18. ledna 2018

Interpelace na premiéra ve věci Nové informace ze zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům

(www.psp.cz) Interpelace poslankyně Veroniky Vrecionové na premiéra Andreje Babiše ve věci Nové informace ze zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům.

 
Veronika Vrecionová:
Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, páni ministři, kolegyně, kolegové, já jsem se z otevřených zdrojů, z médií, dozvěděla o praktikách některých firem, které se používají k tomu, aby se vyhnuly férovému placení daně. Jde o objednávku reklamy za velké částky, za miliony, kdy si sníží daňový základ, a tím i daně, které odvádějí státu. Různé pokusy o optimalizaci za pomoci objednávek reklamy v posledních letech policisté podle zpráv z médií rozkrývali několikrát a patří mezi nejčastější metody, kterými se firmy daním vyhýbají. Ocenit zadanou reklamu je samozřejmě výrazně těžší než třeba nakoupený jakýkoliv majetek, auta, budovy atd. Nedávno např. podnikatel Michal Pavlík dostal šest let za to, že vystavil stovky fiktivních faktur za reklamu na závodních autech veteránů. Celkem šlo asi o 46 milionů korun.
 
Já se přiznávám, že s tím nemám žádnou zkušenost, je to pro mě zcela nová informace a ráda bych slyšela, vážený pane premiére, váš názor jako bývalého ministra financí a současného předsedy vlády, jak proti tomuto zasáhnout, jak proti tomuto okrádání státu zakročit a jak by v takovém případě měly postupovat státní orgány, zejména Finanční správa. Děkuji.
 
Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dobrý den. Já myslím, že bývalá vláda udělala několik významných opatření z hlediska boje proti daňovým únikům, hlavně z hlediska DPH. To znamená, že jsme zavedli kontrolní hlášení, EET, zrušila se Praha jako daňový ráj, kdy chodily kontroly jednou za 200 let. Finanční správa samozřejmě kontrolovala i daňové základy a transfer ceny a na základě zjištění u velkých společností dodaňovala, to znamená, že první navyšování základů byla v roce 2015 a 2016, pokud si vzpomínám, protože než jsme to nastavili legislativně, tak to dodanění, nebo zvýšení toho základu v roce 2016 myslím, že bylo 15 miliard a dodatečná daň byla 800 milionů. Takže já myslím, že z hlediska boje proti daňovým únikům může být Česká republika vzorem v rámci Evropské unie. My jsme snížili DPH mezeru, tzv. VAT Gap ze 71 miliard na 40. Provedlo se plno nových zákonů, jako zavedení účtů, zavedli jsme vlastně daňové přiznání, kde příloha říká o firmách, které jsou v daňových rájích. Takže z hlediska tohoto si myslím, že Finanční správa udělala hrozně moc práce a rezultovalo to do dodatečného výběru daní za to období ke konci roku 2017 asi 345 miliard. Dokonce některé systémy, které naše vláda, tedy Ministerstvo financí zavedlo, jsou dneska poptávány a máme žádosti z arabských zemí o pomoc s kontrolním hlášením, nebo EET na Ukrajinu atd. Takže já si myslím, že ten boj je úspěšný. Rezultovalo to i do nového majetkového přiznání nebo kontroly nabytí majetku. To jsou všechno nové protikorupční zákony, které byly prosazeny, a z hlediska tohoto si myslím, že Finanční správa pokračuje v těchto aktivitách a že se jí daří. A proto máme jasné výsledky.
 
Veronika Vrecionová:
Děkuji moc, pane premiére, já velice ráda slyším ty dobré zprávy, nicméně pevně věřím, že pokud ke zmíněným nepravostem, o kterých já jsem mluvila, dochází, tak že Finanční správa rychle reaguje a tyto podvody odhalí. Nikdo z nás asi nechce, aby se tímto způsobem podnikatelé vyhýbali placení daní, a to i pokud se týká vašich bývalých firem, nebo tedy firem, které jsou v tuto chvíli ve svěřeneckém fondu. Ve zprávě OLAF, což je zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům, se mluví o tom, že 90 % příjmů Čapího hnízda bylo právě za reklamy, které si zadávaly firmy z Agrofertu. To se stalo v letech mezi 2009 až 2013, ta zpráva mluví až o 300 miliardách...300 milionech korun.
 
Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Tři sta miliard korun, tak to je úžasné. No, já myslím, že OLAF - zpráva byla uvolněna podle stošestky některým poslancům a určitě to není předmětem interpelací. Doporučuji paní poslankyni, aby si přečetla dopis Imoby na předsedu Evropské komise a šéfa OLAFu a celou tu Radu. Je to veřejný dopis. A víc k tomu nemám co dodat.
Veronika Vrecionová

expert pro zemědělství a venkov