11. července 2018

ČRo Radiožurnál: Jak ambiciózní je programové prohlášení vlády?

(Radiožurnál) Jak ambiciózní je programové prohlášení vlády? Téma diskusního pořadu ČRo Radiožurnál pro místopředsedu poslaneckého klubu a ekonomického experta ODS Jana Skopečka.


Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.


Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Česko s největší pravděpodobností bude mít 263 dní od voleb vládu s důvěrou, alespoň s tím počítá menšinová koalice ANO a ČSSD, která se má opřít o podporu komunistů. Vládu osobně ve sněmovně podpořil prezident Miloš Zeman. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš předstoupil před poslance s projevem, který trval hodinu a 40 minut. Program menšinové koalice označil za velice dobrý, odpovídá podle něj situaci v Česku. Babiš také vyjmenoval hlavní priority programu.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/:
Program má 6 hlavních bodů. Je to důchodová reforma, digitální Česko a je to hlavně boj za naše české zájmy v Evropské unii a evropské zájmy ve světě. Dále je to strategický investiční program, reforma státu a posílení bezpečnosti.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Opozice přitom kritizuje fakt, že se jedná o kabinet v čele s trestně stíhaným politikem poprvé od roku 1989 závislý na toleranci komunistů. Je to vláda minulosti a slepé uličky prohlásil například předseda poslanců hnutí STAN Jan Farský. Rozprava se pomalu chýlí ke konci. Já zdravím do našeho sněmovního studia dva místopředsedy poslaneckých klubů Jana Volného z hnutí ANO. Dobrý den.

Jan VOLNÝ, poslanec /ANO/:
Krásný dobrý večer Vám i posluchačům.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
A Jana Skopečka z ODS i Vám dobrý den.

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Hezký podvečer Vám do studia i posluchačům.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Vaši poslanci, pane Skopečku, odmítají zvednout ruku pro tuto vládu zejména kvůli trestnímu stíhání premiéra a podpoře kabinetu od KSČM. Máte ještě nějaký další zásadní důvod, proč nezíská vaši důvěru?

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Vedle toho co jste zmiňoval je to samozřejmě fakt, že to bude nejlevicovější kabinet od roku 89. Kvůli přítomnosti sociální demokracie a na spoléhání se na hlasy komunistů je zřejmé, že to bude vláda, která místo toho aby zvětšovala prostor pro aktivitu lidí pro svobodné odpovědné lidi, kteří spoléhají sami na sebe, tak to bude pokračovat a ještě zesílí ve smyslu tlaku na další regulace, další poručníkování státu, další vodění za ručičku, další šmírování, které jsme s hnutím ANO v těch předchozích 4 letech zažili. Všechny tyto negativní trendy kvůli komunistům a sociálním demokratům samozřejmě zesílí. Je to nejlevicovější vláda od roku 89 a je to porážka svobodných lidí.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Pane Volný, jak byste odpověděl na tyto výtky, že to bude nejlevicovější kabinet plný regulace a podobně.

Jan VOLNÝ, poslanec /ANO/:
Já si myslím, že daleko levicovější kabinet byl, když byla jednobarevná vláda sociálních demokratů při kterým jim statečně svítila ODS v rámci opoziční smlouvy. Já si myslím, že ta opoziční smlouva nastartovala v této republice to neřízené a naprosto nevídané v Evropě korupční prostředí a začala zplošťovat a naprosto deformovat naší politickou scénu. Tak já nevidím, že by to byla levicová vláda. Já si myslím, že ANO, které tam má většinu, se profiluje jako pravicová vláda, důkazem toho je, jak se stavíme, k daním, to znamená, nechceme zdaňovat, nechceme dělat nějaké zásahy a tahat z lidí další peníze. To, že přidáváme důchodcům a učitelům a lidem ve zdravotnictví peníze, což zavání trochu levicovostí, ale je to přece spravedlivé. My si přece už nemůžeme hrát na levici, pravici a my chceme, aby lidi konečně měli vládu s důvěrou, aby se měli lépe a aby se napravili křivdy zejména v těch platech, které se za posledních desítky let prostě nahromadily.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Na kolik, pane Skopečku, je program vlády, její vize ambiciózní? Ono se o něm mluví třeba o digitalizaci lepším výběru daní, zdravotnictví a školství. To by vám všechno mohlo být blízké, ne?

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Já se musím předtím ohradit od těch hloupých frází, které neustále hnutí ANO opakuje. Já myslím, že kšeftování s pozicemi je to, co bude muset hnutí ANO zaplatit za podporu komunistům, to teprve uvidíme. Myslím si, že nás čeká úplně nová éra. Naproti tomu vláda standardní politické strany jakkoliv je pro mě levicovější, než bych si přál tedy sociální demokracie, tak si myslím, že se dočkáme daleko horších zítřků a takové ty řeči o korupci, to už hnutí ANO dneska nevěří téměř nikdo. Co se týče toho programového prohlášení tak když si ho přečtete, tak je to takový pel, mel slibů, které už dával Andrej Babiš na začátku, když vstupoval do politiky. Můžeme si přečíst stejné věty, které byly v programovém prohlášení té jednobarevné vlády hnutí ANO. Andrej Babiš donekonečna opakuje, že potřebujeme penzijní reformu, nicméně měli na to 4 roky a nic neudělali, zrušili pouze náznak penzijní reformy, kterou dělala vláda Petra Nečase a za ty 4 roky neudělali nic. Oni si představují penzijní reformu tak, že oddělí důchodový účet od státního rozpočtu, což je pouze účetní operace, ale neřeší to tu neudržitelnost toho systému. Třeba tato priorita tam zmíněna je, ale není ani náznak obrysu, jak by ta důchodová reforma měla vypadat a hlavně máme s hnutím ANO zkušenost, že do žádných takových odpovědných systémových reforem nebylo schopno za ty 4 roky jít a myslím si, že spolu s komunisty nebude schopna ani v těch letech následujících.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Jak reagujete, pane Volný, na ty výtky, co se týče toho, že vlastně jste už měli z ČSSD šanci jaksi změnit republiku, postavit dálnice, silnice a tak dále a zatím jste to neudělali a plus i na tu výtku, která se týká důchodové reformy, že to podle pana Skopečka vlastně ani žádná reforma není.

Jan VOLNÝ, poslanec /ANO/:
Důchodovou reformu samozřejmě mají kolegové už 15 let. Já si myslím, že tento oddělení toho účtu je první velice logický krok, který se musel udělat, zprůhlednil celý pohled na peníze, které jsou určené pro důchod. Celá léta to bylo zahaleno v nějakým privatizačním fondu a nikdo nevěděl jak tam peníze přitýkají a odtékají. Takže já si myslím, že to není pravda. Ano, důchodový systém je potřeba postavit, není to vůbec nic jednoduchého, je potřeba, aby na tom participovali možná i zaměstnavatelé, nicméně je to určitě naše jedna z priorit. A co se týče investic do infrastruktury, já si myslím, že už teď ji občané vidí, že se to dozvědí velice zdatně, ale začít dělat investice do infrastruktury je opravdu 4, 5 let doba přípravy. A pokud my jsme v tom roce 2013 přišli do prostoru, kde nebylo nic připravené, žádné projekty nebyly připravené, těžko se stavělo. Já si myslím, že zdárný příklad toho, jak chceme urychlit výstavbu, je v současné době projednávaný zákon o liniových stavbách, kde se tedy musím říct naprosto korektně dohodl celý průřez poslanecké sněmovny, a to je první krok k tomu, že by se mohla opravdu pružně urychlit výstavba právě těch infrastruktur dopravních, aniž by to naráželo na spousty a spousty problémů.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Ano, ten zákon o liniových stavbách, pokud vím, tak podporuje i ODS. Takže, pane Skopečku, vzhledem k tomu i co říkal dnes prezident Miloš Zeman, že co se týče třeba těch investic do infrastruktury, tak je připraven velice dobrý plán, tak to vy si nemyslíte, že se tohle podaří naplnit?

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Papír snese všechno. A když si vláda napíše, že chce investovat, tak to určitě je schopná vytisknout a rozdat ostatním poslancům. Ale když se podívám na tvrdá data, tak ta hovoří o něčem jiném. Koneckonců nejčerstvější data hospodaření státního rozpočtu za polovinu letošního roku říkají, že vláda za tu polovinu roku zvýšila státní výdaje, tedy státní přerozdělování o 65 miliard korun meziročně, z této částky na investice šlo zhruba 12 miliard korun. Takže tady vidíme, jak nakládá hnutí ANO s penězi daňových poplatníků, posílá to spíše na provozní, běžné výdaje, na investice jde malé zrnko z té částky. A když se podíváme, kolik dokázali proinvestovat za to pololetí, tak je to 35 procent rozpočtované částky, možná se to zrychlí na konci roku, nevíme. Ale když se podíváme na ta čísla, kolik hnutí ANO dokázalo proinvestovat v minulých letech, tak je to výrazně méně, než dokázala proinvestovat třeba Nečasova vláda, a ta vládla v době mnohem horšího ekonomického počasí, mnohem horší ekonomické krize. Já se ještě vyjádřím k tomu, co říkal Miloš Zeman.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Prosím velmi stručně.

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Kolega mluvil taky dlouho. Miloš Zeman tady dneska v poslanecké sněmovně volal po vyrovnaném rozpočtu a já vyzývám pana prezidenta Zemana, pokud to nemají být jenom řeči a tanečky, kterými se vyviní z podpory této vlády, ať vzkáže vládě, ať vzkáže premiérovi, že nepodepíše deficitní státní rozpočet, pokud ho vláda schválí, pokud vyšle tento jasný signál, tak udělá pro naše veřejné finance dobrou věc, jinak to byli jenom řeči před hlasováním o důvěře.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Já bych se zeptal na závěr pana Volného. Ta vláda je menšinová, kde budete hledat podporu, pokud pro některé zákony odmítnou hlasovat komunisté?

Jan VOLNÝ, poslanec /ANO/:
Já si myslím, že tato sněmovna je dostatečně kompetentní k tomu, aby pochopila zákony, které budou k dobru těmto našim občanům, proto nás zvolili, proto tady sedí 200 jejich spoluobčanů, aby tvořili něco pro ně. A ty zákony nebudou hloupé, budou vyloženě pro to, aby se v České republice, lidem lépe žilo. A já jsem pevně přesvědčen o tom, že na tyto dobré zákony se vždycky hlasy najdou. A může být, že někdy nám komunisté ty hlasy nedají, ale myslím si, že najdeme spojence pro to, abychom tuto republiku pozvedli, abychom ji dostali tam kam patří, to znamená na čelo, na čelo evropské, evropské ekonomiky.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Pánové já vám oběma děkuji za účast v této diskusi. Tolik Jan Volný z hnutí ANO a Jan Skopeček z ODS. Díky a na slyšenou.

Jan SKOPEČEK, poslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání a hezký večer vám i posluchačům.

Jan VOLNÝ, poslanec /ANO/:
Hezký večer, díky za pozvání.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS