14. října 2018

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne, vítejte u Partie Televize Prima. Máme za sebou další volební víkend, senát je kompletní, voliči vybrali ve druhém kole své zástupce. Pojďme se rovnou podívat, jak rozhodli. Mapa za mnou. Senátní volby vyhrála dominantně Občanská demokratická strana, proto je mapa celkem dominantně bledě modrá. Má devět, respektive deset nových senátorů. Pět křesel má hnutí Starostové a nezávislí, dvě křesla lidovci ve Vsetíně a ve Zlíně. Sedm senátorů mají menší uskupení nebo různá sdružení nezávislých kandidátů. Naopak úplně pohořely vládní strany. Hnutí ANO má pouze jednoho senátora Miroslava Adámka v Šumperku a vládní sociální demokraté jednoho senátora Petra Víchu v Karviné. Piráti mají jednoho senátora, a to v Praze osm. Komunisté nezískali ani jednoho senátora a poprvé v historii vůbec nebudou zastoupeni v horní komoře parlamentu. Hlasovalo zhruba dva a půl milionu voličů. K volebním urnám ale nepřišlo ani sedmnáct procent z nich. Pro vaši jasnější představu, nejmenší počet hlasů potřeboval pan Leopold Sulovský, asi čtyři tisíce devět set hlasů. Naopak největší počet hlasů na ten absolutní počet získal Jiří Čunek z Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové dvacet čtyři tisíc hlasů. Ten se stal senátorem už v prvním kole ve Vsetíně, stejně tak jako Jiří Drahoš v Praze čtyři. To byli dva senátoři, kteří překročili tu povinnou padesáti procentní hranici. Pojďme se podívat na nové rozložení Senátu. Tady vidíme podle barvy křesílek, jak budou jednotlivé strany zastoupeny v horní komoře parlamentu. Šestnáct křesel má Občanská demokratická strana, stejně tak jako hnutí Starostové a nezávislí, třetí jsou lidovci patnáct křesel, třináct křesel sociální demokraté. Teď bude velmi záležet na tom, kam se přikloní ti nezávislí kandidáti a různí nezařazení, do kterého klubu se přidají. To byla čísla, to byly grafy. Pojďme rovnou k našim hostům. Já ve studiu vítám dva nově zvolené senátory, pana Jaroslava Kuberu z Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A Jiřího Čunka, senátora za Křesťanskou a demokratickou unii - Československou stranu lidovou. Dobrý den.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Volební obvody Teplice a Vsetín. Pánové díky, že jste přišli. Pane Kubero, začnu u vás. Občanská demokratická strana je na vzestupu. Vyhrála senátní volby. Pomáhá vám pobyt v opozici?

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Určitě ano a to je už takové omšelé klišé, že ztráta důvěry je ze dne na den a získat tu důvěru zpátky je strašně obtížné. To trvá hrozně dlouho. Já už jsem to někde řekl, protože těch rozhovorů už bylo hodně. Mě skoro víc těší vítězství Občanské demokratické strany, než vítězství moje, protože pro Občanskou demokratickou stranu je to klíčové. A ukázalo se, že ta mravenčí práce Petra Fialy, kterému všichni vyčítali, že je málo výrazný, že je politolog, profesor a podobně. Tak se ukázalo, že nakonec to k tomu výsledku vedlo. Já bych si jenom přál, aby to pokračovalo i při dalších volbách, zejména do Evropského parlamentu a do dalších voleb do Poslanecké sněmovny. Já si ostatně myslím, že, tak jak říká ústava, že politický systém u nás je založen na soutěži politických stran a teď je taková móda. Teď mě napadlo, když jste ukazovali ten graf, že mohli udělat také klub nezařazených v Senátu. Ten by měl devět členů, to by byl docela silný klub. Já prostě, ještě včera jsem dostal maily, když jsem se zmínil o nezávislých, že s nezávislostí je to velmi složité.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To říkáte už delší dobu.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Já to vím, protože to není, já jsem v Senátu už dlouho. A hlavní co je, co mi vadí, že člověk nemůže potom předpokládat a platí to i v komunálních volbách, člověk pak neví. Mně je milejší jako jasný soupeř, jako je třeba sociální demokracie. Já dodnes lituju a je mi to líto, jak dopadla, protože já jsem přišel o výbornou náměstkyni ze sociální demokracie, která se vůbec nedostala do zastupitelstva. Takže já spíš sázím na takový ten tradiční… Já mám rád jasnou řeč prostě, kdo je kdo. A já můžu polemizovat s paní ministryní Maláčovou, protože politicky jsme úplně někde jinde. Ale já celý život dělám pozitivní kampaň a nikdy to nemělo vliv v žádném případě na to, že by v tom byla nějaká osobní nenávist. Mně docela vadí, samozřejmě, že je to problémové. Premiér, prezident, prezident řekne nějaký výrok, okamžitě na facebooku se toho všichni chytí a rozebírají to, přitom nejlepší by bylo to nechat být a vůbec si toho nevšímat, protože samozřejmě pro každého je, když ten výrok vyvolá, tak je to takové, jako člověku to dodává, hele už to, už to zabralo. Takže probouzet se každé ráno s jménem Andreje Babiše na rtech a s jménem prezidenta Zemana, to já nepovažuju za dobré. Mimochodem jednou z funkcí Senátu by mělo být právě to, aby všichni jenom nemluvili o tom, že nechtějí občany rozdělovat, ale aby pro to taky něco pozitivního udělali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore Čunku, vy jste měl větší očekávání, jak jsem slyšela včera tu vaši bezprostřední reakci po volbách. Je na místě velká sebereflexe ve vaší straně?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Velká nějaká ne, ono, já jenom, pan kolega mně řekl tu poslední větu, že probouzet se každé ráno s jménem Andreje Babiše a prezidenta Zemana, tak to přehoď jako, usínej se Zemanem, probouzej se s Babišem. Ale v každém případě jinak tady, je to neúspěch. Především možná i vnitřní v tom, že my jsme skutečně čekali a já jsem tomu opravdu věřil, že my těch pět senátorů mít budeme, možná čtyři. A tak to určitě v tomto smyslu nás nepotěšilo, ale nějaký fatální neúspěch to není. Já musím říct, že jaksi smutek z neúspěchu mi kalí radost z úspěchu Patrika Kunčara, který zvítězil nad neuvěřitelně silnou finanční lobby našeho kolegy Valenty, herního magnáta, který tam nastrčil jednoho člověka, bývalého odéesáka tedy, Libora Lukáše. A já jsem přesvědčen, že to mě hodně těší, že je vidět, že lidé fakt na ty prachy nedají, že ačkoliv vozili zájezdy důchodců se rekreovat a byly billboardy a neuvěřitelná kampaň, tak se mi zdá, že to prostředí v České republice se kultivuje, že přeci jenom voliči už jsou takoví poučenější. Už ví, že si nemají vybírat jenom stranu anebo jenom toho, koho vidí nejvíc, ale že by ho taky trochu měli znát. Takže vlastně jsem spokojený tady z toho. Ale očekávali jsme víc, ale...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluvíte o neúspěchu, poměrně neúspěšné výsledky dosáhlo vaše vedení. Pavel Bělobrádek se nestal senátorem v Náchodě. Místopředseda strany Daniel Herman, ten byl poražen šedesát čtyři ku třiceti šesti procentům. Pavel Bělobrádek už oznámil, že je čas na změnu předsedy. Vy jste řekl, že se rozhodnete v lednu, v únoru. Podle čeho se budete rozhodovat, budete prosazovat tu myšlenku, aby úspěšní komunální politici, úspěšní kandidáti do Senátu vedli tu stranu? A přešli na pozici toho celostátního lídra?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Určitě je vždy snadnější a my to tak děláme při řízení měst, podniků, že když máme někoho, kdo prokázal, že v daném oboru je dobrý třeba v jiném městě, tak ho můžeme vzít, teď myslím toho odborníka, ho draftovat. Takže ti, co prokázali, že jsou dobří, tak to je taková sázka na jistotu. Ale ne vždy to platí, protože třeba starosta nějaké menší obce nemusí být nutně výborným primátorem v tom velkém celku anebo zase třeba předsedou strany. Takže určitě budeme, většinou to tak bývá, že se budeme poohlížet po lidech, kteří už mají nějakou zkušenost, ale může to být jinak. Pavel Bělobrádek, tehdy ta strana byla tak dole, že byl vybrán vlastně úplně, řekněme, málo známý člověk, vlastně ani nijak, ani nevím, jestli byl vůbec zastupitelem, to snad nebyl, byl nějakým pracovníkem strany. A myslím si, že tu svou roli zvládl dobře, stranu dostal do parlamentu. A ona teď neroste a myslím si ale, že to je osm let. Dobře, tak nebude jak Helmut Kohl třeba, ale po osmi letech, navíc s tím zdravotním handicapem, je vůbec obdivuhodné, co dokázal. To zas jaksi mějme rozum jako v hlavě, že člověk se sklerózou multiplex, tedy s roztroušenou sklerózou, dokáže tolik, to je obdivuhodné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane senátor Kubero, je to i cesta, kterou se podle vás by měla vydat Občanská demokratická strana? Dát velký prostor komunálním politikům, kteří uspěli na komunální úrovni, jako vy? Nebo senátorským kandidátům úspěšným? Ve vedení.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Je to hrozně složité. Já musím navázat na Jiřího Čunka a trošku jednou větou vysvětlit, co bylo předmětem této kampaně. Za prvé se ukázalo, že se nedá koupit. Není to poprvé, že miliony vyhozené za billboardy, já jsem vyhrál vlastně s mikrobillboardem skoro bezcenným a žádný billboard, měl jsem asi jeden billboard. Zase, aby lidi neřekli, oni pak by řekli, no ty jsi ani nikde nebyl vidět, dva možná, dva jsem měl možná. Ale ukázaly se několik věcí. Za prvé se ukázalo, že se to nedá koupit za peníze a v případě Jiřího Čunka se ukázalo, že ten, komu vadí, že Jiří Čunek je hejtman, starosta, senátor…

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Už ne, starosta nejsem už. Byl jsem.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
No dobře, ale byl jsi chvíli. A nevadilo to. Ti lidi ocení práci. V mém případě to bylo, že vysloveně ocenili těch osmnáct let. Kdyby měli oceňovat jednotlivý výrok, který já občas řeknu, tak by mě nikdo nikdy nezvolil. Když by ti lidi se chytli jenom toho, jako že říkám, že třeba nikdo není nezávislý, tak ty nezávislý... Já jsem nemohl vyzvat ani kuřáky, aby mě volili, protože ve chvíli, kdybych explicitně řekl kuřáci, tak jsem možná měl víc hlasů, ale zase jsem ztratil ty hlasy těch militantních nekuřáků. Takže je to hodně složité, ale ukázalo se jasně, že třeba to, co hrají některé strany, snížíme si platy a podobné věci, že to u voličů nefunguje, protože člověk, každý člověk ho zajímá, jaký on bere plat. Je mu celkem jedno, jaký plat bere Jiří Čunek, ale mediálně je to zajímavé, některé strany si na tom založily takový sebemrskačský mýtus, že ony jsou ti, kteří, ale prostě nefunguje to. Takže to je takové poučení. Pokud jde o Občanskou demokratickou stranu, tak tam teď budeme pracovat dál na tom, samozřejmě, abychom se vrátili nejen ve volbách senátních, ale zejména ve volbách do Poslanecké sněmovny, protože skutečně ta sněmovna je... To je vidět na tom zájmu. Mimochodem, když jste tam konstatovala, že ten zájem voličů byl malý, ta kombinace komunálních a senátních voleb je trochu nešťastná v tom, že samozřejmě v prvním kole jdou hlasovat všichni, kteří hlasují v komunále. Tak samozřejmě logicky to vypadá, že ta účast do toho prvního kola je větší. V druhém kole, když jsou to voliči, kteří volí výhradně Svobodu a přímou demokracii třeba, tak ty, u nás měla Svoboda a přímá demokracie deset procent, ale v druhém kole ti voliči nejdou volit, mně ani nikoho jiného. Ti prostě nejdou, takže samozřejmě na té účasti se to projeví, že spadne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore Kubero, vy už jste od včerejška pod palbou těch otázek, jestli budete předsedou senátu. Občanská demokratická strana má šestnáctičlenný klub, bude záležet, kam se přikloní ti nezávislí kandidáti. Už s někým jednáte, už vám někdo potvrdil, že vstoupí do vašeho senátorského klubu? Zatím se negativně vymezil Marek Hilšer, který řekl, že ne.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Mám pocit, že tomu jsme ani nabídku nedávali. Ale já nejsem vyjednavač, nejsem v žádném vyjednávacím týmu. To je věc předsedy klubu, který dal několik nabídek, ale ne takovým nátlakem, my bychom... Ono my zase, po pravdě řečeno, zájem o takové senátory, kterým jde jenom o to, co jim kde který klub slíbí za funkci, tak o ty tak úplně zájem nemáme. My budeme držet, pro nás je naprosto klíčové, jsem rád, že i předseda Petr Šilar, předseda lidovců řekl jednoznačně, že Senát vždycky jednal stejně. Prostě nejsilnější klub měl nárok na předsedu Senátu a potom se to poměrně, přesně tak to platí i u výborů. To není žádné bojové vyjednávání, ono je potřeba si uvědomit, že předseda Senátu má jeden hlas jako každý jiný senátor. A kromě toho, že zastupuje Senát navenek jako vysoká ústavní funkce, tak on má i takovou tu praktickou, on řídí vlastně organizační výbor, připravuje zasedání Senátu. Takže není to takové to bojové, jak si někdo představuje, že tajné hlasování a teď tam budeme bojovat. Vždycky to bylo tak, že prostě se ty kluby dohodly podle síly těch klubů a podle toho měly předsedu, prvního místopředsedu a další místopředsedy. Stejně tak to je u výborů. Samozřejmě tam ten boj se odehrává o to, kdo bude mít který výbor. Přitom jednání třeba je velký zájem o ústavně-právní výbor, naopak téměř nulový zájem je pro evropský výbor, protože ten evropský výbor má hodně těch tisků, takže se tam nikomu moc nechce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co se týče.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Které nikdo z nás rád nečte teda.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Já tedy jo, protože ono je dobře je číst.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co se týče vaší možné, možné kandidatury na předsedu Senátu, vy jste velmi upřímný člověk, upřímný politik. Jakou vy vidíte svou šanci, že se stanete po těchto volbách předsedou Senátu? Při tom rozložení těch sil, jak je teď.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Já vůbec to takto nehodnotím a pro mě to není něco jako bez čeho bych nemohl žít. Samozřejmě je to obrovská čest. Ale já spíš myslím na Občanskou demokratickou stranu než na sebe v tomto případě. Ale myslíme na to. Teď jsem dostal dopis od hospodářské komory, že samozřejmě třeba ty cesty Senátu, ty ekonomické cesty mají obrovský význam. Ale co já považuju za ten hlavní úkol v takovém případě, ale já nerad porcuji medvěda, medvěda před tím než, my vůbec, nevím, jak ty kluby budou, kam se vrtnou ti takzvaní nezávislí senátoři. Takže všichni samozřejmě spekulují a počítají, jak by to vyšlo. Je to jednoznačné. Ať k tomu dojde jakýmkoli způsobem, tak nejsilnější klub bude mít předsedu a pak budou ostatní mít místopředsedy. Takže já bych vůbec nic v tuto chvíli nespekuloval. Samozřejmě já můžu mluvit o tom, co by bylo mojí prioritou v takovém případě, ale já bych to radši řekl, až ten případ nastane. On ještě nenastal a mně tohle trošku vadí. My jsme odolávali celý týden v Teplicích na útoky novinářů. Myslím v uvozovkách: Řekněte nám, s kým teda půjdete, jak půjdete. A my to řekneme až dneska odpoledne. Protože my si nemyslíme, že se má politika dělat úplně, ono dneska je všechno otevřené, ale to, co vidím třeba na vyjednávání o koalicích, že vyjednávají všichni před televizními kamerami, to mi připadá, že to není úplně optimální.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore Čunku, byl by Jaroslav Kubera dobrým předsedou Senátu, vedl by ho konstruktivně?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Já nevím, jestli tě mám podpořit teď ale. V každém případě, určitě tam byli senátoři, kteří by nedokázali vést ani kozu možná, ale Jaroslav Kubera prokázal na tom, jak vede Teplice, že umí řídit velký celek. Takže u něj o tom není pochyb. No tak předsedou nejsi, tak jako předseda no tak.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Jo takhle jako předseda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A on o tom už mluvil už pan Kubera, že bude záležet kam se, jak on řekl, vrtnou ti nezávislí. Oni by se taky mohli vrtnout k vám, pokud byste měli vy ten nejsilnější klub. Pokud by se ty karty nakonec rozhodly, tak měl byste vy ambici kandidovat do čela Senátu?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Vy jste to tak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jste dlouholetý senátor.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Ano, ale vy jste tak hezky řekla, pokud by se vrtli k vám. To je hezké, že? V každém případě je to tak, že já jsem ještě hejtmanem. Nebo jsem hejtmanem a to nevím, která odpovědnost je větší. Takže u mě to rozhodování není určitě svobodné. Určitě se o tom mluvilo, že bych mohl tam být. A jak říkám, dovedu si představit mnoho lidí, kteří by mohli býti předsedou Senátu, určitě ne všichni, ale a určitě ne zaráz, ale v každém případě si myslím, že počkejme, až jak se to, až jak se to domluví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy nějak vyjednáváte s těmi nezávislými nebo nezařazenými senátory? Dali jste jim nějaké nabídky nebo čekáte, jestli oni osloví naopak vás?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Já jsem na tom stejně svobodně jako kolega Kubera. To jsou jednání, které vede vedení strany a současné vedení klubu a já do nich nevstupuji, nechávám to na nich.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pokud byste měl šanci usednout ve vedení horní komory, přestal byste být hejtmanem Zlínského kraje?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
To by asi určitě nešlo, abych tyto dvě funkce spojoval. To se asi spojit nedá. A myslím si, že ta výkonná funkce a to, co bych měl dodělat a dokončit a co jsem si vytkl ve Zlínském kraji, tak mě láká tedy, přiznám se mě osobně daleko víc. Takže já určitě neznevažuji takovou tu funkci předsedy Senátu. Je to druhá nejvyšší ústavní funkce. Ale přeci jenom musíme každý se dívat na to,  jakou máme ještě jinou odpovědnost, a kterou je důležitější vzít. Ale tato se ani nenabízí v tuto chvíli.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Možná bychom měli připomenout, jak se krátkodobý zisk někdy nevyplácí. Paní senátorka Syková účelově přestoupila z klubu sociální demokracie do klubu ANO v domnění, že ANO je…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V Praze čtyři.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
…je teď jaksi na forhontě, takže na tom vydělá. No a voliči se zachovali tak, jak správně, prostě prohrála. Takže ten krátkodobý, takové ty účelové přestupy. Není nic špatného na tom, že se snaží kluby získat nějaké senátory, aby posílily. My bychom třeba nutně potřebovali někoho, jednak v našem klubu není žádná žena, což je pro mně samozřejmě tristní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já možná doplním, že obecně v těchto volbách ženy neuspěly. Je jich tam velmi málo.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
To se mi nelíbí. Ale nikoliv z důvodu, že bych chtěl teď pochlebovat feministkám, ale z důvodu, protože ženy jsou vždycky takovým, něčím a třeba v té sociální práci ty muži přeci jenom to mají těžší. Takže nemáme ženu ve svém klubu, ale takovéto účelové přecházení: já k vám půjdu, když mi něco nabídnete, to se mi moc nelíbí a.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bude se to dít? Podle těch.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Děje se to samozřejmě, že se to děje, kšeftuje se v pozadí. Ty vaše počty, co tam máte, ty budou úplně jiné pochopitelně, až to bude, až se bude rozhodovat to.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co budou, co budou chtít ve vedení výborů, ve vedení Senátu.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
To je jasné. Ale prostě ten Senát by měl držet tu svoji linii, kterou měl. A já jsem právě rád, že předseda a Petr Šilar trvá na tom, že to tak bude a dokonce i bez ohledů. Kdyby jim to nevyšlo stejně, tak se zachováme my. My prostě, pokud nějaký klub bude silnější ať z jakéhokoli důvodu, že někdo k němu přestoupí nebo podobně, tak my se zachováme s ohledem na to, že volby do Senátu se konají každé dva roky. Každý by si měl uvědomit, že to, co udělá dnes, se mu za dva roky vrátí v podobě nevídané. Prostě ta stabilita i ten Senát je přece, ten by měl být tou stabilnější komorou, která nepodléhá. Ta sněmovna je přece jenom něco trochu jiného, tam je to daleko bojovnější než v Senátu. A já nejvíc těžce nesu, když tam jsou senátoři, u kterých netuším. Já vím přesně, jak bude Jirka Čunek hlasovat o některých zákonech, které máme teď na stole příští týden, protože už se známe dlouho. Ale u některých já vůbec netuším, co v tom. Jak třeba dopadne, dopadne ratifikace Lisabonské smlouvy, ne Lisabonské, Istambulské smlouvy, která je velmi sporná, velmi sporná. Obsahuje samozřejmě věci potřebné, ale současně obsahuje věci, kde si myslím, že třeba Jiří Čunek pro ni hlas nezvedne. Ale my máme takovou, takový pocit, že mezinárodní smlouvy jako by neexistovaly, akorát jenom pro občany. Příští rok si všichni pěkně očipujete psa. Protože tam se ani parlament neobtěžoval schválit nějaký český zákon a rovnou napsal, že to bude přímo podle evropského nařízení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se k té roli Senátu, pánové, ještě dostanu, ale to, co jsem se ptala pana Čunka, jestli on by se vzdal hejtmanství ve Zlínském kraji. Vy už jste si, pane senátore Kubero, ty ruce jaksi rozvázal. Vy jste řekl, že nebudete chtít být primátorem Teplic. Jste v čele toho města od roku devadesát čtyři. Kalkulujete s tím, že už povedete senát? Že budete mít víc práce v senátu.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Vůbec ne. To rozhodnutí, že už nebudu primátorem, padlo v té chvíli, kdy bylo schváleno nařízení GDPR o ochraně osobních údajů. To byla poslední kapka z mnoha kapek. Například, že moji zaměstnanci už nejsou moji zaměstnanci, protože některá ministerstva, už by u nás jenom seděli a oni by dávali platy, například ministerstvo práce. A ten souhrn těchto věcí byl tím rozhodnutím, nikoli vůbec to, co bude nebo nebude v Senátu. Kromě toho jsem ty nástupce vychoval, takže by ta kontinuita tam měla být jako. Já už si bude jenom hlídat peníze, aby mi je jaksi před krizí nerozfrcali, abychom byli zabezpečení, až přijde krize.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se vás, pane Čunku, ptala, jestli byste pana Kuberu podpořil. Neodpověděl jste, ale měl by on všeobecnou podporu v senátu? Tak jak vidíte teď rozložení sil.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Víte co, většinou to bývá tak, já jsem neodpověděl nebo já jsem, možná proto, že jsem to nedořekl. Je to tak, že my oba dva, jak je vidět, respektujeme to, že osmdesát jedna lidí a navíc nějakých nových, do toho z těch sedm a dvaceti, jsou někteří úplně noví. Tak se musí nějak dohodnout. A většinou se u nás bere za takový úzus, to znamená za takový zvyk v Senátu, že ten, kdo má největší klub, staví toho předsedu. A tajně se o něm hlasuje. Většinou se to respektuje. Já samozřejmě jsem minule měl takovou rozmíšku s panem Štěchem. Ona byla názorová, dokonce i, řekl bych, filozofická, s ohledem na pohled na svět, ale možná i osobní. Takže tam, když jsem já měl být místopředsedou, tak se zachovali jinak sociální demokraté. Ale to mě tak moc nebolí, dokonce si myslím, že to bylo dobře, protože mi to otevřelo jinou cestu a jiné možnosti. Ale, o kterých jsem před tím ani nevěděl možná. Ale v každém případě, někdy to tak být může, ale většinou se to respektuje. Takže určitě, když se dohodneme, tak Jaroslava Kuberu bych podpořil. A  má pravdu v tom, a já se nedívám, protože my jsme přeci jenom, kolega Kubera je déle jak v Senátu, tak v politice, já jsem nastoupil o čtyři roky později až v roce devadesát osm. A ty účelové kroky, co dnes, tak naštěstí v tom Senátu je to opravdu jenom na dva roky, zatímco ve sněmovně je to na čtyři. A já si pamatuji dobře dobu před šesti lety, kdy Eliška Wagnerová coby ústavní soudkyně, lépe placená než senátoři, přišla, všemu se divila, jak je všeho málo. No a tak nastoupila do našeho klubu s tím, že bude místopředsedkyní Senátu. No a když zjistila, že ten klub jí nenominoval, no tak z něj zase vystoupila s tím, že zjistila, že tam sedí rasista Čunek. Ona to nevěděla, ona mě neznala před tím, takže. Jsem byl asi neznámý. Tak si vzpomněla až ve chvíli, když tu funkci nedostala. Takže ono to. A my jsme ji potom stejně nějakou dali, tuším. Ale jako ten, ono to je tak, že i lidé někdy, poklesnou lidé, od kterých byste to nečekali, protože mají přehnaná očekávání. Možná z toho, že dříve měli tu situaci nějakou lepší finanční. Ale to tak je, že s tím se musíme vždycky vyrovnat a tento směr já držím. To znamená, Jaroslava Kuberu bych určitě podpořil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
My jsme mluvili o té volební účasti, ta byla velmi malá, necelých sedmnáct procent. V tom ostravském úvodu stačilo ke zvolení necelých pět tisíc hlasů. Čím to je, že jsou pořád volby do Senátu pro občany jakési volby druhého řádu? Nechápou tu důležitost Senátu? Neselhává samotný Senát, sami senátoři? Nebo kde vidíte tu chybu, pane Kubero?

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Je to založeno na tom, že ty instituce vznikly nikoli ve stejném čase, to je obrovský problém. Ve chvíli, kdy měl vzniknout Senát, tak sněmovna fungovala. A je přirozenou lidskou vlastností, že moc si nikdo nechce nechat odebrat. A ten systém je takový, že sice ty pobídky o tom, že zrušíme Senát, to by museli senátoři dostat doživotní rentu jako ve Švédsku, jinak by se jim to nepodařilo, protože ústava to neumožňuje a ústava je teď pokrytá, tu Senát nezmění. Ale ten Senát tím, jak byl zvolen dodatečně a ještě k tomu je v pozici, že sněmovně stačí sto jedna hlasů, aby ho přehlasovala. A když my změníme, já jsem také slyšel, že teď Senát bude tím, kdo bude šlapat vládě na paty a bude jí všechno vracet. Tak to v Senátu není, my, když něco vracíme, tak to vracíme proto, že v tom zákoně jsou chyby, nebo že je špatný a tak to bude pokračovat i dál. Ale není to.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A nebude to tak, že budete vládě šlapat na paty? Ve sněmovně má Andrej Babiš poměrně výraznou většinu, teď Senát ovládá pravice.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Víte, já jsem ve volbách narazil na to od novinářů, jestli chci někoho porazit. A já jsem na to odpověděl, že poráží se kuželky, ne lidé. Prostě my neustále si myslíme, že musí být nějaký boj. Budeme bojovat. Když přijde ze sněmovny něco, co pro nás bude nepřijatelné, tak to prostě uděláme. A jestli by se něco mělo změnit, tak by se mělo změnit to, že když dám pět pozměňovacích návrhů, z nichž čtyři jsou, opravdu opravují nebo jsou dokonalé a jeden se sněmovně nelíbí, tak jí to stačí, aby nás přehlasovala. Ona by si měla mít možnost vybrat, ale na to by se musely ty obě komory dohodnout a je logické, když oni už tu moc mají. Já jsem kdysi z legrace říkal, no tak pojďme zvýšit účast Senátu, zrušme sněmovnu, osmdesát jedna poslanců nám stačí na republiku s deseti miliony obyvatel a je vymalováno. Viděla byste, jaká by byla účast u voleb do Senátu. Ale to jsou jenom takové vtípky typu, když Miloš Zeman řekne: necháme Senát vyhladovět a my na to odpovíme: no tak my necháme vyhladovět prezidentskou kancelář. Tohle prostě, tyto metody mi jsou cizí. Mimochodem ty volby do senátu jsou, nejsou o tom, abych okopával toho, kdo kandiduje. On kandiduje vedle mě, je to běh na sto metrů, kdy každý běží ve své dráze, ale my se pořád stavíme, musíš ho kopnout u nás. Tím že nejsem na facebooku, což mimochodem jsem zapomněl říct, ukázalo se, že ani facebook není všemocný. Já jsem vyhrál bez facebooku. To je naprosto úžasné. Ale tím já neodsuzuju facebook, facebook může být. Ale bohužel i na facebooku ty nejhorší věci, které se odehrály v kampani, kdy se dokonce i musel můj protikandidát ohradit proti tomu, co se dělo na facebooku a distancovat se od toho, tak tam se právě dohrávaly, protože to je, u té klávesnice, to je doma, dám si tři piva a pak vám to té Televizi Prima ukážu nebo komukoli jinému. A to si myslím, že není dobře. Za to ten facebook nemůže. Jak to vyřešit, já nevím. Ale co určitě je, a to je na média, jako facebook a twitter by měl být pro vás pomocným médiem a nikoli hlavním, protože ono je to jednoduché, mrknu se, co řekl Kalousek na twitteru a co na to reagoval Babiš a už to jede, už máme kauzičku a už se to rozjíždí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nemůžete vinit novináře. Politici mají twitter za svůj hlavní informační kanál a nejenom čeští, ale.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Já je neviním, ježíš to by bylo. Vy určitě víte, že moje zakončení mé životní kariéry bude na vaší straně, takže.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To říkáte už delší dobu. Novináři se na to velmi těší.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
To, ale já už to mám mimochodem nabídky, tak se bojte. Možná pudu já tady moderovat a dávat otázky a tady bude sedět krásná mladá senátorka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Karty se otočí. Pane senátore Čunku, kde vidíte vy ten důvod, proč včera přišlo k volebním urnám necelých sedmnáct procent voličů, neselhávají sami senátoři? Nebo si to, promiňte, nese Senát už od kolébky? Že ta diskuse byla taková, že Senát bude zbytečný, drahý, příliš mnoho aut, zase další platy. A vlastně ten Senát už s tím, s tím startoval, jak říkal pan senátor Kubera.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Mohl bych samozřejmě si z toho dělat legraci a odpovědět, že jenom mně přišlo podpořit dvacet čtyři tisíc voličů a tedy přes, já nevím, čtyřicet pět procent lidí přišlo. Ale je to přesně tak, že to byl souběh těch dvou voleb, dokonce voleb nejpopulárnějších, to znamená do obcí. Ale já myslím, že je to tak, že když my budeme dělat pořádně svou práci, myslím, senátoři a budeme vidět, tak se ta situace změní. Ale pozor, u nás je to chápání takové, a dokonce se mu nedivím, že tím, že u nás nejsou povinné volby, jakože v některých státech je povinnost jít volit, tak ta situace je taková, že vlastně ten spokojený člověk si říká, co bych někam chodil, ať to běží tak, jak to běží. A ten nespokojený, ten do toho dá tu energii a pak jde. Takže určitě psychologicky všichni, kdo se na nás tady dívají nebo nás poslouchají, ví, že to tak je, že když nemusím nic měnit, tak to tak nechávám. Takže záleží asi především na naší aktivitě, na našem chování a ne na tom, abychom někoho přesvědčovali, protože ve chvíli když se něco stane a ta v uvozovkách záchranka neexistuje, tak pak naráz to všichni poznají, že šetřili zbytečně. A navíc ono skutečně těch osmdesát jedna senátorů. To, kdyby se nám podařilo v České republice odstranit všechny ty zlořády, myslím s těmi zlodějinkami, co se tady a nebo velkými zlodějinami a chybami, které děláme mnohdy úmyslně, podařilo odstranit, tak to jsou jiné peníze, daleko větší. Jinými slovy, nakonec tedy je to naší prací.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Ale je tam ještě jeden fenomén, který jsme nezmínili, a to je fenomén, když Senát teď bude příští týden zasedat a bude něco schvalovat, něco neschvalovat a v médiích bude, Senát schválil. Nebude tam, že Senát hlasy těch a těch stran schválil. Já přijedu domů a voliči říkají. Ošklivě to říkají: na co tam sedíš? Netušíš, že mám jeden hlas z osmdesáti jedna. Ale co jste to tam schválili za blbost? Já říkám, ale já jsem proto nehlasoval, podívejte se na sjetinu, ale pro voliče, lidi opravdu. Dnes je doba taková, že děti chodí do tří kroužků, prostě taková hodně rychlá, lidi mají strašných starostí vlastních. A těžko budou každý den sedět a dívat se, jak bylo hlasování, kdo jak hlasoval. Jo. Ale to je možná naše vina, že, že jim to neřekneme, tím bychom získávali jedni body a druzí by body ztráceli, protože když řeknete obecnou větu, Senát schválil, tak logicky člověk, který nesedí u toho počítače celý den, tak řekne, no to jsou pěkný máča, když schválili takovou hloupost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já zmíním ještě v souvislosti s tou malou volební účastí jednu historickou novinku. Premiér oznámil, že volit nepůjde, ačkoliv se v jeho volebním obvodu volby konaly. Odjel do zahraničí, toho druhého kola se neúčastnil, výsledky svého hnutí komentoval, tak že dopadly mizerně volby pro něj. A označil dvoukolový systém za jakýsi nesmysl a byl by pro jednokolový systém. To byste podpořili?

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Já ano.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč?

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
To je takové, je to velmi tvrdé, protože ale první na pásce. Ono by se mohlo takto uvažovat i u voleb do Poslanecké sněmovny. Protože v tom Senátu to druhé kolo vypadá tak, že „Jen počkej zajíci“. Všichni ostatní honí, v některých případech, ne vždycky, ale většinou honí…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V tomto případě se to, promiňte, nerada vás přerušuju, ale pro hnutí ANO nepotvrdilo, protože z toho prvního kola by také měli pouze jednoho senátora. Protože ten argument Andreje Babiše asi úplně v tomto případě nefunguje.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Ale takhle. Tam já bych kritizoval když tak jinou věc. Protože je premiér a je to i příklad pro, ostatní, proč je u nás tolik exekucí. No tak, kde ty lidi se mají poučit, když si vláda půjčuje a má schodek padesát miliard, tak běžný člověk si řekne: proč já bych si nepůjčil, když oni taky na dluh a kolik let už jim to vychází. Neplatí pomalu ani úroky a ono to pořád vychází. Což třeba pro mě je něco naprosto nepředstavitelného, že by moje město mělo nějáké dluhy jako. My jsme je nikdy neměli, nikdy jsme si nic nepůjčili. Já jsem si ani soukromě nikdy v životě nic nepůjčil a dokonce knihy už taky nepůjčuji, protože většinou mi je nevraceli, takže už nepůjčuju ani knihy. Takže to si myslím, to je z obecného hlediska. Premiér je prostě premiér a je, ať chceme nebo nechceme, jistým příkladem pro veřejnost. A právě proto, že zrovna moje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vyčítáte to Andreji Babišovi? Že nešel volit.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Vyčítám, já to kritizuji. Protože bylo by to stejné, jako kdybychom neuspěli, já jsem kvůli tomu nešel volit do druhého kola. Prostě, když člověk v takové funkci je, tak já s tím mám samozřejmě obrovský problém, protože já jsem pořád stejný a vím, že nemůžu být pořád stejný, že někdy musím zachovávat decorum, což dělám teda často s velkým překonáváním.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
No mně se zdá, že jsi omládl.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Že jo.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
No.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
No ale. Pánové, počkejte. Lichotky si povíte potom u kávy po skončení po pořadu.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Ještě vám řeknu to poslední jasně a srozumitelně. To bylo moje volební heslo. Senát se musí chovat jasně a srozumitelně. Pak když lidi zjistí, bohužel on má tu funkci, že oni to většinou zjistí, až když teče do bot. A když vám do bot neteče, tak kam byste se hnala. Ale tam, kde potom, když přijde krize. Třeba v Poslanecké sněmovně já si vzpomínám, když jsme navrhli ten zákon, který jsem tehdy napsal na rozpuštění Poslanecké sněmovny, jak rychle reagovali poslanci. V mém návrhu bylo, sto jedna poslanců stačí k rozpuštění Poslanecké sněmovny. No to se hoši vylekali a Benda tam dal sto dvacet pro jistotu, aby to nebylo tak snadné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Čunku, vy byste byl pro jednokolovou volbu? A možná vás také poprosím o komentář k tomu, že Andrej Babiš nevyužil svého volebního práva ve druhém kole.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Jednokolová volba, zrovna se ptáte těch nepravých. Protože my jsme reprezentanti oba dva toho, že jednokolová volba. Vlastně já jsem ji udělal, ne? Tu jednokolovou volbu, tak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ve vašem případě ta otázka. Vy byste si mohl vybrat, ano.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Ona posiluje ty silnější. Nebyl bych asi proti. Já ale obecně jsem pro přímou volbu starostů, hejtmanů a podobně, protože já jsem přesvědčen, že to, co se těch děje v těch obcích, že to je čistá korupce. Za to by měli zavírat. Zatímco někoho.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Myslíte vyjednávání o koalicích?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
No jasně. Protože je to tak, dobře tak vy, my máme o jeden hlas méně a i když, řekněme, máme čtyřicet pět procent. Ta strana takhle vyhrála mohutně. A potom je tam spousta těch malých ratlíků, tak oni musí je podělit, aby tedy překročili těch padesát procent. No, to znamená, jim dávají, kteří by k tomu ani ten mandát mít neměli, tak jim dávají ten úplatek v podobě funkce. A podívejte se, v kolika městech budou navíc různí ti místostarostové. Ovšem to jsou padesáti tisíce, to jenom tak padá. A celkově samozřejmě jsou to pak pro tu obec danou miliony korun, které ona dá za to, aby tam, i právoplatně, ten nějaký člověk mohl sedět. A já si myslím, že vždycky ta chyba, prvně se musíme podívat, jestli je to selhání člověka a nebo systému. V tomto případě je to podle mě systémové selhání a je lépe tedy zvolit toho člověka, aby ten, kdo má vést tu obec a nebo to město nebo ten kraj, tak ať je zvolen přímo a pak už tam to pnutí s těmi úplatky, funkcemi, nejsou. Protože pak jde o miliony korun, které se v tom veřejném prostoru ztratí. Protože mnohdy ti lidi ani nepotřebujete. Oni tam dokonce i způsobují v mnohých případech jaksi devastaci pracovní morálky na úřadě, protože pak ti lidi vidí, že někteří místostarostové, to o tom starostovi nepochybuju, ten je v čele a nikdy to nemá tak jednoduché, ale ti za ním se mnozí v tom závětří schovávají a nikdo vlastně ani neví, kdy chodí do práce nebo co dělají. Takže.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Ale to by bylo na dvě Partie tedy tahle debata.

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Ano, takže já jsem pro tohle.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vás, pane Čunku, s dovolením, vrátím zpátky do Senátu. Komentář k tomu, že Andrej Babiš, premiér?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Myslím, že souhlasím s tím, že bychom měli jít příkladem. A já, ale zas na druhou, i když on by zřejmě šel a hodil prázdnou obálku. Ale faktem je, že jel údajně navštívit rodinu nebo něco takového. Faktem je, že jestli, když se podívám na čas premiéra, tak on žádný nemá. A tuhle možnost někam jet navštívit, myslím, že dceru na studia nebo měl možná ještě nějakou pracovní záležitost, tak to je ta oběť politiky, to bohužel tak je, že mnohdy musíme jít na akci a tím zdevastovat vlastní rodinu, obětovat tu sobotu a neděli a být někde, kde jinak bych možná jako občan třeba ani nešel. Tak ano, souhlasím s tím, že není to dobrý příklad jaksi vybrat si, že nepůjdu volit. Ale určitě to není nějaké drama, za které bych ho chtěl moc peskovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jste shovívavější než pan Kubera. Každopádně já vás ještě poprosím o krátký komentář nebo krátký váš důvod toho volebního výprasku České strany sociálně demokratické, dalšího v řadě, pane Kubero.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Je to jednoduché. Ukázalo se zase, že někteří lidé žijí v omylu. A to byl, letos to byl hit volební kampaně slíbit dopravu zadarmo, to slibovali skoro všichni. My už jsme nevěděli opravdu co s tím, tak jsme slíbili, že každý, kdo pojede v Teplicích městskou dopravou, dostane třicet korun, aby o víkendu mohl jet autem na výlet. Čímž jsme dali najevo, jaká je to hloupost prostě. A ukázalo se přesně, že to nezabralo. Že ten populismus není, někteří si myslí, že voliči jsou hloupí a že se dají ohloupit, ale nedají. Takže to nezafungovalo tak, jak jsme říkali, jak nezafungovaly ani ty peníze, že kdo myslel, že dal miliony do kampaně tak ten, že vyhrál. Já opakuji znovu, mě to hrozně mrzí, já jsem přišel o schopnou náměstkyni. Českou stranu sociálně demokratickou považuji za historicky stranu, která patří na politickou scénu. Nakonec, s kým bych potom bojoval, kdyby tam nebyly takové jako Marksová nebo Maláčová.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, pane senátore, pane Čunku, vaše zdůvodnění? Váš důvod?

Jiří ČUNEK, senátor, /KDU-ČSL/:
Asi je to tak, že ve společnosti. Nebo můj názor je, že za prvé ten, kdo je dlouho v čele, pokud to není opravdu výrazná osobnost, tak na politické scéně jako strana, tak určitě to má těžší, protože je tam dlouho. To je první věc. A druhá věc je, že ve společnosti je skutečně lépe. Je tady, pouze jsou tady velké rozdíly ve spravedlnosti, to znamená, my jako stát to neděláme dobře v mnohých věcech. A voliči tady to slibování skutečně už považuji i za potupné, a to si myslím, že se sociální demokracii nevyplatilo. A druhá věc je, že byli v oposmlouvě spolu s Občanskou demokratickou stranou, která teď odčiňuje nebo činila pokání v opozici. Tak ta devastace politiky, ty zlodějiny, co tady byly včetně teda, včetně slavných dolů, tak to jim nepřispělo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji. Jaroslav Kubera z Občanské demokratické strany, Jiří Čunek z Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, dva nově zvolení senátoři.

Jaroslav KUBERA, senátor, /ODS/:
Hezkou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hezkou neděli vám přejeme. Díky, že jste se dívali.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor