26. února 2018

I kdyby se kouřilo v desetině hospod, má to smysl

(Mladá fronta Dnes) Autor „zákona o kuřárnách“, poslanec Marek Benda (ODS), jako by na námitky od hospodských čekal. Reportér MF DNES se ho zeptal, co říká tomu, že víc než polovina hospod by kuřárny stejně nezavedla, ale Bendu to nerozhodilo. „Ty výhrady jsem tak trochu očekával, ale to je možnost. Na rozdíl od všech ostatních přikazovatelů my lidem jen otevíráme prostor ke zřízení kuřárny. Jestli ho nevyužije nikdo, byl to zbytečně schválený zákon, ale já jsem přesvědčen, že ho některé skupiny lidí využijí,“ reagoval Benda.

Neříkám, že jde o zbytečný zákon, ale že zájem je překvapivě menší, než bych asi čekal.

I kdyby to byla jen třetina – těch hospod, co kuřárnu zavedou. Už v minulosti byla polovina hospod nekuřácká. Ale třeba kvůli mému návrhu bude mít některý hospodský konkurenční výhodu, protože kuřáci u něj budou mít kam zalézt, když budou chtít. Ale dneska se to buď obchází kluby a uzavřenými společnostmi, nebo se kuřáci nemají kde sejít. To je situace opravdu nezvyklá. Ve většině zemí je aspoň nějaká výjimka. I kdyby to byla desetina hospod, tak to stojí za to. Podle mě to tak i hodně hospod dřív mělo, že měly oddělené místnosti pro kuřáky a nekuřáky.

Kdybyste vybojoval oddělené místnosti pro kuřáky, byli by kuřáci i hospodští raději, ale kuřárna musí být bez obsluhy a neprůchozí...

To kdybych otevřel, neprošlo by mi to. Hledám průchozí variantu zákona. A že poslanci často mění pravidla? To není naše vina, to je obecně vina zdivočelých zákonodárců. Na druhou stranu, jsme na začátku volebního období a bude to schváleno v prvním roce, tak to snad vydrží aspoň do konce volebního období.

Už se ví, kdy to bude mít na stole vláda?

Vláda má 30 dní na vyjádření, které asi využije. Počítám, že se vyjádří v první půlce března. Na konci března to asi bude na jednání Sněmovny.

Hodně dotazů padlo k pasáži o osmdesáti metrech čtverečních. To se počítá i s kuchyní, nebo jen užitná plocha hospody, kde sedí hosté?

Budeme o tom určitě mluvit. Já bych počítal užitnou plochu hospody, nikoli sklady a záchody.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR