11. října 2018

Chci ochránit samosprávu obcí

(MF DNES) Souboj o Senát: obvod č. 11. Přestože většinu času při sčítání hlasů prvního kola senátních voleb v domažlickém volebním obvodu Vladislav Vilímec (ODS) na Jana Látku (ČSSD) ztrácel, v závěru předvedl dramatickou stíhací jízdu a do druhého kola nakonec postoupil jako vítěz o šest hlasů. „Výsledky senátních voleb zde byly od roku 1996 vždy těsné. Je to dáno tím, že domažlický volební obvod je velice rozsáhlý a de facto rozdělený na dvě poloviny - Klatovsko a Domažlicko. Jak zde kandidáti dopadnou, tedy nelze předvídat,“ říká Vladislav Vilímec.

Jaké jsou vaše priority jako případného budoucího senátora?

Pokud dostanu důvěru voličů, budu pokračovat ve své dosavadní práci a budu chránit samosprávu a obce před byrokratickými zásahy centrálních institucí. Vadí mi pokusy o omezování pravomocí radnic. Jsem přesvědčený, že lidé si mají o svých věcech rozhodovat tam, kde žijí. Současně se chci věnovat sociální oblasti. V minulosti jsem prosadil zavedení bezdoplatkových zón, které omezily rozrůstání sociálních ghett a pomohly lidem, kteří žijí v jejich sousedství. V Senátu navrhnu další opatření, která přispějí ke spravedlivému nakládání se sociálními dávkami a která zamezí jejich zneužívání. Budu prosazovat také jednodušší podmínky pro podnikání, aby z venkova nemizely důležité služby.

Jak vidíte své šance ve druhém kole?

Senátní i komunální volby nejen v našem regionu potvrdily, že se lidem vládní politika ANO, ČSSD a KSČM nelíbí. Chtějí vyvažovat, a proto taky dávají přednost jiným než vládním politikům. Věřím, že druhé kolo senátních voleb tento trend potvrdí a uspěje opozice.

Jakým způsobem před druhým kolem oslovujete své voliče?

Ačkoliv už se v posledních dnech nedostanu na všechna místa svého regionu, budu se snažit dál potkávat s voliči a debatovat s nimi o aktuálních problémech. Druhé kolo voleb jsme připomněli také letákem a ve větší míře zapojíme sociální sítě. Osobně si ale myslím, že lidé se rozhodnou především na základě vlastní úvahy a znalosti kandidátů. Určitě budou zvažovat, co který kandidát v minulosti skutečně udělal a prosadil pro svůj region a zda bude jeho stejně aktivním a viditelným zástupcem také v Senátu. Místo líbivých hesel na plakátech jsem proto v kampani vsadil na představení úspěšných projektů a zákonů, které se mi v minulosti podařilo prosadit. Od prosazení stavby klatovské nemocnice po změny v rozpočtovém určení daní, díky kterým dnes mohou obce více investovat do oprav silnic nebo rekonstrukcí škol.

Podpoří vás před druhým kolem některý z neúspěšných kandidátů z kola prvního?

Podporu mi z Klatov spontánně vyjádřil například MUDr. Michal Janek. Již v prvním kole mě podporovala KDU-ČSL, Soukromníci a mnoho starostů z hnutí STAN. Této podpory si nesmírně vážím.
 

Vladislav Vilímec

krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení