27. února 2018

Duel Seznam.cz: Velké čistky ve zdravotnictví. Proč Babišova vláda mění obsazení klíčových postů?

(Seznam.cz) Ministr zdravotnictví, nyní v demisi, Adam Vojtěch nastupoval do úřadu s velkými ambicemi. Přestože jeho vláda nemá důvěru, Vojtěch se pustil do změn pěkně zostra. Vyhodil ředitele a ředitelku nemocnic Ostrava a Na Bulovce. Bude v obměně vedení státních nemocnic pokračovat? A jak chce ze zdravotnictví vymést korupci? Ptáme se v Duelu přímo Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) a poslance ODS a lékaře, Bohuslava Svobody.

 
 
I zdravotnictví teď těží z toho, že ekonomika prožívá boom. Příjmy lidí stoupají, nezaměstnanost je mimořádně nízká a do zdravotnictví tak plyne hodně peněz. Co do něj nenasypali lidé z odvodů, to dodal stát z daní. Loni tak na zdravotním pojištěním proteklo 276,6 miliard korun, to je v průměru 26 500 korun na jednoho z nás. Minulá vláda zvýšila taky platby za státní pojištěnce a platy lékařům.
 
Podle průzkumů organizace Transparency Intrernational patří zdravotnictví k nejzkorumpovanějším odvětvím, hned po ropném a zbrojním průmyslu. České zdravotnictví charakterizuje podle TI také střet zájmů. Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny najdeme například zástupce politiky. Její předsedkyní se včera stala poslankyně ANO Věra Adámková. I ministr v demisi Adam Vojtěch čelí kritice za to, že jeho poradci Filip Vrubel a Jakub Král zároveň pracují ve firmách, které podnikají ve zdravotnictví.
 
Bohuslav Svoboda

poslanec PČR