1. listopadu 2018

Interpelace na premiéra ve věci Globální pakt OSN k migraci

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové na premiéra Andreje Babiše ve věci Globální pakt OSN k migraci.

Zuzana Majerová Zahradníková:
Vážený pane premiére, obracím se na vás ve věci postoje vlády ke globálnímu paktu OSN k migraci. V prosinci má být v Marrákeši podepsán pakt o migraci OSN. Kvůli značné kontroverzi této dohody už od podepsání odstoupily USA a nyní, jak jistě víte, včera i Rakousko. Podle rakouského kancléře a vicekancléře toto ujednání nepomáhá řešit migrační otázky, ohrožuje rakouskou suverenitu ve věcech migrační politiky a stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Z těchto důvodů Vídeň tuto dohodu včera nepodepsala. Podobné výhrady k tomu mají všechny země V4.

A já se vás, pane premiére, ptám, jak se zachováte vy. Jelikož všude tvrdíte, že bojujete proti nelegální migraci, tvrdíte, že nechcete přijímat migranty už kvůli principu, že přerozdělování podněcuje další, aby k nám přicházeli. Je tedy jasné, že toto podepsání by bylo ještě jasnějším signálem.

Dovolte mi, abych vám připomněla vaše vlastní slova: My bychom měli rozhodovat o tom, kdo bude u nás žít a pracovat, nikoliv jiné státy nebo někdo v Evropské komisi. A já se vás tedy ptám a chci vědět: Podepíše vaše vláda tento pakt, nebo ne? Za sebe mohu říct - a doufám, že Česká republika tento pakt svým podpisem nestvrdí. Děkuji.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Tak samozřejmě to, co jsem řekl, že nikdo jiný nebude rozhodovat o tom, kdo bude u nás žít a pracovat, že je to záležitost našich firem, institucí, naší vlády, na tom se nic nemění, že nebudeme přijímat žádné ilegální migranty.

Co se týká globálního paktu OSN o migraci, to je debata, která nás čeká v rámci koalice. Mně se ten pakt nelíbí. Já jsem dostal nějaké analýzy od Ministerstva zahraničních věcí, které se mi taky nelíbí, takže čekám, že se k tomu koaličně vrátíme, protože je pravda, že těch států - Spojené státy odstoupily, Maďarsko... Když jsem byl ve Varšavě, tak jsem o tom mluvil s polským premiérem, takže tam taky o tom vedou debaty, teď Rakousko. Takže já za sebe říkám, že je to věc, která není úplně jasně interpretovaná, že by to mohlo být zneužito. Proto se mi to nelíbí a proto vlastně chci vést s koaličním partnerem, konkrétně s ministrem Petříčkem a Hamáčkem, o tom debatu, protože ten dokument by samozřejmě mohl být nějak interpretován.

Já za sebe říkám, že se mi to nelíbí, a chci o tom debatovat. My k tomu zaujmeme jasné stanovisko, máme to předložit Sněmovně, myslím, do 15. listopadu. Takže předpokládám, že příští týden na vládě o tom proběhne debata. Ale znovu opakuji za sebe, že se mi nelíbí, že tam vlastně dochází ke stírání rozdílů mezi legální a nelegální migrací. Jsou tam věci, které se dají různě interpretovat. Já svým partnerům ve vládě budu navrhovat, abychom se zachovali stejně jako Rakousko nebo Maďarsko.