10. července 2018

ČRo Radiožurnál: Kdo nastoupí na post ministra spravedlnosti?

(Radiožurnál) Bude ministrem spravedlnosti Jan Kněžínek a je přijatelný pro ANO? Téma diskusního pořadu ČRo Radiožurnál pro místopředsedu ODS Martina Kupku.

 

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

 

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Bude v čele ministerstva spravedlnosti po rezignaci Taťány Malé právník Jan Kněžínek a je toto jméno přijatelné pro koaličního partnera hnutí ANO v sociální demokracii? Jak silná je britská premiérka Theresa Mayová pro rezignaci svých dvou klíčových ministrů a pomohl by stavu českých silnic, kdyby kamiony musely ubrat několik tun ze své váhy? O tom budeme mluvit v následujících 20 minutách. Ani Taťána Malá, ani Andrej Babiš, ale zřejmě Jan Kněžínek by měl být zítra ministrem spravedlnosti ve vládě, která bude žádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. To, že místopředseda legislativní rady vlády Jan Kněžínek má být tím, koho prezidentovi navrhl premiér Babiš po rezignaci Taťány Malé, ČTK potvrdil šéf komunistů Vojtěch Filip. Původně premiér chtěl, aby prezident pověřil vedením ministerstva spravedlnosti přímo jeho samotného. Potom, co se za to kvůli svému stíhání v kauze Čapí hnízdo stal terčem kritiky opozice, od svého záměru ustoupil.

Andrej BABIŠ, premiér:
/nesrozumitelné/ vedla, abych nemusel poslouchat ty blbé kecy od opozice a twitterové bubliny. Já samozřejmě jsem včera spontánně toto řekl, všichni dobře vědí, že dneska máme nezávislé státní zastupitelství i policii, že to probíhá ta objednaná moje pseudokauza absolutně nezávisle. Takže nemám zapotřebí, aby zase jela nějaká kampaň, proto jsem se rozhodl vlastně, že navrhnu panu prezidentovi člověka, který nejsem já.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Jméno Jana Kněžínka ale sám premiér Babiš zatím nepotvrdil. My jsme teď ve spojení s místopředsedou ČSSD Martinem Netolickým. Dobrý den.

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Dobrý den.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
A ve sněmovním studiu je místopředseda ODS Martin Kupka. I vám dobrý den.

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Dobrý den.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Netolický, jak jste spokojen s řešením, se kterým dnes přišel premiér Babiš ohledně ministerstva spravedlnosti.

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Je to rozumné řešení. Já myslím, že pan Kněžínek je autorita. Ostatně je to člověk, který má zkušenosti i z legislativní rady vlády, což je podstatné. Ostatně ministr spravedlnosti v této vládě v této konstelaci podle dohody právě legislativní radu vlády řídí. Čili já myslím, že je to velmi dobré řešení. A to že pan premiér se rozhodl nevytvářet den před hlasováním o důvěře nějakou situaci, která by byla nepřijatelná nejenom možná pro opozici, ale třebas i některé koaliční poslance, tak je to velice dobře. Za standardních okolností by pochopitelně resortem předseda vlády být pověřen mohl, ostatně tak to bývá. Teď je to, jak jsem zaznamenal, dočasné řešení, a to je také na /nesrozumitelné/, ale na druhou stranu si myslím, že je to ústavně čisté řešení.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, jak vy vnímáte jméno pana Jana Kněžínka?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Mě překvapuje ta opatrnost, se kterou se vyjadřuje pan hejtman Netolický. Když slyšíme, že tak vlastně učinil pan premiér, protože nechtěl slyšet blbé kecy od opozice, tak podotýkám, že to, co jsme už od včerejška říkali, je přece věc, která by každému demokratovi v té zemi musela přirozeně vadit a nejenom každému demokratovi, ale každému, kdo smýšlí normálně o České republice. Skutečnost, že by v České republice byl trestně stíhaný premiér zároveň ministrem spravedlnosti, přece není normální. To by byl světový unikát a nedovedu si představit, že by se s tím například i sociální demokraté smířili. Na druhou stranu i oni vystupovali velmi opatrně v celé kauze Taťány Malé, vlastně se k tomu nevyjadřovali. Teď je Andrej Babiš znovu postavil do podivného světla, protože říkali: je to vaše záležitost. To je odpovědnost pana premiéra. My do toho vlastně mluvit nebudeme. Přitom skutečnost, že se ministryní spravedlnosti měl stát člověk, který prokazatelné některé pasáže svých diplomových prací opsal by byla velmi špatná zpráva jak pro občany a českou spravedlnost, tak pro všechny akademiky a studenty.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Necháme reagovat pan Netolického.

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Kolega Kupka špatně sleduje asi média, protože já jsem se vůči paní Malé vyjadřoval velmi intenzivně a musím konstatovat, že mně jako člověka, který na akademické půdě také působil velmi urážela i včerejší tisková konference. Takže já myslím, že sociální demokracie se k tomu vyjádřila. Já jsem se vyjadřoval opakovaně a myslím, že to řešení ze včerejška bylo nasnadě a nemyslím si…

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Netolický. ČSSD nějak probírala nějak s premiérem Babišem jednat ten jeho plán, že by sám byl na ministerstvu spravedlnosti a i to nové jméno a můžete potvrdit, že to bude Jan Kněžínek?

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Já mužů říct přesně to, co řekl pan premiér a je to pravda, protože my jsme se to dozvěděli včera náhodou a byla tam asi opravdu spontánní v souvislosti s tím oznámením té rezignace. Já jsem to osobně velmi přivítal. To, že to řešení nebylo asi ideální, doznal pan premiér. Takže já naopak vítám, že pan Kněžínek je nyní nominantem na asi dočasného ministra financí, teda financí spravedlnosti. Omlouvám se. A domnívám se, že to stabilní řešení se musí najít řádově v týdnech. To není nutné teďka v těch hodinách, ale to, že to je řešení a rozumné řešení, na to nelze nic jiného říci.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, ještě včera ve 4 hodiny odpoledne Taťána Malá na tiskové konferenci řekla, že rezignaci premiérovi nenabídla. V 7 hodin večer najednou oznámila, že rezignuje. Co podle vás bylo za tou změnou názoru.

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
To my se můžeme jenom dohadovat. To, co se ve skutečnosti odehrálo v hnutí ANO, kdo na tom měl podíl. Já se ale ještě vrátím k tomu, co zaznělo. Já sleduji média a slyšel jsem naprosto jednoznačné vyjádření sociální demokracie, která říkala, že to odpovědnost pana premiéra to, jestli bude ve vládě Taťána Malá nebo nebude.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
No což je asi pravda. Ona je to asi odpovědnost pana premiéra.

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Ale přeci já bych očekával od důstojných partnerů v koalici, že o důležitých věcech s nimi premiér bude mluvit a nenechá je stát opravdu v nedůstojné pozici těch, kteří prostě na všechno musí v zásadě kývnout.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Netolický, vy byste kývli na Taťánu Malou, potažmo pana premiéra ve funkci ministra spravedlnosti?

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Já obdivuji pana kolegu Kupku, protože to je opravdu až neuvěřitelné, jak vidí dovnitř sociální demokracie a do hnutí ANO. Já tady nekritizuji a nevstupuji do ODS. Každopádně pan Kněžínek pro nás, tak jak to vnímám, je řešením. Pan premiér samozřejmě s námi konzultovat nová jména do vlády bude. Já očekávám, že ostatně tak, jak jsme se včera dohodli, tak na Hrad půjde nominace pana Pocheho znovu na ministra zahraničních věcí a tady se nabízí, že tento akt bude spojen tím, že bude definitivní jméno na ministra spravedlnosti. Čili já si myslím, že pokud zítra má být jednání o důvěře vládě a pokud má být ta atmosféra věcná, ne osobní, tak se domnívám, že to řešení je rozumné.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Netolický, ještě jedna věc, Andrej Babiš ustoupil a vyměnil tedy ministryni, která čelila kritice. Může to být signál pro ČSSD, aby také ustoupila od svého kandidáta na Miroslava Pocheho nebo je to situace podle vás v něčem jiná?

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
No to je zcela odlišná situace a v případě pana Pocheho totiž k žádnému jmenování nedošlo, zatímco u paní Malé ano. Přesto, že byly výhrady vůči její osobě od počátku. U pana Pocheho jsou to často zástupné důvody a my jsme se včera dohodli, že na nominaci trvat budeme, protože to není o panu Pochem dneska, ale to také o výkladu ústavy. A jak já říkám opakovaně a pan Kupka neustále mně něco předhazuje, tak já říkám opakovaně za Martina Netolického, že je to ústavní problém, který může mít ty dopady do budoucna, protože se v tuto chvíli jedná o kompetence předsedy vlády a prezidenta republiky v našem ústavním systému. A takto já to vnímám, že opravdu je to ústavní problém a němž by měla rozhodnout třetí autorita, což je ústavní soud. Žijeme v parlamentní demokracii nikoli v prezidentském ani poloprezidentském systému. To je to podstatné a v tom je ten zásadní rozdíl.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, bude se zítra ODS pokoušet například o odložení hlasování třeba do doby, než budou známá všechna jména, plnohodnotná jména všech ministrů?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Pro nás je samozřejmě zarážející, a v tomhle případě já souhlasím s panem hejtmanem Netolickým, že prezident, případně premiér, pořád to ještě nevíme vlastně, kde se stala ta chyba, kde se stal ten omyl, tak nedali dohromady fakticky kompletní vládu. V tuto chvíli důležitý post ministerstvo zahraničí vlastně zastává jaksi dvojitě pan předseda Hamáček. To přece není normální situace, se kterou bychom se měli smířit zvlášť v situaci, kdy Česká republika se bude prostě ocitat na prahu celé řady důležitých mezinárodních jednání. Jednání v Evropské unii. A je přece žádoucí, aby ta vláda prostě měla v tomto ohledu kompletní sestavu. A to, že se mění jména ministrů na poslední chvíli, že je to pořád taková nejistota rozhodně nemůže přispět k dobré atmosféře a v žádném případě nepřispívá ani tomu předpolí zítřejšího jednání o důvěře vládě. To přece není normální, že se tímto způsobem dává vláda dohromady po více než 6 měsících od voleb. A to přece vnímá úplně každý.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Ano, pane Netolický, ještě jedna věc. Do kdybyste rádi měli jasno a vyřešili tedy problém ministerstva spravedlnosti a ministerstva zahraničních věcí?

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Co nejdříve, protože pan předseda Hamáček na základě včerejšího jednání politického grémia odešle renominaci opět na pana Pocheho panu předsedovi Babišovi nebo předá a předseda Babiš by podle mého názoru měl reagovat poměrně rychle a nabízí se tedy stabilní řešení i pro ministerstvo spravedlnosti. Já bych tyto dva akty spojil. Myslím si, že se to nabízí a jestli mám říct nějaký termín, tak určitě konec července nejpozději.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Takže pan Babiš vám přislíbil, že tedy nominaci pana Pocheho na Hrad odnese.

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Vzhledem k tomu, že se k tomu zavázal v koaliční smlouvě, kterou dneska podepisuje nebo už podepsal, teď nevím, tak předpokládám, že koaliční smlouva platí. Takže tím podpisem stvrzujeme přece i dohodu na tom, že koaliční partneři respektují své personální nominace.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Říká místopředseda ČSSD Martin Netolický a s námi byl také místopředseda ODS Martin Kupka. Oběma velmi děkuji. Na slyšenou.

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Martin NETOLICKÝ, předseda ČSSD:
Na shledanou, děkujeme.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu