeví, ukáže se, že tu jsou další poslanci, kteří by byli ochotni to připustit, tak samozřejmě občanští demokraté jsou, tak jako byli připraveni vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, tak jsme připraveni řešit tu současnou vládní krizi i tímto způsobem.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Martin Kupka, místopředseda ODS. Moc vám děkuju, přeju hezký večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Na slyšenou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu