29. srpna 2018

Události ČT: Dohoda o růstu platů státních zaměstnanců

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT1.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hostem je Jan Skopeček, poslanec za ODS, ekonomický expert strany. Přeji dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Sumarizuji, tedy vláda chtěla 6, odbory 10, myslím to navýšení. Nakonec je to v průměru 8. Jak vy se díváte na toto zvyšování platů?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já myslím, že se to blíží více požadavkům odborů. A že Andrej Babiš trošku promrhal ten prostor pro vyjednávání. Já bych podobné číslo akceptoval za předpokladu, že dojde k výraznému snížení provozních výdajů státu a že dojde k razantnímu snížení počtu státních zaměstnanců. Protože všichni dobře víme, že přezaměstnanost ve státním sektoru existuje, a naopak soukromý sektor nemá kde brát lidi. Čili pro mě je to trošku špatná zpráva. Nemám nic proti takovému růstu, ale měl by být doprovázen poklesem počtu státních zaměstnanců.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V tom se shodujete s TOP 09. Ale my jsme v té reportáži říkali, že vláda předpokládá rušení zvláště tedy těch neobsazených míst.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že je to úsměvné číslo 1 300 lidí. Navíc některá místa nejsou fyzická, ale skutečně jenom papírová. Musíme si uvědomit, že za posledních 5 let hnutí ANO a sociální demokracie v této i předchozí vládě, kvůli nim narostl počet státních zaměstnanců za posledních let o 30 tisíc státních zaměstnanců. To je jedno velké okresní město. Já myslím, že v tomto kontextu mluvit o 1 300 zaměstnancích je skutečně směšné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Připomeňme, že ta koaliční dohoda na zvýšení platů státních zaměstnanců byla posledním velkým vládním přesunem ve státním rozpočtu na příští rok. Výdaje na platy mají dosáhnout 207 miliard. To je oproti letošku navýšení o víc než 22,5 miliardy. Resort financí tak předloží 19. září rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Tedy do vlády předloží. Příjmy plánuje ve výši 1 bilion a 465 miliard korun. Výdaje pak mají vystoupat na 1 bilion 505 miliard korun. Většina ministrů už nemá před zářijovým projednáváním na státní rozpočet nějaké významnější požadavky. Výjimkou je ministryně práce Jana Maláčová, ta by ráda pro svůj resort získala ještě navíc několik miliard.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
My stále ještě jednáme. Poslední schůzka byla včera večer. Jsou tam ještě otevřené 2 položky. Jsou to, je to financování sociálních služeb a aktivní politika zaměstnanosti.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Jsme skutečně všechny takové ty nejakutnější potřeby těch ministrů pokryli, že jsme se skutečně snažili dát spoustu peněz do investic kromě toho, skoro 80 miliard. To jsou věci, které jsme samozřejmě přes ty všechny priority, jako jsou důchody, reforma regionálního školství, zemědělství a tak dále, které jsme se snažili zabezpečit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Schodek bude tedy, pane poslanče Skopečku, podle všeho definitivně plus minus čtyřicet miliard. Je to podle vás únosné?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Není to únosné. Já ten posun z 50 miliard na 40 miliard deficitu považuju za posun z bláta do louže. Protože žijeme v období mnohaletého ekonomického růstu. A v takové době jediný možný rozpočet správný, a to rozpočet s nulovým deficitem. Čili skutečně posun z 50 na 40 miliard není dobrou zprávou. Navíc dobře víme u této vlády, u ministrů hnutí ANO, že plány, to znamená, s čím přijde do Poslanecké sněmovny, jak se rozpočet schválí, se dramaticky liší od výsledku hospodaření na konci roku. Čili já tuto informaci o 10miliardovém posunu z 50 na 40 považuju za informaci s nulovou hodnotou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V každém případě vám děkuju za vaše informace a za vaše odpovědi. Na shledanou.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS