6. října 2018

ODS se posunula dopředu ve vnímání voličů. To je důležitější než primátorský řetěz

(E15) Občanská demokratická strana je jedinou stranou, která dokáže zvládnout pražský magistrát. Myslí si to lékař Bohuslav Svoboda, kandidát strany na pražského primátora. „Každý, kdo se účastní takové soutěže, chce vyhrát. Vítězství je to, o co se všichni snažíme. Úspěch pro mě bude, když se budeme pohybovat někde na hranici 20 procent,“ říká.

Celý den jste v dobré náladě. Cítíte se na to, že budete podruhé pražským primátorem?

Jsem v dobré náladě hlavně kvůli tomu, že procenta, která získáváme, ukazují, že jsme se výrazně posunuli. Před čtyřmi lety jsme byli na hranici zvolitelnosti a nyní se zatím pohybujeme okolo 18 procent, což je jeden z těch momentů, který ve mně skutečně vyvolává dobrou náladu. Zásadní věcí je, že se ODS posunula dopředu ve vnímání voličů. Dokonce je to zásadnější věcí než primátorský řetěz.

Takže se podle vás ODS znovu stává jednou z hlavních politických sil v Česku?

Ano, jsem o tom přesvědčen. Po druhém místě ve volbách do Sněmovny vypadají komunální volby na další úspěch.

V Praze budete za úspěch považovat jen vítězství?

Každý, kdo se účastní takové soutěže, chce vyhrát. Vítězství je to, o co se všichni snažíme. Úspěch pro mě bude, když se budeme pohybovat někde na hranici 20 procent.

Kdo by byl první, s kým byste jednali o případné koalici?

S tím, kdo by byl druhý za námi.

I kdyby to byli Piráty, proti nimž jste se v kampani dost vymezovali?

Pro mě vůbec nerozhoduje strana. Jen kdyby byli druzí komunisti, tak bychom je přeskočili.

Koho dalšího byste přeskočili?

SPD, ale nepředpokládám, že nějaké jednání s nimi připadá v úvahu.

Průběžné výsledky ukazují, že se ODS zatím daří i v senátních volbách. Obhajujete 4 mandáty a podle průběžných výsledků by do druhého kola postoupilo 10 nebo 11 vašich kandidátů. Kolik mandátů byste považoval za úspěch?

Úspěch by byl každý mandát nad čtyři, což by v tom Senátů zvýšilo sílu pravicové strany a to je pro nás zásadní věc.

(Autor: Martin Štorkán)

Rozhovor vyšel na serveru E15.cz.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR