19. února 2018

Mají mateřské školy povinně přijímat už dvouleté děti?

(Týden) NE: Povinnost zlikviduje kvalitu

 
Důvodů, proč jsem navrhl zrušit novelu školského zákona, je více. Jedním z nich je postoj dětských psychologů i pedagožek z mateřských škol, kteří se stavějí proti. Zařazení dvouletých dětí do školek („věková inkluze“) by totiž zlikvidovalo kvalitu, úroveň i náplň předškolního vzdělávání tak, jak ho známe a jak nám ho svět závidí. Tříleté dítě je schopno toto vzdělávání absolvovat, dvouleté nikoli. Dvouletá batolata by si navíc vyžádala osmdesát procent času a práce učitelek, a ty by se tak nemohly plně věnovat starším dětem.
 
Druhý důvod je finanční. Zákonem daný závazek obcí zajistit školky pro dvouleté znamená i pro malá města povinnost postavit nové zařízení. Celkově by si to vyžádalo stamiliony až miliardy korun.
Třetí důvod je čistě rozumový. Jestliže někdo touží umožnit maminkám státem organizovaný rychlý nástup do práce, pak to nelze dělat nesystémovým zákonem ve smyslu „a vy si s tím ve školkách už pak nějak poraďte“. Český stát navíc platí mateřskou do tří i čtyř let věku, stojí to miliardy korun. Sleduje tím bohulibý záměr, aby maminky byly co nejdéle doma s potomky a mohly se jim plně věnovat. A zároveň se ten samý stát snaží zorganizovat, aby maminky doma s dětmi nebyly a šly pracovat?
 
Oboje najednou nedává smysl. Jde o ideologickou snahu rozšířit povinnou školní a předškolní docházku (v zákoně s tím ruku v ruce šla povinná školka pro děti od pěti let věku) a poslat děti od maminek do institucí. To není úkol státu, i kdyby to nestálo ty miliardy korun z kapes daňových poplatníků. Každý soudný poslanec, který chce udělat alespoň trochu dobrého pro lidi, musí zákony rušit, a nikoli přidávat. Já jsem se celý život věnoval školství, jsem teď předseda školského výboru, takže logicky plánuji zrušit „modernistické“ zákony, které útočí na tradice a hodnoty našeho vzdělávacího systému. Jinak jen dodám, že můj zákon nezakazuje dítěti mladšímu tří let chodit do školky. Jen snímá ze školek a obcí povinnost je přijmout za každou cenu bez ohledu na vyzrálost dítěte.
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství