26. října 2011

Ředitelé škol nemohou mít svou funkci navždy…

Nový školský zákon, jehož projednávání jde v těchto dnech v poslanecké sněmovně do finále, omezuje funkční období ředitelů škol na šest let. Je to krok správným směrem, ale nestačí.

I nadále budou moci ve svých funkcích poměrně dlouhou dobu zůstávat lidé, kteří jako řídící pracovníci selhávají. K privilegovanému postavení ředitelů škol oproti ředitelům jiných příspěvkových organizací přitom podle mého názoru není důvod.

Proto jsem také poslanecké sněmovně předložil pozměňovací návrh, podle kterého by mohli zřizovatelé – tedy stát, kraj nebo obce – ředitele nejen jmenovat, ale také odvolávat. U ředitelů škol by se tak zavedla stejná praxe, jaká je běžná například u ředitelů nemocnic, o jejichž případném odvolání může třeba krajská rada rozhodnout kdykoliv.

Je třeba zdůraznit, že taková změna by mohla dopadnout a také dopadla jen na špatné ředitele škol. Není přece v zájmu zřizovatelů odvolávat si z vedení škol lidi, kteří školu vedou dobře a vykazují dobré výsledky. Tato změna by pouze umožnila výměnu ve vedení škol tam, kde má sice ředitel takříkajíc papírově všechno v pořádku, ve skutečnosti se ale škola pod jeho vedením nerozvíjí. Ať už z důvodu lajdáctví z pocitu nedotknutelnosti či prosté odborné či manažerské neschopnosti daného vedoucího pracovníka.

Pokud budou mít ředitelé škol své jisté po dobu šesti let, může to ve výsledku ovlivnit život dětí na českých školách. Šest let je totiž velmi dlouhá doba a například na základní škole pokrývá většinu školní docházky dítěte. Rozhodování o postavení ředitelů je tak zároveň rozhodováním o tom, zda se naše děti budou učit v dobře řízených školách nebo budou absolvovat školní docházku ve školách vedených špatným, ale prakticky neodvolatelným ředitelem.

PhDr. Walter Bartoš, Ph.D.

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
neuvolněný radní
poslanec PČR