18. dubna 2018

Události ČT: Stížnost kvůli tzv. protikuřáckému zákonu

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na ČT.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Jeden z iniciátorů stížnosti, místopředseda Senátu Jaroslav Kubera je teď živě hostem Událostí. Přeju vám dobrý večer.


Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Hezký večer z Teplic.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vaše snaha o zmírnění zákazu kouření v restauracích nevyšla. Dnešní úpravy Ústavního soudu jste označil za zrušení těch nejhorších nesmyslů. Jak velké zklamání to tedy pro vás je?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Vzhledem k tomu, že je poněkud podivné hodnotit tak složitý nález Ústavního soudu 5 minut poté, co ho pan předseda přednese, i ta stížnost i ten nález je právně velmi složitý, takže já se pokusím se obejít bez těch právních kliček a zkusit to říct jasně a srozumitelně. Ústavní soud ty nejhorší věci z toho zákona zrušil. To jsou ty, o které nám šlo nejvíc. Ty nesmysly typu, že pan číšník odpovídá za to, co já udělám, až odejdu po třech pivech. To je zrušeno. Jsou zrušeny nesmysly o tom kouření na sportovních akcích a nejdůležitější pro nás je ten závěr, že Ústavní soud vůbec neřekl, že bude ten zákaz pokračovat tak, jak bylo v úvodu vaší reportáže, ale řekl, že je na zákonodárcích, aby hledali nějaké jiné, že existují ještě jiná řešení. A to jedno z nich jsou právě ty oddělené kuřárny, kde žádný protiargument není, protože do těch nemohou ani nekuřáci, nemůže tam ani obsluha, takže všechny argumenty jsou liché. Je to extrémní zloba, nejde vůbec o zdraví a jako příklad bych uvedl dvě telefonní budky na ruzyňském letišti, které chce ještě pan ředitel 1. května zrušit, takže už to nebude vůbec možné. Není pravda, co veřejnosti namlouvá paní doktorka Králíková. Já jsem se v pátek vrátil z Portugalska, byl jsem v Londýně, všude na letištích jsou dobře vybavené kuřárny, které samozřejmě nekuřákům nevadí, protože jsou uzavřené a nemají s tím žádný problém. Dokonce v Portugalsku...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
I na mě, silné stavební oddělení prostor bylo takové, že tam byla metrová zeď, tak to nepovažuju za stavební oddělení těch dvou prostorů.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, pojďme ještě tedy k tomu konkrétnímu návrhu, který je teď momentálně ve sněmovně. Jaké má šance na to, že by opravdu byl odsouhlasen, protože vláda v demisi ho nepodpořila?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já si myslím, že vláda v demisi ani nic jiného udělat nemohla. Nicméně podle mého názoru ta změna má to zmírnění extremismu má podporu u poslanců. Já mám spíše obavy ze Senátu, protože já z legrace říkám Senátu „ordinace ve Valdštejnské zahradě“, protože je tam mnoho lékařů a ti už z principu, i když sami kouří velmi často, tak z principu je pro ně obtížné pro to hlasovat. Ale pro Senát, pokud by sněmovna ten zákon schválila, to uvolnění trošku, zmírnění toho extremismu a Senát by ho zamítl, tak to pro Senát bude smrtelná rána.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Říká Jaroslav Kubera. Děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Hezký večer. Na shledanou.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor