9. února 2018

Duel Seznam.cz: Skončí povinné předškolní vzdělávání? ODS chce tuto novinku zrušit

(Seznam.cz) Od září musí rodiče předškoláků povinně posílat své děti do mateřské školky. Novinku prosadila minulá vláda a argumentovala tím, že pomůže integrovat děti ze sociálně vyloučených lokalit. Školský expert ODS Václav Klaus mladší teď navrhuje změnu zrušit. Podle něj jen zatěžuje školy neúměrným papírováním. Laciné populistické gesto, zní kritika z řad levicových poslanců. Není brzo pravidla měnit? A přinesla povinnost očekávaný efekt? Ve studiu Seznam.cz o tématu diskutoval předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus mladší z ODS se stínovou ministryní KSČM Gabrielou Hubáčkovou.

 
 
Povinné předškolní vzdělávání bylo zavedeno od loňského září. Vztahuje se na děti, které nejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Děti musí chodit do školky aspoň na čtyři hodiny denně pět dní v týdnu. Rodiče mají i variantu individuálního vzdělávání, jejich děti ale musí chodit na přezkoušení. Předloha také počítá s povinností školek přijímat už dvouleté děti, která by podle platné normy nastala za dva roky.
 
Babysitting pod taktovkou státu a příliš mnoho papírování
 
Předkladatelé novely v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školkách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem.
Pro povinnou docházku pětiletých dětí podle autorů neexistuje žádný rozumný důvod. Nynější situace podle nich zvyšuje byrokracii školek i rodičů a náklady, které odhadli na miliardu korun ročně. „Veřejný zájem nyní panující novely byl snad opřen o integraci romských dětí a jejich přípravy na školní docházku, ale zde bohatě stačí osvědčené takzvané přípravné třídy,“ stojí ve zdůvodnění.
 
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství