13. září 2018

Interpelace na ministra školství ve věci Indoktrinace dětí dle připravované koncepce občanského vzdělávání

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Václava Klause ml. na ministra školství Roberta Plagu ve věci Indoktrinace dětí dle připravované koncepce občanského vzdělávání.

 
Václav Klaus ml.:
Pane ministře Plago, já vás interpeluji ve věci připravované koncepce občanského vzdělávání. Tato věc vznikla zhruba v roce 2016 při takzvaném Domu demokracie a lidských práv, který měl sestavit koncepci občanského vzdělávání a postupně ji zahrnout do našeho vzdělávacího systému a RVP na všech školách. Členové tehdejší vlády patrně usoudili, že společnost není dost občansky uvědomělá, proto je třeba děti podrobit výchově k občanství. Tento projekt vyvolal poměrně velké kontroverze pro svou ideovou jednostrannost. Vláda se změnila, ale ti úředníci pokračují v tichosti v tomto projektu dále. Dostal to do gesce pan Pelikán, ten to výrazně posunul, už to nějakým způsobem procházelo vládou. Ti, kdo návrh tlačí, si tradičně vzali na pomoc evropské řešení. Odvolávají se na Radu Evropy a její model kompetencí pro takzvanou demokratickou kulturu soužití rovných s rovnými v kulturně rozmanitých demokratických společnostech.
 
Chtěl bych vás, pane ministře, upozornit, že vůči tomu se velice tvrdě vymezil náš výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny, a to již v březnu 2018. Cituji: vyzývá Ministerstvo školství, aby toto neaplikovalo do českého vzdělávacího systému, protože rozvoj demokratických kompetencí musí vycházet z hodnot ukotvených v Ústavě České republiky, což jsou vlastenectví, svoboda, lidská důstojnost, rovnoprávnost, zodpovědnost, demokracie, právní stát a tak dále, nikoliv kulturní rozmanitost a jiné hodnoty, které zmiňuje ten evropský dokument.
 
Čili jen otázku. Hodláte podepsat a schválit takové RVP, které by zahrnovaly ideologickou indoktrinaci dětí, a to proti vůli parlamentu a v rozporu s Ústavou? Za druhé. Jaký bude další postup ministerstva ke koncepci občanského vzdělávání, de facto výtvoru neziskového centra občanského vzdělávání a dalších navolených aktivistů? Děkuji. Omlouvám se.
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství