13. září 2018

Interpelace na ministra spravedlnosti ve věci zrušení odvolací komise k třetímu odboji

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na ministra spravedlnosti Jana Kněžínka ve věci zrušení odvolací komise k třetímu odboji.

 
Vojtěch Munzar:
Vážený pane ministře, já se vás chci zeptat na zrušení etické komise z důvodu údajné nehospodárnosti. Chci se zeptat, jakým způsobem se na Ministerstvu spravedlnosti měří hospodárnost vyrovnání se s komunistickou minulostí. Jestli to vůbec lze změřit. Protože to není o nákladech na existenci této komise. Je to o symbolu. Tím symbolem je nezávislý orgán, právě etická komise, která posuzuje odvolání členů třetího odboje proti rozhodnutí Ministerstva obrany a také je oceňuje. Vy navrhujete, jestli to dobře chápu, že odvolací institucí proti Ministerstvu obrany bude Ministerstvo obrany místo nezávislého orgánu. Pokud to bude dělat ministr obrany, tak případy budou posuzovat ve finále stejní úředníci, kteří rozhodují v první instanci. To si nebudeme namlouvat.
 
Jen bych chtěl tady připomenout, že se bavíme o lidech, kteří pod komunistickou diktaturou trpěli, nemohli vykonávat své zaměstnání, mnohdy dělali podřadné práce a dodnes mají třeba menší důchody než bývalí příslušníci komunistické totalitní bezpečnostní moci. Myslím si, že si nezávislé posuzování svých případů zaslouží.
 
Chci se vás tedy zeptat na skutečné důvody, které vás k tomu vedou. Obzvláště když samotné Ministerstvo obrany nesouhlasí. A zda vám rušení symbolu nepřijde osobně hloupé v situaci, kdy jste členem první vlády po roce 1989, která vládne jedině díky podpoře komunistů. Děkuji.
 
 
Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení