28. února 2018

Duel Seznam.cz: Spor o šéfa GIBS

(Seznam.cz) Politici se přou o šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů. Odchod Michala Murína žádá premiér v demisi Andrej Babiš. Má prý pochybnosti o morální integritě šéfa GIBS a ztratil v něj důvěru. Detaily nechtěl říci s tím, že dokumenty podléhají utajení. Kauzu má ale podle Babiše vyšetřovat Vrchní zastupitelství v Praze a premiér kvůli ní svolává i Bezpečnostní radu státu. Murín naopak tvrdí, že na něj premiér tlačil, aby rezignoval. Měl mu dokonce říci, že pokud se dohodnou, bude to bez skandálu. Pochybil tedy Murín, nebo jde o politický nátlak? V Duelu Seznamu o tématu diskutoval poslaenc Pavel Žáček.

 

Bezpečnostní rada státu, bezpečnostní výbor Sněmovny i jednání se Zemanem
 
Premiér v demisi Andrej Babiš a předseda hnutí ANO svolá kvůli nespokojenosti se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalem Murínem Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor Sněmovny. Plánuje i schůzku s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. V Murína prý nemá důvěru, pochybuje o jeho morální a profesionální integritě, což podle něj vyplývá z dokumentů Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které nemůže zveřejnit.
 
Babiš také odmítl jakoukoli spojitost záměru odvolat Murína s kauzou Čapí hnízdo, ve které je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu. O tom, že Babiš vyzval ředitele GIBS, aby se vzdal funkce, informoval v úterý server Aktuálně.cz a posléze mluvčí inspekce.
 
Babiš se dnes zmínil o i návrhu na kárné řízení, které se za minulé vlády neuskutečnilo.
 
Opoziční politici mluví o šikaně a chtějí mimořádnou schůzi
 
ODS a Piráti kritizují Babišův tlak na odchod Murína. Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že se premiéra zeptá, proč chce odvolat tak vysoce postaveného člověka. Kontrola z Ministerstva financí v GIBS je podle něj šikanózní. Řečnicky se zeptal, zda tento postup „nezapadá do vyšetřování Čapího hnízda”, kde Babiš čelí stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu, a zda nechce předseda vlády v demisi dostat policii do svého područí.
 
„Trestně stíhaný premiér nutí šéfa inspekce, aby rezignoval,” popsal situaci šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté proto budou podle něj trvat na záměru projednat ve Sněmovně usnesení, které by vládu v demisi zavázalo nečinit některé kroky. Pokud se na tom dolní komora nedohodne, navrhnou občanští demokraté zákon v podobném smyslu.
 
Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že kroky Babiše nevzbuzují důvěru
 
Na jednání, které organizovalo hnutí STAN se zástupci TOP 09, lidovců, ODS, ČSSD a Pirátů, se lídři stran domluvili na svolání dvou mimořádných schůzí Sněmovny. Na jedné chtějí probrat personální politiku premiéra v demisi a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, druhá by měla přinést usnesení Sněmovny, které omezí činnost vlády bez důvěry, jak navrhli občanští demokraté.