8. října 2018

Věřím v dohodu o modrých zónách

(MF DNES) Lídryně ODS Markéta Vaňková věří v dohodu o modrých zónách. Když si Markéta Vaňková, lídryně brněnské kandidátky ODS, po sobotní půlnoci připíjela se svými kolegy na počest druhého místa ve volbách, prohodila: "Rozhodně nebudu mít klidnou neděli." A nejspíš nepůjde jen o neděli. Po propadáku v posledních volbách, po nichž ODS skončila v opozici, se straně totiž otevřela cesta k velkému comebacku do vedení Brna


Získali jste 14 křesel, což je oproti pěti v roce 2014 téměř trojnásobek. Pochválil vás předseda ODS a Brňan Petr Fiala?

Byl spokojený a z mého pohledu je to i jeho úspěch. Brněnský výsledek odráží i to, jak je celostátní ODS pod jeho vedením směrovaná.

Dosáhli jste úspěchu blízkého době, kdy byla ODS v Brně na vrcholu slávy. Zároveň ji však poznamenaly různé skandály, například s přidělováním bytů politikům a jejich příbuzným či desátky stavebním firmám. Na co nebo na koho chcete v následujících čtyřech letech navázat?

Ideálně na bývalou primátorku Dagmar Lastoveckou a úplně nejradši tím, že bych se stala také primátorkou. A je otázka, jestli se to podaří. Na druhou stranu si ale myslím, že ODS se v průběhu všech těch let, kdy byla v koalici, nemá za co stydět. Důkazem je to, že byla opakovaně volená. Kdyby byla prorostlá skandály, lidé by jí hlas nedali.

V minulých komunálních volbách ale získala jen necelých osm procent hlasů a pět křesel.

Jenže to bylo celostátním směřováním a jednoznačným nástupem hnutí Žít Brno, což byl experiment na čtyři roky. Nebylo to ODS, ale spíš tím, že voliči chtěli ukázat, že se odklání od tradičních stran.

Zmínila jste, že byste byla ráda brněnskou primátorkou. Budete o to usilovat už teď?

Mohla bych, kdybychom byli vítězové voleb. Početně to vychází, že bychom byli v koalici i bez ANO, ale obávám se, že tato varianta není reálná. Už proto, že se Piráti ještě před sečtením výsledků vyjádřili, že při vyjednávání neobejdou vítěze voleb. A bez nich to nejde.

Vy i primátor Petr Vokřál jste prohlásili, že jste pro širší koalici. Co to konkrétně znamená?

Před volbami jsem říkala, že hlavní nevýhoda předchozí koalice byla její rozmanitost a velký počet subjektů. Vzhledem k tomu, kdo se do zastupitelstva dostal teď, preferovala bych širší koalici tří či čtyř stran. Odráželo by to vůli voličů. A subjekty, které se do zastupitelstva dostaly a se kterými teď jednáme – s výjimkou SPD – mají směřování velmi podobné nám.

Takže pro jednání o koalici přicházejí v úvahu kromě ANO i lidovci, ČSSD a Piráti?

Ano, je to tak. Co se týče Pirátů a SPD, zatím jsme si jen posílali SMS a domlouváme osobní setkání.

S SPD tedy jednat budete?

Potkáme se s nimi, ale není to pro mě subjekt, který bych si představila v koalici.

I tak by byla dost široká. Neplatí, že čím víc partnerů, tím víc třecích ploch?

Určitě, ale u předchozí koalice nebyla zásadní programová shoda, například ohledně polohy vlakového nádraží. To v případě těch, se kterými nyní jednáme, není.

Ale třecí plochy jsou, třeba rezidentní parkování. V programu máte, že systém, s nímž přišlo hnutí ANO, chcete změnit. Jak?

Nikdy jsme neříkali, že chceme rezidentní parkování zrušit. Chceme zrušit poplatky a zkontrolovat, jak systém funguje. Myslíme si, že fungovat nebude a nějaké změny si zaslouží. Takže ano, tam cítím třecí plochy, musíme si to s možnými partnery vyjasnit a najít dohodu.

A co privatizace bytů, kterou současné vedení stoplo a vy ji chcete obnovit?

Tak daleko jsme se v jednáních ještě nedostali, ale je samozřejmé, že se o tom pobavíme a musíme najít shodu. Chceme obnovit privatizaci, ale jen pokud o ni budou nájemníci stát a budou respektovat současné podmínky a ceny. Ale už teď máme z některých domů informace, že byty kupovat nechtějí, protože podmínky pro ně nejsou výhodné. Nebyla by to plošná privatizace.

O jaké resorty stojíte?

O dopravu, sociální oblast a Smart City. A mě osobně ještě láká kultura.

Pokud budete v koalici, koho byste nominovali do rady?

Tak dopodrobna jsme to neprobírali, ale obsazení by mělo kopírovat pořadí na kandidátce.


(Autor: Milada Prokopová)

 

Markéta Vaňková

kandidátka na primátorku města Brna