8. června 2018

Jan Skopeček: ČRo Plus Pro a proti: Neopakujme chyby Německa a dalších

(ČRo Plus) Je současná podoba dohody o evropské azylové politice zvaná Dublin IV prosaditelná? Jak bez ní řešit migraci? Měla by být dohoda přijata členy Evropské unie? Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček je přesvědčen, že je v našem zájmu, aby dohoda Dublin IV v současné podobě přijata nebyla. „Respektive aby z ní zmizel povinný realokační mechanismus žadatelů o azyl. Pokud se tak nestane, tak k dohodě nemůže dojít.“

Jan Skopeček zopakoval, že nemá nic proti individuální migraci. „Byla tu celá léta, naše firmy potřebují zaměstnance z cizích zemí, ale máme si vybírat ty migranty, kteří nebudou problémoví a kteří sdílí aspoň elementárně podobné hodnoty jako my.“

„Je na místě hovořit o masové migraci. Když se podíváte na počty migrantů, kteří směřovali do Evropské unie..., tak to můžeme nazvat masovou migrací. To není individuální migrace, kterou známe a která je v pořádku. Jan Skopeček

Nyní jde právě o ten milion migrantů, kteří nemají s evropskou kulturou a hodnotami cokoliv společného. „Evropa se s nimi dodnes nevypořádala, podívejme se na přeplněné tábory a kolabující azylový systém.“

„Tento milion migrantů bude ovlivňovat v následujících desetiletích situaci v Německu..., což bude dopadat i na Českou republiku. Proto je úkolem českých politiků neopakovat stejnou chybu, kterou udělalo Německo a další země, když masové migraci otevřeli dveře,“ varoval Jan Skopeček.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS