27. září 2018

Praha potřebuje stabilitu. Bez ní se nemůže rozvíjet

(Metro) Za posledních pět let došlo v Praze k obrovské stagnaci. Když se zeptáte představitelů města, co za ty roky udělali, zjistíte, že se nestalo nic. Praha se zasekla, doprava nefunguje, není kde parkovat, nejsou byty, říká kandidát ODS na primátora Prahy Bohuslav Svoboda. A je si jistý, že ODS dokáže Prahu znovu rozhýbat.


Praha má na účtech miliardové přebytky. Jsou to peníze, které vedení města nedokázalo využít na různé investice. Jak byste s nimi naložil?

Pokud vím, tak jen vloni nedokázalo vedení Prahy nalít do investic asi sedm a půl miliardy korun. To je závratná suma, když s i vezmete, co se za ní dá postavit. Tyhle peníze je zapotřebí investovat hlavně do velkých infrastrukturních projektů pro rozvoj Prahy. Vykoupit za ně pozemky pro okruhy nebo metro. Tak velké peníze nemůžeme vyházet za drobnosti.

Jak ale chcete řešit pražskou bytovou krizi? Bydlení je čím dál dražší a lidé s nižšími příjmy se z Prahy stěhují pryč.

Zaprvé je nutné rychle odblokovat připravenou bytovou výstavbu. Praha potřebuje 10 tisíc nových bytů ročně, ale staví se míň než polovina. Bytů je málo, jejich cena proto roste a spolu s ní i komerční nájmy. To je hmatatelný výsledek boje Zelených, pánů Čižinských a jemu podobných a dalších stran proti stavebním podnikatelům. ODS je připravena rychle schválit změny, které umožní postavit až 40 tisíc nových bytů. Jediné řešení krize je, že se budou stavět nové byty. Ve chvíli, kdy budou v převisu nad poptávkou, půjdou ceny níž.

Kritizujete parkovací zóny, na které si Pražané opravdu hodně stěžují. Co s nimi ale chcete dělat? Vždyť je přece před lety ODS zaváděla.

To je pravda. Ale ten systém byl původně jiný než současné modré zóny, které očividně nefungují. Parkování je rozparcelované podle městských částí a brání pohybu po městě. Když pracujete v jiné části, než bydlíte, máte s parkováním obrovský problém. Chci, aby Pražané mohli jednoduše zaparkovat všude mimo historické centrum. Proto prosazujeme celoměstský systém parkovacích zón. A pro návštěvníky rychlou dostavbu záchytných parkovišť na okrajích města. Je dobře, že v Praze pracuje spousta Středočechů, kteří dojíždějí. Ale nemají kde nechat svá auta, a to komplikuje život nejen jim, ale i nám, Pražanům.

S kým chcete po volbách vládnout? Připravujete koalici s hnutím ANO, jak tvrdí některá média?

Pro ODS je dlouhodobě nepřijatelná spolupráce s komunisty a extremisty. Nečekejte ale od mě, že budu dopředu ukazovat prstem na jiné strany a říkat, ta to bude a ta ne. S nikým, kdo kandiduje, dopředu nevyjednáváme. Pro ODS je důležitý program a shoda na hlavních prioritách. Po těch pěti letech chaosu a anarchie potřebuje Praha především stabilitu. Bez stability se nemůže rozvíjet. A rozvoj je to, co Praha nesmírně potřebuje. Může se stát, že se po volbách dostane pražská politika do patové situace. A dovedu si představit, že budeme jednat ne nejen se stranami, ale i s jednotlivci, kteří budou mít zájem město rozvíjet.

Řada vašich oponentů vám vyčítala podmínečný trest v kauze Opencard. Před dvěma týdny ale Pražský vrchní soud tento trest zrušil. Cítíte zadostiučinění?

Je to zásadní věc ne pro mne, ale pro fungování demokracie a politiky. Od začátku bylo jasné, že jsme žádný trestný čin nespáchali a že nám soud vyměřil trest za politické rozhodnutí. Sám soudce hned v úvodu řekl, že jsme se žádného trestného činu nedopustili. Prý se mu ale nelíbilo naše hlasování. Trestat za to, že se zastupitel rozhodl hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a na základě analýz a znaleckých posudků, je ale přece zásadně špatně. Jsem velmi rád, že soud vyšší instance rozsudek zrušil, byť zatím nepravomocně.

Jaký volební výsledek občanských demokratů v Praze očekáváte?

Poslední průzkumy sice ODS v Praze přejí, ale volby často dopadají jinak než průzkumy před volbami. Jsem si ale jistý, že ODS má na to v Praze vyhrát. Máme tým kompetentních lidí, kteří ví jak Prahu vést. Nezadlužujeme, neprojídáme a investujeme promyšleně. Důležité je, aby k volbám přišli lidé, kteří si přejí, aby se Praha pozitivně rozvíjela a kterým současná anarchie a chaos vadí.

(Autor: Lukáš Konečný)

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
lídr kandidátky ODS do ZHMP