21. listopadu 2018

V Babišově kauze je mnoho peněz i lží. Na reportáž Slonkové musí každý politik odpovídat. Děti do toho namočil sám

(XTV.cz) Měl by Babiš z pozice premiéra odstoupit? Co všechno jeho působení v politice ovlivňuje? Jaký názor má na reportáž Slonkové? A jak ODS splňuje sliby? Více se dozvíte v rozhovoru s místopředsedou ODS Martinem Kupkou pro XTV.cz.

 
„V okamžiku, kdy kauza Čapí hnízdo nebude došetřena a ten koho se týká je v čele vlády, tak to bude znovu a znovu vyvolávat problémy, stačí aby novináři přišli s novými zjištěními. Andrej Babiš vyvolává krizi vlády, zoufale na něčem lpí, to by politik ale nikdy neměl,“ myslí si místopředseda ODS Martin Kupka. Presumpci neviny nepopírá, ale v okamžiku, kdy je Babiš trestně stíháný, vstupuje do kauzy mnoho lží a jde o hodně peněz, bude upozorňovat na to, že takového premiéra mít země nemá. Znamená to podle něj trvalé znehodnocení vlády.
 
„Trestně stíhaná osoba nemůže být premiérem, pokud se jí stane, znamená to znovu a znovu ty samé problémy, které Česká republika čelí. Přece není normální, že místo důchodové reformy nebo staveb v nichž je ČR pozadu, řešíme další a další vládní krize,“ říká. Z reportáže Slonkové podle Kupky vyplývají rozdíly ve výpovědích, na které politik musí odpovídat. Babiš namočil do kauzy své děti, to je důvod, proč se o Babiše ml. zajímají novináři.
 
„Výpověď nemocného člověka nemůžeme brát jako výpověď člověka zdravého. Má nás zajímat, jak se vůči tomu postaví policie ČR a jestli neuplatňuje svůj vliv premiéra při vyšetřování kauze. Neřešili jsme příběh reportáže, řešili jsme to, co reportáž znovu ukázala a zpochybnila,“ řekl Kupka.
 
„Voliče jsme nezklamali, naopak. Jsme schopni držet slovo a realizovat program. Představte si, že bychom se dostali do podobné pozice jako ČSSD. Museli bychom zvažovat každý krok, jestli je ten kompromis ještě únosný. Zpronevěřili bychom se tomu, o čem má politika být. Má být o hodnotách.“
 
 
Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu