21. září 2018

Pražským primátorem má být Pražák

(Lidové noviny) Po jizvách, jež ODS v hlavním městě vryli Pavel Bém nebo Milan Jančík, chce pravicová strana zase vyhrát. „Řešit musíme především dopravu – včetně městského okruhu, parkování a chátrajících mostů,“ říká Bohuslav Svoboda, bývalý primátor, poslanec a lídr ODS v Praze.


Přijel jsem za vámi do sněmovny tramvají, ve které jste na mne koukal z plakátu a sliboval, že „splníte moje očekávání“. Ta mám docela veliká, neboť se mi zdá, že se toho v Praze poslední dobou moc nebuduje. Co tedy všechno chcete lidem plnit?

Jsme přesvědčeni, že je třeba se věnovat zásadním věcem, které vlastně pomohou vyřešit i to ostatní. Po zkušenostech, které máme z magistrátu, nyní vnímáme tři aktuální a hlavní problémy. Prvním je doprava obecně. Po Praze se nejezdí, všechno kolabuje. Je jedno, jestli jedete autem, tramvají nebo na kole – nikdy nevíte, zda do cíle vůbec dojedete.

Kvůli spadlé lávce i chatrným mostům se Pražanům smějí i přespolní. Co dalšího máte za cíl?

Druhým souvisejícím problémem, na který si Pražané nejvíce stěžují, je parkování. Současná koalice udělala parkovací zóny v městských částech, nicméně jsou oddělené od sebe, samostatné a neplatí vedle, takže vy jako Pražák platící zde daně nemůžete zaparkovat v jiné čtvrti...

K tomu se detailněji dostaneme, navrhujete i parkovací kartu. Jaký je ten třetí problém?

Tím je bydlení. Cena obytného čtverečního metru se vyšplhala na 89 700 korun. A asi poroste dál, protože bytový deficit je obrovský; letos se vystavělo okolo 800 bytů, ale nyní je tu vlastně „zaparkováno“ 900 stavebních projektů, které by přinesly čtyřicet tisíc bytů! Jsou ovšem ve schvalovacím řízení a jsou blokovány různými aktivisty. Takže když začneme řešit tyto tři nejdůležitější věci, napojí se na to řada dalších – od problematiky pomalého schvalování se dostanete k elektronizaci, rozhýbe to ekonomiku. Když dostavíte oba městské okruhy, zásadně změníte dopravu, včetně parkování. S tím souvisí zavádění Park and Ride parkovišť (P+R) na okraji Prahy, aby se zabránilo vjíždění do centra. Na tom musíme spolupracovat i se Středočeským krajem.

Vy jste nedávno v časopise Reflex označil poslední léta, kdy město vedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), za éru „velké stagnace“. Chcete metropoli hlavně rozhýbat?

Ano, chceme. Když se podíváte na poslední období, jak magistrát utrácel peníze, najednou zjistíte, že se investice snížily na polovinu a na dvojnásobek vzrostly mandatorní výdaje za provoz magistrátu, za zaměstnance a podobně. To jsou zásadní věci. Město má dnes zhruba o dvacet miliard korun příjmů více, než mělo za mě jako primátora, příjmy jdou pořád nahoru, protože zaměstnanost je vysoká, ekonomika roste. A oni se dokonce chlubí tím, že mají volné peníze na kontě! Dovedete si něco takového vůbec představit?

Jak hodnotíte činnost paní primátorky? V jednom článku jste dokonce prohlásil, že za ní zůstává jenom wi-fi na Petříně a lavičky s USB přípojkou...

(směje se) Ale ono je to v podstatě všechno! Chtějí dokončit ještě projekt čistírny odpadních vod, ale to jsme nastavili my a rozjeli; měli jsme na to expertní skupinu, kterou oni rozpustili a dál to dělali podle svých nápadů – tu se zelenými, tam s fialovými. A myslím, že ta stavba bude mít nakonec problémy, aby splnila čistotu vod, ke které jsme se zavázali... To vše pochopitelně vychází z toho, že Adriana neví o tomhle městě vůbec nic. Nemá ani žádné manažerské schopnosti, protože když nastane nějaký problém, jen se rozčílí a začne „hútorit“.

Počkejte, vy naznačujete, že primátorem Prahy má být Pražan, nejlépe z Vinohrad?

Já si to opravdu myslím. Anebo by to musel být člověk, který v Praze dost dlouho žije, nemusí být vysloveně rodilý. Pravda je, že Praha je tak složitý organismus, že když jej znáte v jeho vývoji a žil jste tu od pobíhání s míčem na plácku až po práci na magistrátě, jste v úplně jiné situaci. Je pak žertovné, když třeba primátor v době povodní zjistí, že je ve městě nějaký Botič a že se může také rozvodnit... Znát dobře Prahu je prostě výhodné.

Vraťme se k té dopravě. Jak by měla reálně vypadat vámi slibovaná „parkovací karta“?

Chtěli bychom, aby byla jednotná karta pro celé město. Dovedu si ale představit i to, že by byla výjimka pro úplné centrum, kde by ji mohl skutečně získat jen tamní rezident.

Šla by nahrát na kartu do knihovny či na Lítačku, na nástupce neslavné OpenCard?

Možnosti jsou různé. Ve světě to bývá tak, že v databázi je uložené číslo vašeho auta a kolem jezdí policejní vůz se snímači, zkontroluje „espézetky“ v dané oblasti. Z tohoto pohledu jsou už tedy karty, které máme teď v kapse, vlastně i zbytečné...

Dlouho se mluví o další trase metra D. Dočkáme se jí vůbec? Jak se s ODS díváte na případnou spolupráci města s byznysovými partnery typu Penty v takzvaných projektech PPP?

Nemám obecně námitky proti PPP projektům; otevírají ekonomický a realizační prostor, fungují v řadě oblastí, tak proč by to nemohlo fungovat u metra. Ale je potřeba, aby bylo dosaženo toho, že partnerský projekt bude pro Prahu v něčem výhodný. Musí to být i dobře právně ošetřeno, aby město nepustilo z ruky svou možnost se k výsledku vyjadřovat... A znovu připomínám: žádný investor nestaví proto, že by chtěl dát někomu dárek; chce si vydělat. Město tak musí mít jasnou představu, co mu to přinese, a ponechat si rozhodovací váhu.

Vy jste byl za svou činnost při řešení kauzy OpenCard, kterou Praha zdědila z dob Pavla Béma (ODS), odsouzen k podmíněnému trestu. Minulý týden však pražský vrchní soud dle ČT rozsudek zrušil, kauza se vrací k městskému soudu. Uvolní vám to v kampani ruce?

Informace k případu mám bohužel pouze z médií, takže to nemůžu nijak víc komentovat. Kdyby se však potvrdilo to, co éterem proběhlo, bylo by to pro mne obrovské zadostiučinění. Výrok vrchního soudu by potvrdil v podstatě to, co jsem říkal celou dobu – že jsem hlasováním prostě plnil povinnost, kterou mi dali voliči svými hlasy ve volbách.

S kým si dokážete představit povolební spolupráci?

Nejlepší je vyhrát s 51 procenty a více (úsměv). Ale já považuji za zásadní, aby ODS dokázala získat v Praze majoritu. Chceme vyhrát. Aby ODS byla tou stranou, která si může vybírat. A z tohoto pohledu nelze, dokud neskončí volby, hovořit o koalicích; nebudu o tom skutečně hovořit... Jedině můžu principiálně prohlásit „ne“ komunistům a extremistům, což je SPD. Ale vše ostatní je otevřené. Včetně toho, že jsme ochotni jednat i s jednotlivci.

Jednal byste tedy třeba s Petrem Stuchlíkem (ANO)?

Žádnou situaci si představovat nebudu. Počkáme. Věci, které se nějak dopředu dohadují, vesměs špatně dopadají. Je to o výsledku voleb, jenž řekne, jaká je představa a vůle voličů.
 

(Autor: Martin Rychlík)

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
lídr kandidátky ODS do ZHMP