21. března 2018

Duel Seznam.cz: Ochrana slabších, nebo morální hazard? Spor o alimenty, které by hradil stát

(Seznam.cz) Sociální demokraté oprašují návrh na zálohované výživné. Myšlenku, aby za neplatící rodiče platil alimenty stát, chtěli neúspěšně prosadit už v minulém volebním období. I teď argumentují tím, že umí výživné vymoci lépe než jednotlivci. Jde o morální hazard, který povede k nárůstu nezodpovědného chování, kritizuje předlohu pravice. A dodává, že chce jít raději cestou úpravy sociálního systému. Je tedy zálohované výživné účinná páka na neplatící rodiče? Téma Duelu na Seznamu. Diskutovala poslankyně Veronika Vrecionová, která je členkou sněmovního sociálního výboru s Alenou Gajdůškovou, předkladatelkou návrhu.

 
 
Návrh ČSSD předpokládá, že o dávku by mohl požádat rodič, kterému bývalý partner soudně nařízené alimenty neplatí vůbec, nebo je hradí jen zčásti. Stát by potom dlužnou částku vymáhal do svého rozpočtu. 
 
ODS chce problém neplatících rodičů řešit jinak, zálohované výživné podle strany situaci nepomůže. „V případě, že jeden z rodičů neplatí výživné na své dítě, dostává tak svého potomka do velice svízelné situace. Jsme připraveni na diskuzi o úpravě sociálního systému, který může pomoci takovou situaci řešit. Pojďme řešit zrychlení soudního řízení. Zálohované výživné, kdy povinnost rodiče má suplovat stát, považuji za morální hazard, který povede k nárůstu nezodpovědného chování,” říká Veronika Vrecionová, jež hájí barvy občanských demokratů ve sněmovním sociálním výboru.
 
(Autor: Martina Spěváčková)
Veronika Vrecionová

expert pro zemědělství a venkov