27. června 2018

Ústavní soud zrušil "restituční tečku". I díky senátorům ODS

(www.ods.cz) Ústavní soud vyhověl návrhu senátorů za ODS a další demokratické strany a zrušil tzv. restituční tečku. Tím umožnil i nadále žádat o komunisty znárodněný majetek.

Senátoři se ve svém návrhu k Ústavnímu soudu opírali především o to, že ke konci roku 2014 Státní pozemkový úřad stále evidoval celkové nevypořádané restituční nároky oprávněných osob dle zákona o půdě ve výši 558.040.618,44 Kč, a to u více než 56 tisíc subjektů a tento nevyhovující stav i nadále trvá, přičemž v téměř sto případech doposud ani nebylo rozhodnuto o restitučním nároku na vydání původního pozemku. V praxi to znamená, že ani po dvaceti pěti letech stát nebyl u těchto osob schopen o jejich restitučním nároku rozhodnout. Tato situace je naprosto žalostná. Demokratický československý stát se přijetím zákona o půdě v roce 1991 zavázal obětem komunistického režimu poskytnout náležitou náhradu a napravit křivdy totalitního režimu. Po dvaceti pěti letech, kdy v tisících případech dokonce již třetí generace oprávněných osob stále s nadějí čekají na pozemkovou náhradu, kterou jim stát nebyl doposud schopen pro vlastní neschopnost poskytnout. Přes negativní stanovisko Ústavně-právního výboru byla novela zákona Senátem schválena zvláště díky minulé vládní koalici. Proto nezbývalo tento nehorázný a protiústavní právní akt řešit u Ústavního soudu.

Rozhodnutí Ústavního soudu ocenila i poslankyně Veronika Vrecionová: „Jsem velice ráda, že dnes Ústavní soud zrušil tzv. 'restituční tečku', která poškozovala desetitisíce lidí postižených bolševickým režimem. Novela z roku 2016, kterou svým dnešním rozhodnutím zrušil Ústavní soud, pouze vytvářela nerovnost mezi restituenty a prohlubovala nespravedlnosti, které se udály za komunismu.
Vzhledem k tomu, že na Hradě sedí Miloš Zeman a do Strakovy akademie dnes nastoupila polokomunistická vláda Andreje Babiše, Jana Hamáčka a Vojtěcha Filipa, zůstává Ústavní soud jedním z posledních ostrůvků zdravého rozumu.“