14. února 2018

Tolerujme kuřáky i nekuřáky

(MF DNES) Předložil jsem spolu s kolegy novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, lidově protikuřáckého zákona. Vím, že to ode mne mnozí čekali už dříve, ale chtěl jsem najít soulad i s poslanci z ostatních klubů. K mé radosti máme nakonec podpisy ze všech poslaneckých klubů vyjma KDU-ČSL, ale ani u lidovců není jen odmítavý názor. Dali jsme si záležet, abychom alespoň částečně prohibiční normu zmírnili.

 
Vycházíme přitom ze základního záměru, s nímž byl původně zákon předložen, a to ochránit nekuřáky od škodlivých vlivů tabákového dýmu. Naše návrhy se soustřeďují na čtyři úpravy:
 
1) Povolit i v restauracích, divadlech a na sportovištích zřízení vnitřní kuřárny, podobně jako je tomu na letištích a v jiných veřejných budovách. Kuřárna by musela být stavebně oddělená, mít vlastní odvětrávání a přístup a platil by v ní zákaz obsluhy a vstupu dětí. Záleželo by jen na majiteli, zda chce takovou kuřárnu zřídit.
 
2) Umožnit malým zařízením typu výčepů a barů, kde se nevaří, a přitom se nalévá alkohol, rozhodnout se, zda jsou kuřácká, či nekuřácká.
 
3) Osvobodit od zákazu kouření různé pergoly a předzahrádky.
 
4) Sejmout odpovědnost z obsluhy restaurace, pokud nalije dospělému člověku alkohol (tedy zrušit absurdní zákaz prodávat alkoholický nápoj „osobě zjevně ovlivněné alkoholem nebo jinou návykovou látkou“).
 
Jsme přesvědčeni, že uvedené zmírnění zákazů přinese ve výsledku úlevu všem, kuřákům i nekuřákům, těm, kteří se rádi napijí, i zapřisáhlým abstinentům. Odpadne nedůstojné postávání kuřáků na chodnících před hospodami i snaha obcházet zákon prostřednictvím různých uzavřených prostor.
 
Většina podepsaných poslanců jsou nekuřáci nebo jako já preferují elektronickou cigaretu, nebojujeme tedy o svoje potěšení. Jen jsme přesvědčeni, že svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého.
 
Dosavadní striktní zákaz, mimochodem v okolních zemích neobvyklý, svobodu kuřáků i hospodských omezoval. I proto není ve veřejnosti pozitivně vnímán.
 
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR