24. září 2018

Obrovskou brzdou je byrokracie

(Profit) V Praze byl kdysi jako primátor s podnikateli denně ve styku. Co by pro ně Bohuslav Svoboda udělal dnes? „Snažil bych se, aby měli podmínky pro výkon činnosti co nejjednodušší.“


V Česku je 990 tisíc aktivních živnostníků, právnických osob kolem 470 tisíc. Podnikání je v tuzemsku přitažlivé, a to i přesto, že si podnikatelé stěžují velmi často na špatný přístup k financím. Jak by se jim v tomto dalo pomoci?

Těch způsobů je skutečně celá řada. Nedávno jsme například v Poslanecké sněmovně projednávali návrh zákona o navýšení limitů výdajových paušálů pro podnikatele na dva miliony korun. Což je hranice, která byla v České republice poměrně dlouho nastavená a osvědčila se. Minulá vláda jí ale bohužel snížila na jeden milion korun. To s sebou samozřejmě přineslo velkou spoustu administrativní zátěže, a to především pro ty nejmenší podnikatele. Tuhle situaci jsme jako ODS chtěli napravit, v podstatě všichni se k tomu vyjádřili pozitivně, včetně rozpočtového výboru, a dopadlo to tak, že levicová vládní koalice ANO, ČSSD a KSČM nám to nakonec zamítla. Cestu vidím i ve zjednodušení daňového přiznání nebo zrušení EET a kontrolního hlášení. Do značné míry by vlastně stačilo zrušit všechny antipodnikatelské zákony, se kterými přišel Andrej Babiš a jeho koaliční partneři.

Co je podle vás další velkou brzdou podnikání?

Neustálé legislativní změny a z nich vyplývající právní nejistota. V posledních čtyřech pěti letech jsme svědky toho, jak vlády předkládají daňové balíčky těsně před koncem roku, takže ještě na začátku prosince podnikatelé nevědí, jak bude další rok nastavený daňový systém, jestli se na ně budou vztahovat výdajové paušály a další věci. To je prostě špatně. Změny se mají udělat jednou - na začátku volebního období, ne jednou dvakrát za rok. Další brzdou je samozřejmě byrokracie, ta u nás za poslední čtyři roky nabobtnala obrovským způsobem, jen náklady a práce spojené s EET a kontrolním hlášením sebraly podnikatelům pěkných pár dní života.

Hospodářská komora ČR navrhuje koncept jedné paušální daně. Pokud by živnostníci své závazky vůči státu vyrovnali paušální částkou, nepodléhali by EET. Podobný návrh zmiňuje i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle ní by OSVČ s obratem do jednoho milionu korun zaplatila jednotný poplatek, kterým by se „vykoupila“ ze všech odvodových, ale i administrativních povinností. Jaký je váš názor?

To je rozhodně cesta, kterou by se měla Česká republika vydat. Měli jsme to dokonce i v programu před loňskými sněmovními volbami. Podnikatelům musíme odlehčit od neustálého papírování, a způsob jedné paušální daně je k tomu ideálním nástrojem. V Sněmovně budeme dělat všechno proto, aby se nám to povedlo.

V komunálních volbách v roce 2018 kandidujete do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Právě zde je evidováno nejvíce podnikatelů, jejich počet se blíží 180 tisícům. Co byste pro ně při svém případném zvolení udělal?

V první řadě musíme dokončit vnitřní okruh a tlačit na vládu, aby dostavila okruh vnější, uvolnění dopravy ve městě rozhodně pomůže všem, třeba i živnostníkům, kteří jezdí na různé opravy po městě autem. Na tento problém logicky navazuje parkování, chceme zavést jednotnou parkovací zónu po celé Praze - to znamená, že si koupíte jedno oprávnění, které bude platit po celém městě s výjimkou historického centra. Odblokujeme taky výstavbu nových bytů, aby měli zaměstnanci kde bydlet. Plánujeme i zavedení možnosti zaplatit daně elektronicky, ať už platební kartou, nebo přes online aplikace. Chceme také nastavit systém zasílání SMS zpráv, které budou informovat o konci platnosti povolení, dokladu nebo jiného dokumentu. Budeme také spolupracovat s podnikatelskými sdruženími, především hospodářskou komorou, abychom dokázali lépe identifikovat další podmínky pro podnikatele, které budeme moci z pozice vedení Prahy řešit. Ve zkratce - jsme si vědomi toho, jaký potenciál Praha v podnikatelích má, a budeme dělat všechno pro to, aby měli podmínky pro výkon činnosti co nejjednodušší.

(Autor: Jaroslav Matějka)

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
lídr kandidátky ODS do ZHMP