17. dubna 2018

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci: členské evidence Komunistické strany Československa, její správy Národním archivem a digitalizaci pro veřejné účely

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministra vnitra Lubomíra Metnara ve věci: členské evidence Komunistické strany Československa, její správy Národním archivem a digitalizaci pro veřejné účely.

Vážený pan
Lubomír Metnar
ministr vnitra vlády ČR

 

prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR

 

V Praze dne 17. dubna 2018

 

Vážený pane ministře,
 

v souvislosti s veřejnou diskusí týkající se správy, zpracování a využití členské evidence bývalé Komunistické strany Československa se na Vás obracím s těmito otázkami:
 

1/ Kdy a podle jaké právní normy převzal předchůdce Národního archivu do své správy členskou evidenci bývalé Komunistické strany Československa?

2/ Jaké typy kartoték, kolik členských karet a z jakého období, tato členská evidence obsahuje? Byla převzata v úplnosti?

3/ Na základě jakého rozhodnutí a v jakém časovém rozmezí mohli členskou evidenci bývalé Komunistické strany Československa po převzetí Státním ústředním archivem využívat pracovníci KSČS či KSČM? Jako bylo zároveň zajištěno, aby ze členské evidence nebyly neoprávněně vyjímány jednotlivé členské karty?

4/ Kdy začal Národní archiv členské karty digitalizovat, podle jakých norem, a kolik jich bylo až dosud digitalizováno? Kdy bude dokončena digitalizace zbylých členských karet?

5/ Existoval či existuje projekt digitalizace za využití digitalizačních kapacit Ústavu pro studium totalitních režimů (Archivu bezpečnostních složek)?

6/ Za jakých podmínek se členské karty zpřístupňují badatelské veřejnosti? Je toto zpřístupňování nějak zpoplatněno? Je toto zpoplatnění v souladu s ústavním zákonem č. 496/1990 Sb., o navrácení majetku KSČ lidu Československa?

7/ Počítá se se zveřejněním členské kartotéky Komunistické strany Československa (anebo alespoň její vybrané části)? Pokud ano, v jakém časovém horizontu?
 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.
 

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek