19. září 2018

Neošidil bych ani práci ve městě, ani v Senátu

(Týdeník Litoměřicko) 66letý Ladislav Chlupáč (ODS) kandiduje znovu na starostu Litoměřic, tentokrát ale i na senátora za volební obvod Litoměřice. Starostové malých obcí na Litoměřicku k tomu svého litoměřického kolegu vyzvali. „Sílu, chuť a zkušenosti na to mám, proto jsem se rozhodl jít do obou dvou voleb naplno, jak jsem zvyklý,“ říká Chlupáč.


Starostou jste už 16 let a chcete jím být další volební období. Co vás k pokračování běhu na dlouhou trať motivuje?

30 let jsem sportoval a vždy jsem šel na hřiště s tím, že chci vyhrát. Hlavní mojí motivací je ale to, že se na radnici podařilo vytvořit velice kvalitní tým lidí. Proto se nám za těch 16 let podařilo zrealizovat víc než sto projektů za víc než 4 miliardy korun. Počítám do toho i nový most za 1,5 miliardy z krajského rozpočtu, přípravné a související práce byly totiž na nás. Nevím o jiném českém městě, kterému se podařilo něco podobného. Už několik let jsou Litoměřice v kvalitě výkonu státní správy na špici. Tým, který odvádí takovou práci, bych rád vedl dál. Máme rozdělány velice zajímavé projekty, které chceme dokončit.

Jaké to jsou?

Ten největší spočívá ve využití geotermální energie. V příštím roce by tu mělo zahájit činnost související vědeckovýzkumné centrum, završí se tak naše dlouholetá spolupráce s Karlovou univerzitou. Rádi bychom také dotáhli do konce přesun Základní umělecké školy do budovy vojenského velitelství. Máme kompletně zpracovanou projektovou dokumentaci zásadní pro to, abychom mohli požádat o dotaci. Jednáme s ministerstvem školství, abychom mohli do jeho podpůrného programu pro regionální školství zařadit i umělecké vzdělávání. Hodně si slibujeme i od programu Restart pro restrukturalizaci Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Zatím jako jediné město jsme v něm získali dotaci na rekonstrukci části bývalého pivovaru jen díky tomu, že jsme měli hotový projekt. Na ZUŠku v centru města chceme shánět finanční prostředky nejprve tímto způsobem. Až pokud se ukáže, že to není možné, rozdělíme rekonstrukci velitelství do několika etap a zafinancujeme ji z vlastního rozpočtu.

Někteří dlouholetí starostové znovu kandidují i proto, že kolem sebe nevidí nikoho jiného, kdo by žezlo převzal. Je to i váš případ?

Schopní lidé, kteří by mohli pokračovat v načaté práci, tu jsou. Podmínky pro starosty, místostarosty a radní ale u některých z nich vyvolávají obavy do těchto funkcí jít.

Kandidujete i na senátora. Proč jste se k tomu rozhodl?

Mám velké zkušenosti z veřejné správy a znám velmi dobře problémy města, ale i konkrétních lidí v něm. Senát by měl na takových osobnostech stát. Když ke čtení přijde nedotažený nebo špatný zákon a projde, dopadá na každý městský úřad a pak i na všechny lidi. Další motivací je mi současná politická situace. Byť to někdy zní jako fráze, je třeba chránit demokratické principy. Zabránit tomu, aby docházelo k pokusům měnit nebo deformovat ústavu. Rozhodnutí kandidovat ale není z mé hlavy. Už loni oslovil Klub starostů malých obcí na Litoměřicku, abych zastupoval jejich zájmy v Senátu. Vím, jak je jejich práce těžká. Nemají žádný tým lidí, ale přesto na ně dopadá celá škála povinností. Po zrušení okresů nikdo neřešil, kdo jim zajistí metodickou pomoc a podporu, my v Litoměřicích už to děláme 16 let.

Kdyby se vám podařilo obhájit mandát starosty a nově získat i post senátora, zvládl byste obě dvě funkce najednou? Cítíte se na to i s ohledem na své zdraví?

Sílu, chuť a zkušenosti na to mám, proto jsem se rozhodl jít do obou dvou voleb naplno, jak jsem zvyklý. Určitě bych neošidil ani práci ve městě, ani v senátu. Měl jsem mnoho rozhovorů se starosty, kteří jsou zároveň senátory. Obě dvě práce se dají skloubit. V současnosti jsem na tom s kondicí dobře. O tom, co bude dál, bych uvažoval až po následujícím volebním období. Už několikrát mě napadlo, že bude mým posledním.

Pokud by bylo po volbách vedení města podobné nebo totožné jako teď, byl byste tedy možná zároveň senátorem, první místostarosta poslancem, další ředitelem školy a trenérem juda... Nepřijde vám takové složení vedení města až moc „rozlítané“?

Lidé se rozdělují na tažné a chovné. A tažní někdy dokáží udělat pětkrát víc než ti druzí. Rád budu dál spolupracovat právě s nimi, protože jsou schopni připravovat kvalitní návrhy, jít si za nimi a dotahovat je do zdárného konce. Myslím si, že není na škodu, pokud se lidé z vedení měst setkávají s dalšími důležitými lidmi na jiných úrovních. Pokud by mělo město zastoupení v horní i dolní komoře parlamentu, může ho to jenom posílit.

Co nejvíc trápí malé obce, za které chcete v Senátu lobbovat?

Jejich největší problémy se týkají dopravy. Do některých jezdí autobus jen dvakrát denně, vlaková zastávka tam není. Tristní je někdy stav jejich komunikací, a i pokud jsou peníze na opravy, stavební firmy nemají lidi. Stává se, že zastaví rozdělané stavby. A lidé si stěžují na úřadu. Problém ale není ve výběrových řízeních, ta mají jasná Například Roudnici a Štětí obrovská akce rekonstrukcí mostů, kterou jejich úřadům vůbec nezávidím. Tyto stavby nelze odbýt. Musejí se udělat pečlivě, aby vydržely desítky dalších let. A lidé bývají netrpěliví.

Stojí personální problém i za tím, že v Litoměřicích stále není dokončena Palachova ulice?

Společnost Eurovia už za nesplnění termínu druhé etapy dostala pokutu 960 tisíc korun. Museli jsme třikrát nechávat předlažďovat velkou část chodníku, protože je nedostatek dlaždičů, kteří to skutečně umějí, a my nemůžeme přebírat nekvalitně odvedenou práci. Třetí etapa má být dokončena do konce listopadu, pokud ne, bude následovat další sankce. Jde nám ale samozřejmě o to, aby byla Palachova ulice hotová co nejdříve, nejpozději do konce roku. Jsem přesvědčen, že se tuto velkou akci podaří zdárně dotáhnout, a to je skvělé. Protože po celé republice je spoustu případů, kdy firmy rozdělají velkou investiční akci a nejen že ji nedokončí, ale v jejím průběhu zkrachují. A to pak znamená zastavení prací a nové výběrové řízení.

Dosud není hotová ani litoměřická tržnice.

V podstatě hotová je, byť ještě není zkolaudovaná. Čekáme už jen na vyjádření hygieny, která musí stanovit podmínky pro provozovatele stálých stánků. V příštím roce zrealizuje úřad to, co už není součástí této akce a vlastní kolaudace: zastínění prostor, které už navrhl městský architekt.

Lidé by možná pochopili, že ke zdržením může při tak velkých akcích dojít, proč ale slibujete, v jakých termínech budou hotovy, a proč pak tyto odhady neaktualizujete? O posunutí dokončení Palachovky jste neinformovali, jako termín dokončení tržnice zazněl z úst místostarosty Václava Červína naposledy květen, v případě přesunu Základní umělecké školy do budovy velitelství ještě před minulými volbami hovořil místostarosta Karel Krejza jako o pravděpodobném termínu o roce 2015...

Hrubé odhady nebo někdy přání, kdy by se měly akce dokončit, existují vždycky. Já je veřejně neventiluji, protože vím, jak je to ošidné. Problémů a překážek, ke kterým může dojít v jejich průběhu, je velké množství. Začínají u výběrového řízení, kde prodlužuje termíny každé odvolání, pokračuje to tím, zda je vybraná firma schopna zajistit svými lidmi veškeré práce. Může přijít podmínka ze strany hygieniků nebo památkářů, která může vše ještě víc protáhnout. Podle mě je však zásadní, že vůbec dokážeme tak velké akce rozjet s velkým předpokladem, že budou dokončeny.

Proč město do klíčových projektů neinvestuje samo?

Nechceme dát z jeho rozpočtu tak velké částky na jednotlivé projekty, v případě ZUŠky by šlo až o 60 milionů. Věcí, které musíme dokončit, je více, včetně kontinuální obnovy sítí a komunikací. Tak rozsáhlé jako nyní se v uplynulých obdobích nikdy nedělaly. Když to srovnám s jinými městy v republice, máme nebo budeme mít jedny z nejkvalitnějších.

Jaká investiční akce se v uplynulém volebním období povedla nejvíc?

Samozřejmě rekonstrukce autobusového nádraží, které dlouhá léta nedělalo městu zrovna čest. Stavba je velice kvalitní včetně moderního informačního systému, zeleně a nového parkoviště a po právu byla oceněna titulem Stavba roku Ústeckého kraje. Na ni navázala výstavba cyklověže.

Vzkažte prosím našim čtenářům, jak mají hlasovat v nadcházejících volbách.

Nenechte se balamutit planými sliby, nekonstruktivní kritikou a volte podle výsledků práce.

(Autor: Jaroslav Balvín)

Mgr. Ladislav Chlupáč

kandidát do Senátu
starosta
předseda místního sdružení
člen oblastní rady