17. října 2018

Vláda stále mluví o zjednodušení stavebního řízení, ale skutek utek.

(www.ods.cz) Vláda měla dnes mimořádnou příležitost podpořit zjednodušení stavebního řízení a vypustit zbytečnou administrativu v podobě tzv. závazného stanoviska orgánu územního plánování. Ulehčila by tak život mnoha stavebníkům, kteří na mnoha místech čekají zbytečně několik měsíců na jedno zbytečné razítko. Vláda sice mluví o tom, jak musíme všechno zjednodušit, dělá ale pravý opak. Mimořádnou příležitost ke zkrácení stavebního řízení nevyužila a návrh poslanců ODS a STAN zamítla.

Vyškrtnutí tzv. závazného stanoviska ze stavebního zákona je jednoduchou změnou, jejímž cílem bylo napravit chybu vzniklou poslední novelou tohoto zákona. Tento další zbytečný papír totiž protáhl mnohá stavební řízení o několik měsíců.

Jedním z hlavních argumentů proti této novele byla krátká účinnost předešlé právní úpravy. Avšak samotná vláda si je vědoma, jakou závazné stanovisko orgánu územního plánování napáchalo paseku! Jak jinak si vysvětlit, že dílčí úprava tohoto zákona byla začleněna již do Zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury letos v létě? Krátkou účinnost dané novely jako důvod pro zamítnutí našeho návrhu proto považuji za argumentační faul.

Postoj vlády je tak jasný. I přes planá slova o nutném zrychlení stavebního řízení získáte v ČR stavební povolení v průměru za 247 dní. Rychleji byste jej získali například i v Kongu nebo Rwandě.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu