28. března 2018

Jak Rusko do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Větší konflikt je nepředstavitelný

(www.parlamentnilisty.cz) Západ je s Východem propojen tolika rozličnými vazbami, že je nějaký větší konflikt jen obtížně představitelný. To říká pro ParlamentníListy.cz první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a poslanec za Občanskou demokratickou stranu Pavel Žáček. Mluví i o ruských archivech.

 
Z Česka budou v reakci na útok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii vyhoštěni tři ruští diplomaté. Je to adekvátní reakce na slova britské premiérky Theresy Mayové, že za tím s největší pravděpodobností stojí Rusko?
 
Domnívám se, a to i s ohledem na dlouhodobě prezentované veřejné informace o dokumentovaných nediplomatických aktivitách personálu velvyslanectví Ruské federace v České republice, že jde o adekvátní opatření. Posouzení počtu vyhoštěných diplomatů, respektive zpravodajských důstojníků s diplomatickým krytím, bylo ovšem výsostně politickým rozhodnutím na úrovni premiér - ministr zahraničních věcí. Rozhodně jde o vyjádření podpory Velké Británii jako našemu blízkému spojenci.
 
Neměla by i při těchto konfliktech v mezinárodních vztazích platit jakási presumpce neviny?
 
V mezinárodních vztazích, přesněji při hájení vlastních státních zájmů, můžeme těžko očekávat presumpci neviny. Jak Rusko do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
 
Prezident Miloš Zeman, kterého někteří kritici označují za "trojského koně ruských zájmů v Evropě", nabádá ke zdrženlivosti. Jak vnímáte tento jeho postoj?
 
Jako těžko přijatelný postoj prorusky orientovaného prezidenta, který jde navíc i proti reakci české vlády na ruskou pomluvu.
 
Každý vyšetřovatel se ptá základní otázkou, komu to prospěje? Komu to prospěje?
 
Dobrá otázka, těžká odpověď. Počkejme si na další informace.
 
Jaká bude podle vás nejpravděpodobnější reakce ruské strany?
 
Ruské úřady již avizovaly reciproční opatření. Jejich dopad však zjevně bude menšího rozsahu s ohledem na strukturu diplomatického personálu západních států v Ruské federaci.
 
Prezident Putin nedávno zvítězil v prezidenstkých volbách. Nemohou se podobné reakce projevit v jeho ještě větší podpoře?
 
To samozřejmě nelze vyloučit. Jaké však má západní svět k dispozici jiné diplomatické nástroje? Další ekonomické sankce?
 
A nemůže být ale vzrůstající napětí mezi západem a východem předstupněm nějakého většího konfliktu, tedy války?
 
Západ je s Východem propojen tolika rozličnými vazbami, že je nějaký větší konflikt jen obtížně představitelný. Stejně jako za studené války však zjevně nelze úplně zabránit zástupným regionálním konfliktům, mezi než patří například agrese na Ukrajině, či válka v Sýrii.
 
Dokážete si představit jako zakládající ředitel ÚSTR a představivosti se meze nekladou, co všechno by se historici mohli dozvědět - včetně smrti Jana Masaryka - v tajných ruských archivech?
 
Díky svému intenzivnímu badatelskému úsilí posledních let v archivech někdejší ukrajinské KGB si něco představit dokáži. Jako bytostný optimista navíc věřím, že se ještě dočkáme i druhého otevření ruských bezpečnostních archivů. První šanci o přístup do nich jsme po roce 1991 promarnili, tu další bychom již neměli ignorovat.