2. října 2018

Máme plán i pro případ volebního patu

(www.prazskypatriot.cz) Jak hodnotí vrcholící předvolební kampaň do pražského zastupitelstva? S jakými recepty přichází občanství demokraté v oblasti bydlení nebo třeba dopravy? A co když skončí volby do zastupitelstva hlavního města patem? Na otázky serveru Pražský patriot odpovídá lídr kandidátky ODS Bohuslav Svoboda.

Co byste vzkázal nerozhodnutým voličům, aby přišli do volebních místností a dali hlas zrovna ODS?
V první řadě apeluji na všechny Pražany, aby za sebe nenechali rozhodnout ostatní. Volby ovlivní vývoj našeho města na další čtyři roky a nemůžeme si dovolit další volební období, ve kterém se nic nerozhodne. ODS má silný program pro fungující Prahu, který jsme tvořili společně s Pražany. Na kandidátce máme navíc skutečné odborníky a úspěšné komunální politiky, kteří náš silný program dokážou prosadit a Prahu opět nastartovat.

Splníme vaše očekávání. To je jedním z hesel pražské ODS v kampani. Jaká jsou podle Vás hlavní očekávání Pražanů?
Praha je šestý nejbohatší region v EU a Pražané prostě očekávají, že se to v jejich životech nějakým způsobem projeví. Pražané očekávají, že nebudou muset nadále stát hodiny v kolonách. Pražané očekávají, že budou moci v Praze zaparkovat. Očekávají, že si budou moct koupit byt, nebo také to, že nebudou muset chodit kvůli každému dokumentu na úřad. Prostě očekávají, že se Praha stane moderní metropolí pro 21. století, potenciál na to rozhodně má. Očekávají od vedení Prahy, že se nebude bát rozhodovat a splnění tohoto očekávání já mohu garantovat.

Předvolební kampaň je ve finále. Jak probíhá v podání ODS její vyvrcholení?
Od začátku klademe největší důraz na kontaktní kampaň, protože nejvíc vám nedají televizní debaty a líbivá hesla na plakátech. Nejvíc vám dá právě kontakt s lidmi, s Pražany, kteří se o Prahu zajímají, a její osud jim není lhostejný. A když už jsem u toho – letos zažívám nejlepší kampaň, kterou jsem zažil. Lidé jsou neuvěřitelně milí, a na rozdíl od minulých let je nejvíc ze všeho zajímá, jakým způsobem vyřešíme problémy, které Praha má. Naplňuje mě to optimismem a energií do posledních pár dnů kampaně.

Jak hodnotíte dosavadní průběh předvolební kampaně? Z různých stran je slyšet, kdo s kým půjde po volbách a s kým zase ne…
Pro ODS je dlouhodobě nepřijatelná spolupráce s komunisty a extremisty. Nečekejte ale ode mě, že budu dopředu ukazovat prstem na jiné strany a říkat, ta to bude a ta ne. S nikým, kdo kandiduje, dopředu nevyjednáváme. Pro ODS je důležitý program a shoda na hlavních prioritách. Po těch pěti letech chaosu a anarchie potřebuje Praha především stabilitu. Bez stability se nemůže rozvíjet. A rozvoj je to, co Praha nesmírně potřebuje. Může se stát, že se po volbách dostane pražská politika do patové situace. A dovedu si představit, že budeme jednat nejen se stranami, ale i s jednotlivci, kteří budou mít zájem město rozvíjet.

Velkým tématem této kampaně je dostupnost bydlení, jednotlivé strany přichází s recepty, jak neutěšivý stav zlepšit. Čím se lidí v této oblasti přístup ODS v porovnání s politickou konkurencí?
Zaprvé je nutné rychle odblokovat připravenou bytovou výstavbu. Praha potřebuje 10 tisíc nových bytů ročně, ale staví se míň než polovina. Bytů je málo, jejich cena proto roste a spolu s ní i komerční nájmy. To je hmatatelný výsledek boje Zelených, pánů Čižinských a jemu podobných a dalších stran proti stavebním podnikatelům. ODS je připravena rychle schválit změny, které umožní postavit až 40 tisíc nových bytů. Jediné řešení krize je, že se budou stavět nové byty. Ve chvíli, kdy budou v převisu nad poptávkou, půjdou ceny níž.

Co uděláte pro fungující dopravu a parkování?
Klíčové pro dopravu v Praze jsou okruhy a dokončená kostra klíčových dopravních tepen. Bez těchto věcí se dopravní situace v Praze nezlepší. Proto budeme vládě aktivně pomáhat se stavbou pražského okruhu, např. formou jednání se starosty městských částí a budeme na ŘSD skutečně tlačit, aby se stal Pražský okruh prioritou. Ihned po volbách začneme pracovat také na dostavbě městského okruhu tak, abychom mohli v druhé polovině volebního období vypsat výběrové řízení na zhotovitele této klíčové dopravní stavby. Chceme také pracovat na výstavbě metra D. Parkování je další obrovský problém, musíme začít stavět P+R parkoviště na okrajích Prahy, aby Středočeši nemuseli jezdit do centrální Prahy a zabírat tam Pražanům parkovací místa. V návaznosti na to zavedeme také jednotnou parkovací zónu pro celou Prahu s výjimkou historického centra.

Jak po volbách zajistíte fungující sociální a zdravotní služby?
Ve zdravotnictví je to složité, protože Praha nevlastní žádnou nemocnici. Zdravotnictví, ale i sociální služby trápí hlavně nedostatek personálu. Proto chceme ve spolupráci s městskými byty vyhradit část jejich bytového portfolia právě pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Budeme samozřejmě podporovat také domy s pečovatelskou službou nebo domovy pro seniory.

ODS dlouhodobě kritizuje, jak Praha nakládá se svým rozpočtem. Jak chcete zařídit fungující hospodaření a finance?
To je jednoduché, stačí se podívat, jak Praha hospodařila pod mým vedením. I přes o 20 miliard nižší příjmy rozpočtu jsme dokázali významně investovat. Když Prahu přebrala koalice „profíků“ investice se snížily prakticky o polovinu a provozní výdaje na chod města naopak výrazně vzrostly. Takhle se přeci nemůže nikdo zodpovědný chovat.

Ambicí ODS je proměnit Prahu v digitálně fungující metropoli. Jak toho chcete se svým týmem dosáhnout?
Jasně jsme řekli, že Praha potřebuje digitální revoluci. Chceme, aby měli Pražané do konce volebního období právo na poskytnutí digitálních služeb. Základem musí být elektronická komunikace s úřady, formuláře, které se automaticky samy vyplní atd. Tedy pokud o to budou mít občané a firmy zájem, pro konzervativnější z nás zachováme samozřejmě i tradiční formu komunikace. Chceme umožnit také uzavírat smlouvy s městem elektronicky a citlivě zavádět prvky chytrého řízení dopravy, parkování atd. Garantem této oblasti je Zdeněk Zajíček, který stál za vznikem skvěle fungujících Czechpointů.

Závěrečná otázka je podobná té první. Jaký apel byste před volbami ze své pozice vzkázal Pražanům?
Přijďte k volbám, rozhodují o tom, v jakém městě budeme žít, jak se bude Praha vyvíjet a kam se za 4 roky dokáže posunout. Nenechte za sebe rozhodovat jiné, reálně nám totiž hrozí další volební období promarněné hádkami, neochotou a neschopností rozhodovat. To ale nemůžeme dopustit. V Praze musíme rozběhnout stavbu okruhů, zavést jednotnou parkovací zónu a nastartovat stavbu tolik potřebných bytů. Je prostě potřeba, aby se v Praze začalo opět rozhodovat v zájmu Prahy a Pražanů. A já a ODS jsme zárukou toho, že se přesně takhle rozhodovat začne.

Rozhovor vyšel na serveru Pražský patriot.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
lídr kandidátky ODS do ZHMP