14. listopadu 2018

Události ČT: Plány nového předsedy Senátu

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu nově zvolený předseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na ČT.

 


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Jaroslav Kubera je teď živě hostem Událostí, dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Z politika se přerodím ve státníka, to jsou vaše slova po zvolení do čela Senátu, co to znamená?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Znamená to, že ta funkce, kterou jsem získal, je něco úplně jiného, než co jsem doposud v politice zažil. Samozřejmě je to obrovská výzva a je mi jasné, že musím vystupovat jinak, než jsem vystupoval dosud, kdy jsem byl v podstatě svobodným senátorem. Už ve chvíli, kdy jsem se stal místopředsedou Senátu, tak se ta situace radikálně změnila a dnešní volbou se mění o 180 stupňů. Prostě uvědomuji si to, že mimo jiné předseda Senátu je také role. Já jsem si vyzkoušel roli ve filmu Toman, kde jsem hrál prezidenta Beneše, a tam jsem si uvědomil, jak je těžké se přerodit z politika ve státníka. Státník musí mít obrovský nadhled, musí se to učit. A já si myslím, že to dokáži, protože těch 28 let v politice mi dalo takové zkušenosti, že si myslím, že budu důstojným zástupcem Senátu Parlamentu České republiky a druhým mužem politické scény v České republice, což je obrovský závazek. Já si to uvědomuji. A při této příležitosti bych chtěl moc poděkovat všem z celé republiky, kteří mi telefonují a píší a já nejsem v tuto chvíli schopen jim všem odpovědět pro jiné úkoly, které hned po zvolení mám, ale všem do konce tohoto víkendu odpovím. Takže ještě jednou díky a hlavně děkuji voličům obvodu číslo 32, bez kterých byl nebyl ničím, natož předsedou Senátu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hlavním posláním Senátu má být podle vás obrana Ústavy, demokracie a svobody, chcete vést dialog s premiérem i s prezidentem. Miloš Zeman by přitom Senát nejradši zrušil, jak ho chcete přesvědčit, že horní komora Parlamentu má smysl?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Je to velmi jednoduché, já Miloše Zemana znám čtvrt století a znám jeho myšlenkové postupy a on vždycky ví přesně, co říká a povedlo se mu to i s tím tvrzením, že by Senát mohl nechat vyhladovět. Samozřejmě že z právního hlediska to vůbec není možné a je škoda, že ti, kteří Miloše Zemana neznají tak, jako já, mu na ty jeho bonmoty naskakují, kdyby mou první odpověď byla, že není v jeho silách Senát zrušit, že spíš je to v silách Sněmovny a Parlamentu zrušit funkci prezidenta, tak by se uklidnil. Ale on prostě má radost z toho, když ty jeho bonmoty zanechají na politické scéně velkou odezvu, a to ho samozřejmě baví. A je škoda, že všichni ti, kteří ho tak dobře neznají jako já, mu vždycky ty jeho bonmoty jaksi snědí a reagují na ně neadekvátně velmi, ústavní právníci řeší věc, která je dávno vyřešená, on žádnou takovou pravomoc nemá. Ale současně říkám, že není možné, aby předseda Senátu nekomunikoval s předsedou Poslanecké sněmovny, s premiérem, s prezidentem, a to bez ohledu na to, jaké osoby ty funkce zastávají a jaké názory má třeba na to, že si myslím, že není možné řídit republiku jako podnik, v případě Andreje Babiše. A není možné, aby prezident republiky se vyjadřoval tak, jak se někdy Miloš Zeman vyjadřuje, protože někomu se to může líbit, ale znejišťuje to politickou scénu. A určitě to není pozitivní, když on sám se zavázal při své první volbě, že se bude snažit společnost nerozdělovat, ale spojovat. Ale s tím já nic neudělám, já s ním mohu jenom komunikovat, vyčítat mu, že by se tak chovat neměl, ale to je tak všechno, co s tím mohu dělat. Já se musím teď věnovat tomu, abych posílil Senát na politické scéně, protože díky tomu, že vznikl později než Poslanecká sněmovna, tak je logické, že Poslanecká sněmovna chce jednat rychle. Všimněte si, kolik zákonů se přijímá v prvním čtení, ačkoli Ústava říká, že v prvním čtením se přijímají zákony, jejichž přijetí je nezbytné, ohrožuje nějakým způsobem bezpečnost republiky nebo podobně a teď je taková ta rychlovka, všechno to přijmeme v prvním čtením a podle toho ta legislativa také vypadá.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Kubero, děkuji vám za váš čas, hezký večer.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Mějte se moc hezky, hezký večer.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR