22. března 2018

Exekuce – časovaná bomba vs. právo dětí na lepší život

V poslední době proběhla médii několikrát zpráva o projektu Mapa Exekucí www.mapaexekuci.cz, za kterým stojí nevládní organizace Otevřená společnost a Ekumenická akademie. Výstupem projektu je děsivé svědectví o fenoménu exekucí a jejich nadužívání (vícenásobné exekuce) v ČR.

Otřesné na tom je, že stát, který přestože tyto informace má k dispozici v reálném čase, není schopen tato data vyhodnotit tak, aby se s nimi dalo pracovat a zjistit skutečné dopady exekucí. Tato neefektivita státní správy a možná i její úmysl neukazovat nepříjemné skutečnosti, může mít fatální důsledky na mnohé lidské životy stižené právě exekucí. Ruku v ruce se státní správou mají svůj podíl viny i tradiční politické strany, které nechaly vzniknout tento obludný začarovaný kruh. Můžeme se i zpětně ptát, jakými důvody byli ti či oni hnáni, aby nechali exekuce zajít až tam, kde teď jsou. Nicméně i vzhledem k naléhavosti problému není čas toto zjišťovat. Důležité je jednat. Hned, bez odkladů.

Při pohledu na mapu exekucí www.mapaexekuci.cz si nelze nevšimnout několika faktů, které by měly být reflektovány do širší strategie zaměstnanosti a rozvoje lidského kapitálu. Například silné „postižení“ exekucemi v pohraničních regionech. (Známe skutečné důvody, proč právě zde?) Na datech z těchto oblastí vidíme, jak ošidné a falešné je tvrzení, že tak dobře jako dnes jsme se ještě nikdy neměli. U velké části populace to asi i pravda bude, ale pak tu máme rovněž nezanedbatelnou skupinu méně úspěšných lidé, jejichž současný neúspěch byl a je ovlivněn mnoha změnami, na které se včas nepřipravili, či nebyli připraveni (počínaje ekonomickou transformací 90. let, vzděláním bez využití na současném trhu práce, počítačovou negramotností, jazykovou neznalostí atd.). I proto se nesmíme ohánět falešnými tvrzeními, jak se všichni lidé v ČR mají dobře. Skutečně, ve velké části naší země se žije dobře, je dostupnost práce i kvalitního bydlení, ale pak se musíme zamyslet nad tím, jak pomoci těm, kteří z rostoucí ekonomiky netěží. A to jsou často právě lidé, kteří jsou zachyceni v mapě exekucí.

Zcela jistě není možné opakovat nesmysly 90. let o „neviditelné ruce trhu“ a tvrdit, že si dlužníci sami časem uvědomí svoji odpovědnost a budou přistupovat k půjčkám zodpovědně. Tento velmi zastaralý pohled na ekonomiku nereflektuje fakt, že z dluhové pasti, potažmo z (vícečetných) exekucí není často z mnoha důvodů úniku. Přitom by stačilo, aby politici vedli seriózní diskuzi s odborníky, kteří se touto problematikou zabývají a jejich návrhy vpravili do legislativy. Je také nezbytné dlužníky přivést zpět na trh práce. Nebudu se zde dále rozepisovat o možnostech řešení současné situace s exekucemi, protože ty evidentně existují, ale musí se najít vůle a snaha je zavést v praxi. Jaké důsledky ale budou následovat při neřešení současné situace exekucí?

Spočítal jsem, že v celé České republice je téměř 6000 dětí a mladistvých v exekuci. Je to šokující číslo. Ale stejně šokující by pro mě bylo i jedno jediné dítě v exekuce v celé ČR. Jak je možné, že jsme nechali zajít exekuce až do tohoto stavu, kdy ani děti nejsou uchráněny? Zde selhali politici na celé čáře. Bez výjimek. Není možné se ohánět tím, kdo zrovna měl exekuce v gesci, která strana je měla řešit. Tento obludný a bezohledný systém, který vznikl i díky laxnímu přístupu politického establishmentu, je vinen za stovky tisíc lidských tragédií. U dětí a mladistvých je tato tragédie umocněna ještě tím, že mají před sebou celý život. Ale jaký život to bude? Jak nést vinu za něco, co jste nespáchali? Opravdu žijeme ve fungujícím právním státě? Já mám v tomto případě vážné pochybnosti.  

Zamysleme se nad tím, co neřešení stávající situace způsobí. Výsledkem bezvýchodné situace může být zvýšený výskyt sebevražd, „přesun“ lidí v exekuci do nekontrolované „šedé“ ekonomiky, odchod stižených exekucí mimo ČR. Nic z toho není to, co bych si pro Českou republiku přál. Realitou bude také to, že problému se začnou chytat populisté a extremisté. Kombinace všech problémů v nejvíce zasažených oblastech se v brzké době stane živnou půdou pro politické strany, které budou vše, jen ne demokratické. Proto pojďme společnými silami tuto tragédii stovek tisíc lidských životů řešit. Pojďme najít způsoby, jak lidem s exekucemi pomoci. Nedopusťme, aby z exekucí profitovala, na úkor těchto nešťastných lidí, úzká skupina pochybných lichvářů, „šmejdů“ a dalších nepoctivců. Dejme stovkám tisíc lidí a tisícům dětí a mladistvých v exekuci naději na lepší život. Rozhodně si tu šanci zaslouží a mají na ní právo.