21. listopadu 2018

Interview ČRo Plus: I u trestně stíhaného premiéra musíme respektovat presumpci neviny. Ale že poslal syna na Krym, mě absolutně šokuje

(ČRo Plus) Co máme vidět za prohlášením Senátu k aktuální kauze Andreje Babiše (ANO)? Je bezpečnostním rizikem syn premiéra, který byl na Krymu? Otázky pro nového předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) v pořadu Interview Plus.

V prohlášení ze čtvrtka 15. listopadu se dočtete, že „Senát Parlamentu ČR považuje účast Andreje Babiše ve vládě ČR do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou.“ Mají se ale senátoři vůbec k aktuální kauze premiéra vyjadřovat?

„Senát je ústavní instituce, a tak se pochopitelně vyjadřuje i k otázkám, které opanují veřejný prostor. A tato kauza ho opanovala velmi silně,“ odpovídá předseda horní komory Jaroslav Kubera. Jedním dechem přitom dodává: „Tohle usnesení vůbec nemluví o současné kauze, ale zmiňuje odstoupení premiéra do doby, než se vyřeší Čapí hnízdo. To je rozdíl.“

To se nebude líbit, ale...

Kubera, jako dlouholetý předseda Ústavně právního výboru, musí říct ještě jedno: „Řeknu větu, která se nebude líbit, ale základem právního státu je kromě jiného i presumpce neviny, a to je třeba respektovat i teď.“ To prý ale nijak nesouvisí se senátní a nadčasovou výzvou k Babišově odstoupení. Velký problém je pak prý i trestní stíhání premiéra.

„Protože to je premiér této země a může tak zasahovat i do svého trestního řízení. Ne tak, aby říkal, jak má policie vyšetřovat nebo co má dělat. Pro policii je to velmi stresová situace. Je totiž rozdíl trestně stíhat premiéra, nebo běžného občana. Přestože bychom měli říkat, že to je úplně stejné, ale ono to tak prostě není.“ Jak pak podle Kubery bezpečnostním rizikem, pokud syn premiéra odjede na Ruskem anektovaný Krym?

Proč zrovna na Krym?

„To, že poslal syna na Krym, mě absolutně šokuje. To je klíčová chyba, protože to vyvolalo nejrůznější konotace, které dnes už dokonce vedou k dostavbě jaderných bloků. Dokonce někdo klidně teď může i říkat, že Petr Protopopov není jen prodavač kol, ale agent ruské tajné služby… to při vědomí, jaké možnosti premiér má.“

To všechno jsou ale neověřené spekulace, které se podle Kubery „nedají žádným způsobem prokázat“ a jsou prý i bezpečnostním rizikem pro celé Česko.

Zahraniční politika? Musíme sladit noty

Jak se pak předseda Senátu zachová v případě sporu s premiérem nebo prezidentem o zahraniční politice? „Já třeba budu opakovat, že sankce vůči Rusku rozhodně nejsou zbytečné, protože je vnímám spíš jako politické než hospodářské… Evropa nemá jinou možnost a sankce jsou víceméně symbolické. Jiný způsob je už jen válka. Dáváme tak najevo, že s anexí Krymu nesouhlasíme,“ dodává.

Chystá se ale sladit noty a schůzky s dalšími dvěma nejvyššími představiteli státu Jaroslav Kubera plánuje co nejdřív.
Jaroslav Kubera

předseda Senátu PČR