13. září 2018

Interpelace na ministryni financí ve věci měnových operací Ministerstva financí

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na ministryni financí Alenu Schillerovou ve věci měnových operací Ministerstva financí.

 
Vojtěch Munzar:
Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, já mám otázku týkající se měnových operací Ministerstva financí. Jak vyplývá ze zprávy o řízení státního dluhu, tak Ministerstvo financí v prvním půl roce nakoupilo eura za 9,3 miliardy korun. To není malá částka. A ministerstvo podle těch informací, které mám a které proběhly v médiích, nakoupilo za kurz 25,61 korun za euro, přitom ten průměrný kurz za první pololetí byl 25,50. Podle mediálního vyjádření zástupců Ministerstva financí bylo, že ministerstvo a stát tedy a daňový poplatník na této transakci ušetřili. Já to nechci nějak zpochybňovat. Jenom se chci zeptat, jak to opravdu bylo, jestli skutečně tato operace byla ztrátová, nebo zisková. Nějaké zdůvodnění, na co konkrétně byly prostředky použity.
 
A poslední, doplňující dotaz. Nákupy zprostředkovalo sedm finančních institucí. Jaký je tedy celkový náklad na tyto transakce, na těch 9 miliard korun, jestli tu informaci máte teď u sebe. Děkuji.
 
 
Ministryně financí ČR Alena Schillerová:
Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Děkuji za interpelaci, pane poslanče. Poskytnu vám všechny informace, které mám v tuto chvíli k dispozici. Samozřejmě pokud nebudete spokojen, tak to doplním.
 
Transakce, na kterou se ptáte, se týkala nákupu eurových prostředků na devizovém spotovém trhu, které zprostředkovává Ministerstvo financí, a byly určeny pro platby výdajů kapitol státního rozpočtu v této měně, obecně nákupy eurových prostředků, to znamená například úhrady členských příspěvků České republiky do mezinárodních institucí, kapitol Ministerstva zahraničních věcí nebo všeobecná pokladní správa. Tak to bylo obecně.
 
Jelikož jsou příjmové a výdajové účty státního rozpočtu vedené v korunách a zahraničním příjemcům musí být tyto výdaje hrazeny v euru, je nezbytné obstarat cizí měnu buď přímo na devizovém trhu Ministerstvem financí, anebo prostřednictvím zadání platebního příkazu na částku v euru z korunového účtu, což fakticky znamená nákup potřebných eur od České národní banky dle platného kurzovního lístku. V případě výdajů v euru se jedná o kurz deviza-prodej. Dosažený směnný kurz na devizovém trhu byl vždy výhodnější než kurz, za kterou by tuto operaci zprostředkovala Česká národní banka dle jejího aktuálního kurzovního lístku. Takto bylo dosaženo okamžité hotovostní úspory státního rozpočtu v příslušných kapitolách státního rozpočtu. Od roku 2016, odkdy za tímto účelem Ministerstvo financí na spotovém trhu aktivně operuje, bylo dosaženo úspory na výdajích státního rozpočtu ve výši bezmála 100 milionů korun.
 
Ministerstvo financí provádí tyto operace v souladu s § 34 odst. 8 zákona o rozpočtových pravidlech, který v poslední větě stanoví, že účty Ministerstva financí pro řízení likvidity státní pokladny a pro řízení státního dluhu včetně účtů zřízených v bankách, nebo v bankách v zahraničí vedené v jednotné evropské měně, případně v dalších měnách, mohou dále zprostředkovávat cizoměnné platby ze státního rozpočtu a do něj. Tento typ operací byl i prověřován také Nejvyšším kontrolním úřadem v rámci prováděných kontrol a nebyly shledány nedostatky a byla konstatována dosahovaná výše úspor.
 
Je potřebné poznamenat, že Ministerstvo financí nerozhoduje o načasování operací na spotovém devizovém trhu, protože vycházejí z jasně daných splatností cizoměnných závazků jednotlivých kapitol státního rozpočtu, které by za jiných okolností byly realizovány za kurz České národní banky, za aktuální vyhlášený kurz. Z tohoto důvodu jsou spekulace v novinách o načasování devizových operací a z nich vyplývající spekulace o výhodnosti či nevýhodnosti realizování devizových kurzů absolutně neopodstatněné, protože potřeba cizí měny je dána zahraničními závazky České republiky a tato potřeba je zajišťována obstaráváním této měny bezprostředně přede dnem požadované úhrady podle aktuálních podmínek na devizovém trhu, nikoli spekulativním způsobem v jiné termíny.
 
Vojtěch Munzar:
Děkuji, paní ministryně. Některá ta čísla, na která jsem se ptal, předpokládám, že je nemáte u sebe. Já se na ně potom doptám po skončení interpelací v průběhu e-mailem. Nicméně co mě zaujalo, je to, co jste řekla, že se vždycky čeká na dobu splatnosti a aktuálně se nakupují podle doby splatnosti devizy. Myslím si, jestli by nebylo efektivnější řídit tyto nákupy podle nějaké predikce vývoje kurzů a nečekat vždycky na splatnost a řídit to jenom podle aktuální splatnosti, jestli by nebylo efektivnější pro daňové poplatníky, státní rozpočet to řídit s nějakou predikcí kurzů do budoucna. Děkuji.
 
Ministryně financí ČR Alena Schillerová:
Ano, děkuji. Pane poslanče, vzhledem k tomu, co jsem řekla, ono to dost dobře možné není. Ale nabízím vám - protože ona už je to hodně technická debata. Pro mě je podstatné, že je tam úspora z dlouhodobého hlediska. Pro mě je podstatné, že Nejvyšší kontrolní úřad, který to kontroloval, to nezpochybnil. To jsou pro mě strašně, velice bych řekla takové důležité faktory. A nabízím vám schůzku s našimi specialisty na Ministerstvu financí, kteří se tomu věnují, jsou skutečně odborníky, kteří vám ukážou, jak ten princip funguje, jak se to dělá, proč to nejde tak či onak. Takže jste kdykoli vítán na Ministerstvu financí ohledně bližší konzultace. Děkuji vám.
 
 
Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení