3. července 2018

Stát by měl přestat šikanovat podnikatele

(ECHO24.cz) Považuji za velkou chybu, že Poslanecká sněmovna nedávno zamítla návrh pěti sněmovních stran včetně ODS, podle kterého by elektronické evidenci tržeb (EET) podléhali pouze registrovaní plátci daně z přidané hodnoty, tedy takoví, jejichž obrat za předcházejících 12 měsíců přesáhl jeden milion korun, případně se k dani registrovali dobrovolně.

 
To podle mého názoru není dobrá zpráva pro malé a střední podnikatele. Oni přitom nechtějí být na státu závislí, chtějí po něm jediné, aby jim co nejméně zasahoval do života, tedy minimum úřadování. Já si myslím, že bychom si měli vážit lidí, kteří se rozhodli podnikat a postarat se sami o sebe. A také jim jejich situaci ulehčovat. Třeba vytvořením jednotných inkasních míst, kde by se vybíraly daně, cla, zdravotní a sociální pojištění. Také bych si uměl představit například zvýšení horní hranice pro vybírání DPH a možnost uplatnění daňových paušálů z milionu na dva miliony korun ročně. Výraznou pomocí by bylo i zjednodušení daňových přiznání.
 
V současné době je tomu však opačně. Byrokracie roste a mnozí malí podnikatelé kvůli ní ruší živnosti a na venkově se zavírají hospody a obchody. To potvrzuje i zpráva z médií, že v minulém roce skončilo na vesnicích přes tisíc prodejen, což je dvojnásobný nárůst proti předloňsku a jednou z příčin je také EET.
 
To je špatně, takové ty klasické venkovské hospůdky mají i svoji společenskou funkci, často jsou v malých obcích jediným místem, kde se lidé mohou scházet a povídat si. Bývají u nich i sály, kde se konají plesy a zábavy. A kvůli EET tak lidé přijdou o společenské akce.
 
Je dobré, si uvědomit, že na vesnicích hospodští a obchodníci často provozují svoje živnosti nikoliv kvůli zbohatnutí, ale pro to, by se lidé měli kde sejít a nakoupit si. Ne každý jezdí do supermarketů ve městech. Takže jim zbývá jen malý zisk a jsou rádi, že vůbec přežívají. Povinnost pořídit si registrační pokladnu řádově za tisíce korun pro ně byla likvidační a tak mnozí z nich skončili.
 
Přitom zvýšení výběru daní, které bylo hlavním důvodem pro zavedení tohoto opatření, je v takových případech minimální, ne-li nulové. Naopak to pro stát může být kontraproduktivní, protože tito lidé dosud platili daně, zdravotní a sociální pojištění, a v případech, kdy odejdou do penze nebo se zaregistrují na úřadech práce, bude je muset za ně platit stát.
 
Proto bychom měli v Parlamentu podrobit fungování EET důkladné analýze. Zjistit, jaký je její skutečný přínos, jaké jsou její klady a zápory a schválit patřičné změny. Za sebe a ODS mohu říci, že naším cílem je zrušení EET, která živnostníkům prokazatelně škodí. Dále budeme podporovat všechna opatření na výrazné zlepšení podnikatelského prostředí v České republice.
 
Jan Zahradník

poslanec
expert pro životní prostředí