28. června 2018

Babiš, Hamáček a Zeman musí osvětlit, zda při jmenování vlády nedošlo k porušení Ústavy

(www.ods.cz) Po aktu jmenování vlády se na veřejnosti vyrojila celá řada otázek, které zpochybňují ústavní správnost postupu Miloše Zemana, Andreje Babiše a Jana Hamáčka. Občanští demokraté chtěli situaci vyjasnit, proto navrhli v Poslanecké sněmovně příslušný bod jednání. Sociální demokraté a hnutí ANO však projednání tohoto bodu zablokovali.

Navrhli jsme do programu schůze Poslanecké sněmovny bod, který by objasnil, jak to bylo se jmenováním vlády. Stále totiž není jasné, zda byl na pozici ministra zahraničí navržen Miroslav Poche, nebo někdo jiný. Pokládáme za naprosto nezbytné vědět, zda při jmenování nové vlády došlo k porušení Ústavy, nebo ne. Ústava není trhací kalendář, proto pokládáme za důležité, aby byla při jmenování vlády naplněna do písmene. Pokud tomu tak nebylo, zajímalo by nás, jaké další kroky budou následovat. Například i to, zda chystá premiér Andrej Babiš kompetenční žalobu. Bod jsme navrhovali také proto, že musí být jasné, na čem vzniká nová vláda a jestli na jejím začátku nestojí problém, který odporuje tomu, aby mohla získat důvěru. Poslanci hnutí ANO a ČSSD se však evidentně odpovědět bojí, proto zařazení bodu odmítli,“ osvětlil místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Je třeba připomenout, jak smutnou úlohu zde sehrávají sociální demokraté. ČSSD opakovaně v minulosti kritizovala pana prezidenta za kreativní výklad Ústavy. Dnes je jasné, že se svým přístupem k panu prezidentovi připojila a má od včerejška také svůj kreativní výklad Ústavy. Rozporuplná vyjádření nejvyšších představitelů ČSSD jasně naznačují, že tady někdo lže a někdo zradil,“ komentuje jmenování vlády předseda Poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.