1. února 2018

Události, komentáře: Ekonomika bez vlády

(ČT 24) Ekonomika pokračuje v jízdě na silné vlně – až moc, reaguje Česká národní banka a opět krotí tempo zvyšováním úrokových sazeb, už potřetí za poslední půlrok. Následovat by měl další růst sazeb hypoték a hlavně zklidnění inflace, kde vidí banka zárodky problémů do budoucna. Zvyšovat sazby chce proto ještě dál, i s tím ale vylepšila výhled ekonomiky na letošní i příští rok. Nakolik je ekonomický růst zásluhou politiků? Co by měli teď pro ekonomiku dělat? A vadí jí, že Česko nemá víc než 3 měsíce po volbách stabilní vládu? Otázky Událostí, komentářů ČT 24 pro místopředsedu poslaneckého klubu a ekonomického experta ODS Jana Skopečka.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:  
Euro během letošního roku za 24 korun a 90 haléřů. Takový kurz odhaduje v dnešní prognóze Česká národní banka. Současně oznámila, že od zítřka opět zvýší základní úrokovou sazbu na tři čtvrtě procenta. Sazby, od kterých se odvíjí třeba nastavení úvěrů nebo hypoték, zvedla bankovní rada už potřetí za sebou za poslední půl rok. Reaguje tak na rychlý, do jisté míry možná až moc rychlý vývoj české ekonomiky.

Jiří RUSNOK, guvernér, Česká národní banka:
Ta prognóza, tak jak je dneska zpracovaná, tak vidí v podstatě prostor pro další zvýšení úrokových sazeb, řekněme, v rozsahu jednoho dalšího zvýšení v tomto roce.

David BOREK, moderátor:  
Našimi hosty v tuto chvíli k tomuto, které nebude pouze, to zdůrazňuji, o úrokových sazbách, je místopředseda rozpočtového výboru sněmovny za ODS Jan Skopeček. Zdravím.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Hezký večer.

David BOREK, moderátor:  
Ale bude tu s námi, alespoň na dálku, také místopředseda hospodářského výboru za hnutí ANO Martin Kolovratník, zdravím.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Zdravím z Pardubic. Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:  
Pane Skopečku, jede česká ekonomika na autopilota, a pokud ano, je to vlastně dobře nebo špatně?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
České ekonomice se bezesporu daří. Myslím si, že i v tomto roce ten růst bude poměrně slušný, i když neočekávám, že bude tak vysoké tempo růstu hrubého domácího produktu jako v tom roce předchozím. Očekáváme nějaké lehké zpomalení, ale myslím si, že ten růst bude i v tom příštím roce nadprůměrný. Je to dáno tím, že se daří našim obchodním partnerům. I když se podíváme na Německo, tak důvěra německých podnikatelských subjektů v jejich ekonomiku je poměrně silná, což samozřejmě na nás má velký vliv. Myslím si, že znovu jako v loňském roce poroste i v tom letošním spotřeba domácností díky situaci na trhu práce, porostou mzdy, tedy i spotřeba lidí. To bude další tahoun růstu. Takže očekávám, že...

David BOREK, moderátor:  
Teď to líčíte jako ekonomický analytik. Já se ptal specificky na toho autopilota, tedy fakt, že tato země už několik měsíců nemá jasnou vládní většinu a tudíž někoho, kdo by jasně měl plán zejména ekonomické legislativy. A teď ta otázka znovu tedy, jsme v módu autopilota, a pokud ano, je to dobře, nebo špatně?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že je jedině dobře, že vláda nebortí ten ekonomický růst, že mu neškodí, že do té ekonomiky nezasahuje. To si myslím, že je jediné štěstí. Pokud bychom měli vládu, která navíc je takovou, která se rýsuje na bázi ANO, komunisté, SPD, tak to by byla pro ten ekonomický růst, si myslím, ta nejhorší možná zpráva, protože to by okamžitě začaly návrhy zákonů, které by měly ambici do té ekonomiky intervenovat a...

David BOREK, moderátor:  
Vám to vlastně, vám to vlastně vyhovuje toto do jisté míry bezvládí nebo...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to ekonomice, já to říkám trošku v uvozovkách, té ekonomice to v tomto smyslu vyhovuje. Pokud ji necháme být, pokud necháme naše podnikatele, naše firmy žít a bude vláda jim do toho zasahovat co nejméně, tak si myslím, že to je jedině dobře. Na straně druhé, říkám to opravdu v uvozovkách, protože samozřejmě stabilní vládu potřebujeme, ale potřebujeme takovou vládu, která právě to dobré ekonomické počasí, které dneska zažíváme, využije pro nezbytné změny, nezbytné reformy, které zajistí to, že ten hospodářský růst bude pokračovat i v dalších letech.

David BOREK, moderátor:  
Pane Kolovratníku, jsme v módu autopilota?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že nejsme, nenazval bych to termínem autopilot. Mně se líbil ten obrat kolegy Skopečka „dobré ekonomické počasí“, v tom se shodneme. A je to pravda, Česká republika je těžce závislá na svém okolí, na všech zemích, kterého jsou kolem nás a především na německé ekonomice a ta funguje také ta evropská ekonomika a má to na nás pozitivní dopad. Ale já určitě si nemyslím, že je to nějaký mód autopilota, že nemáme vládu, není jasně zaveleno, jakým směrem se máme ubírat, protože přeci makroekonomické ukazatele se vyvíjejí a posouvají, ne v řádu dnů nebo týdnů, ale měsíců, v nějakých delších intervalech a ta předchozí koaliční vláda nastavila, měla nějaký směr. Před malou chvílí bylo zmíněno třeba i to, že právě spotřeba, ta malospotřeba, spotřeba domácností je také jedním z těch faktorů, které ekonomiku urychlují a to byl moment, který právě ta minulá koaliční vláda také mu pomáhala. A dnešní současná vláda, byť v demisi a bez důvěry, tak normálně pracuje. Začala se scházet už před Vánoci a má slova jsou ověřitelná, když se podíváte třeba do programového prohlášení té současné vlády, tak ono poměrně hodně konvenuje s tím volebním programem, které hnutí ANO mělo před podzimními volbami, kde hovoříme o...

David BOREK, moderátor:  
Ne, počkejte, to už se bavíme, já tomu rozumím, co chcete říct, nebo snad, možná si domýšlím tedy bláhově, co jste chtěl říct, ale ono je to vlastně jedno. Ta otázka zněla jinak. Ne, jak jsou napsána programová prohlášení a volební programy, protože opravdu se bavíme o stabilní většinové vládě nebo o provládní většině, a to je přece úplně jiná disciplína, než co si napíše menšinová vláda, která disponuje v tuto chvíli podporou 78 poslanců, do svého programového prohlášení. Pane Kolovratníku, asi se shodneme, myslím si, že ..., nebo nevím, jestli nepředstírám nějaký konsensus, ale myslím, že leckdo se shodne, že pár týdnů absence provládní většiny v této zemi v ekonomické politice asi nikoho nezabije.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Souhlasím.

David BOREK, moderátor:  
V řádu několika měsíců, vidíte tam na obzoru typově rozhodnutí v ekonomické agendě, v oblasti opravdu hospodářské politiky, u kterého už byste potřebovali a bude Česká republika potřebovat mít jasně definovanou provládní většinu?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Určitě ano. Shodneme se, budu to opakovat, pokud se budeme bavit o řádu týdnů, do února, do března, tak se určitě nic závažného nestane. Ale pokud budeme chtít v té ekonomice dát nějaké jasné impulsy, a teď se vrátím k tomu, co vy jste řekl, pouze napsáno do programu, ale k těm krokům, které já jsem dnes hovořil s ministryní financí Alenou Schillerovou, a ona pracuje. Ministerstvo ty kroky chystá, připravuje, píše novely zákonů a v některých se i s ODS velmi dobře shodneme. Teď namátkově, ilustračně mohu uvést například zrušení superhrubé mzdy a zavedení nové sazby. Je to ilustrační příklad a zavedení nové sazby ve výši 19 %, a to už je krok, který by neměla dělat vláda bez důvěry v demisi, ale o kterém by měla rozhodnout už plnohodnotná, plnohodnotně fungující vláda. Takže myslím si já osobně, že do března, do dubna už bychom tu vládu měli mít, aby právě takové kroky mohla začít konat.

David BOREK, moderátor:  
Pane Skopečku, jaký typ, nevím, jestli to úplně říct, opravdu tu položku nebo tu legislativu. Ale jaký typ legislativy podle vás už rozhodně v tom módu autopilota být nemůže a bavíme se o věcech, které jsou ve střednědobém výhledu, to znamená, pár měsíců už jenom před námi?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Bezesporu, já myslím, že silnou vládu potřebujeme pro to, aby něco udělala systémového s veřejnými financemi. Ty jsou sice v době ekonomického růstu a nízké nezaměstnanosti na tom poměrně dobře, konec roku končí ne deficitem, který si vláda plánuje, ale vyrovnaným hospodařením nebo přebytkem. Ale, jak říkám, v okamžiku, kdy by ekonomika zpomalila, nebo se dostala, nedej bože, do recese, tak se znovu vyjeví ty strukturální potíže našich veřejných financí a veřejné finance půjdou bezesporu do deficitu a v době ekonomické recese řešit deficity není úplně to nejlepší.

David BOREK, moderátor:  
Není to spíše dlouhodobější věc? Já jsem se ptal na střednědobou.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Je to dlouhodobější věc. Ale vláda žije, už nějakých pár měsíců má za sebou, a pokud nezačne připravovat změny, tak nemá šanci samozřejmě během toho mandátu je udělat, protože s veřejnými financemi rok před volbami, na konci volebního období skutečně nic žádná vláda neudělá, tolik odvahy nenajde. Pak si myslím, že silnou vládu bychom potřebovali vzhledem k tomu, co se bude dít v Evropské unii, kde probíhá debata, jakým způsobem by se měla dál prohlubovat eurozóna a jakým způsobem by mělo přitvrzovat to v uvozovkách „tvrdé“ jádro, versus debata o tom, jestli vícerychlostní Evropu. To si myslím, že tam máme my zájmy velmi silné a tam potřebujeme velmi silnou vládu, která bude hájit české zájmy. V další věci, kde potřebujeme silnou vládu, je potřeba si říci, jakým způsobem se budeme chovat k naší energetice a to v otázce dostavění nebo nedostavění jaderných bloků...

David BOREK, moderátor:  
Ale to jsou takové dlouhodobější věci, to není za pár měsíců…

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
A i z Evropské unie na nás samozřejmě míří balíčky, které vycházejí z těch zpřísňujících se emisních a klimatických konferencí, což je určitě věc, která nás může poškodit a může poškodit poslední domácnost, která topí něčím a tato zpřísnění, která považuji za nesmyslná, ji můžou stát poměrně velké peníze.

David BOREK, moderátor:  
Poprosím o stručnou reakci pana Kolovratníka, pak se posuneme už tematicky nebo podtematicky dál.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Já ve své stručné reakci mám velkou radost a velmi kvituji ta slova, která teď říkal pan kolega, poslanec Skopeček. A teď mi odpusťte trochu nadsázky, ale znovu se vracím k týdnům a ke dnům těsně po volbách, kdy hnutí ANO se podívalo před volbami i po volbách do volebních programů a my skutečně s ODS máme v té ekonomické stránce velmi mnoho společného, na spoustě věcí se shodneme a je veliká škoda, že ta možná budoucí pevná koaliční vláda nebude třeba zase zrovna na tom půdorysu té sto trojky ve dvou. Ale to už se teď posouváme do politické debaty. Zpátky k té ekonomice. Pan Skopeček zmínil jako příklad například dostavbu jádra. Je to dobrá souvislost. Já jsem se dnes vrátil právě z výjezdního zasedání hospodářského výboru do Dukovan, kde jsme diskutovali dostavbu jaderných elektráren a přesně tyto věty tam padly, že jsme přesvědčeni o tom, že jádro by se mělo dostavět, že Česká republika by do budoucna měla být soběstačná v otázce energetiky, ale že takto zásadní rozhodnutí nemůže udělat ta vláda, která je stabilní a má tedy důvěru, ale přitom my ho udělat musíme už někdy do dubna, abychom, abychom stihli lhůty.

David BOREK, moderátor:  
To mi, to mi vysvětlete. Čili to je možná ta jedna z těch konkrétních věcí, které opravdu, a bavíme se o střednědobém výhledu, bavíme se o jaře 2018, tam by se už to rozhodnutí mělo udělat. Patrně by se mělo udělat s nějakou vládní většinou nebo každopádně s nějakou, ne, abych to řekl tedy jinak, ne nadivoko, prostě ne divokým, improvizovaným hlasováním ve sněmovně?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Přesně. To je naprosto perfektní příklad, ukázka té důležitosti ustavení vlády, získání tedy vlády, která získá, pardon, důvěru v Poslanecké sněmovně, protože my, když si odečteme ty časy odzadu, kdy skončí životnost těch současných bloků v Dukovanech, tak musíme s nějakým předstihem začít tu stavbu připravovat, plánovat, jednat s budoucími dodavateli a tak dále a tak dále a my už jsme dnes prakticky na hraně zpoždění. Už to zpoždění začínáme nabírat a víme, na tom je shoda, troufám si tvrdit, napříč politickým spektrem, že pokud do té dostavby chceme jít, tak musíme rozhodnout letos na jaře do dubna, anebo, řekněme, nejpozději do května. A takto strategické zásadní rozhodnutí, které opravdu ovlivní peněženky všech občanů České republiky, vzpomeňme si jenom na to, kolik doplácíme na solární elektrárny, tak to už musí udělat vláda, která je stabilní a má tu plnou důvěru.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já musím zareagovat na ta úvodní slova o té blízkosti. Na té obrazovce to zní velmi dobře, ale já musím panu kolegovi připomenout, že ODS navrhla už v tomto volebním období v Poslanecké sněmovně některé liberální návrhy zákonů, jako je rušení daně z nabytí nemovitosti nebo rušení té regulace prodejní doby o svátcích a hnutí ANO nikdy nehlasovalo s ODS, ale vždycky hlasovalo s takovými stranami, jako je KSČM a ČSSD a byly proti těmto liberálním zákonům. Takže já bych to zas tak pozitivně neviděl. A ta jednání ze strany Andreje Babiše směrem k ODS jsou spíše takovou kouřovou clonou. My jsme žádnou vážnou nabídku na vládní spolupráci od hnutí ANO skutečně neslyšeli...

David BOREK, moderátor:  
Pojďme se domluvit, že se neshodnete....

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
A když vidíme, jakou mají blízkost ke Komunistické straně Čech a Moravy, tak je zřejmé, že buď lžou nám nebo komunistům, ale k někomu přece musí mít blíže.

David BOREK, moderátor:  
Dukovany, anebo dostavba jaderných bloků v této zemi, to opravdu může být příběh už letošního jara a bude to ODS třeba podmiňovat tím, aby opravdu v tu chvíli tady byla jasná, možná i dohoda nad rámec nějaké vládní většiny, prostě ještě širší dohoda.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že na tom musí být širší dohoda, že to jsou věci skutečně strategického zájmu, které dalece přesahují jedno volební období a pokud vláda bude rozumná, tak to bude diskutovat samozřejmě i s opozicí a bude to skutečně rozhodnutí, jak se říká trošku politickým speakem, napříč politickým spektrem, ale to jsou věci, které si myslím, že skutečně ta shoda musí být poměrně široká.

David BOREK, moderátor:  
A už jsme zabrousili nepozorovatelně do těch politických vod a já jsem tomu rád, protože takto jsem to i měl ve své tedy osobní dramaturgii připraveno, tak jste naplnili můj scénář, aniž bych vás musel tlačit. Tak pojďme na tu už spíše politickou úroveň. Pane Kolovratníku, já tomu nerozumím. Vaše strana, vaše hnutí, v podstatě teď jste to zopakoval, programová blízkost s ODS, zároveň ale tady jsou jasná reálná jednání o podpoře vlády třeba ze strany KSČM. Pokud by to dopadlo s ODS anebo s KSČM, tak se přece bavíme o dvou úplně jinak orientovaných kabinetech a o dvou úplně jiných hospodářských politikách a když budu parafrázovat Václava Klause mladšího, tak to trochu připomíná, teď budu opravdu parafrázovat, jako když přijde nápadník za nevěstou a rodičům té nevěsty řekne, že vlastně neví, co chce dělat, že buďto bude vystudovaný seriózní pán v kravatě, anebo že bude hipík, který bude sbírat jablka na Novém Zélandu. A já se ptám, jak je to věrohodné z hlediska ekonomické politiky mít tento vějíř takto rozevřený?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Možná tu odpověď uvedu krátkou reakcí na pana poslance Skopečka k těm liberálním návrhům, které ve sněmovně byly. Ono je také potřeba říci, když nějakou daň zrušíme, kde na to potom vezmeme, kde pokryjeme ten výpadek rozpočtu? Jestliže ministryně financí řekne: „Toto je neuvážené, rychlé, prosím, kolegové poslanci, teď pro to zatím nehlasujte, protože by mi to způsobilo výpadek rozpočtu," tak pochopitelně dáme na svoji ministryni financí. Není to o tom, že hlasujeme s komunisty, proti ODS a podobně. A teď k té vaší otázce. Já si myslím, že zas tak složité to není. Přeci hnutí ANO do podzimních voleb šlo s nějakým programem, velké množství bodů v tom programu si myslím, že není ani levicové, ani pravicové, jestliže říkáme, a teď to, prosím, berme ilustračně, že chceme digitální agendu na finanční správy, že chceme zavést cosi, čemu říkáme „moje daně“, tedy veškerou komunikaci občanů i firem online, přes internet, tak aby stát sloužil, posílal předvyplněná daňová přiznání a snižoval tu administrativu, tak věřím, že na tomhle jsme schopni se shodnout, ať s levicovou částí z KSČM, tak s pravicovou z ODS. A pak jsou tam samozřejmě konkrétní body, které se týkají například té výše daňových sazeb, výše zatížení, my jsme v programu něco řekli, už jsem jeden příklad uvedl, zrušení superhrubé mzdy, 19% sazba anebo ta solidární daň ve výši 24 % u těch vyšších platů. No a na tom se buď shodneme s pravicovým koaličním partnerem, který bude v té koalici tlačit na ještě vyšší snižování, anebo se shodneme s levicovým koaličním partnerem, který naopak bude ty sazby tlačit někam nahoru a je to jenom potom o tom politickém kompromisu. Musíme, my máme něco a musíme to se snažit prosadit.

David BOREK, moderátor:  
No ne, ale to je, počkejte, to je právě, promiňte, to je strašně zajímavá věc, protože samozřejmě ten vektor výsledný může být úplně jiný. Kdybyste hypoteticky šli do koalice nebo do nějaké podpory se středopravými subjekty, tak sám jste řekl, že tady bude tlak, aby ty sazby byly nižší, a to je základ politiky už dvě stě let - vyšší, nižší přerozdělování, pravice, levice.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ano, ano.

David BOREK, moderátor:  
A když půjdete do nějaké podpory s KSČM, tak to ale znamená, rozumím tomu správně, že možná ustoupíte i z těch vašich tezí volebních a budete muset ten výsledný vektor směřovat nahoru, tedy vyšší daně, protože levice to tak bude chtít?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ano, ale tak to bohužel, a možná bych neměl použít slovo bohužel, tak to přeci i v politice je naším úkolem. Naším úkolem, úkolem nás politiků je respektovat vůli občanů, toho, jak se říká ten obrat, jak rozdali karty. Každá strana do voleb jde s nějakým programem, s nějakými vizemi, cíli a pak musí dělat kompromisy, pokud je chce naplnit a nějakou část jich musí naplnit. Také vycházím z toho, že hnutí ANO získalo ve volbách nějaké procento, řekněme, 30 % voličů a ODS má nějaké procento, KSČM má zase jiné procento a to asi ovlivní ten výsledný kompromis.

David BOREK, moderátor:  
Dobře, já tomu rozumím, ale mně jde o to, jestli výsledkem a bavíme se o možná reálné nebo rozhodně ne úplně nereálné variantě podpory třeba ze strany KSČM a ČSSD, že ten výsledek daňových, opravdu těch základních politicky hyperpolitických věcí typu parametry daňového systému, můžou být docela odlišné a výrazně levicovější, od toho, co stojí v programu?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ano, rozumím vám a mohu garantovat, že nebudou, respektive nemohou být, protože jestliže my jsme v hnutí ANO řekli jasně, jasně jsme definovali, že nebudeme zvyšovat daňové zatížení, ty daňové sazby, že je nebudeme zvyšovat a naopak se budeme snažit je rozumně snižovat, tak konkrétně tohle je věc, která je nepřekročitelná a z které hnutí ANO při těch jednáních nemůže ustoupit a neustoupí.

David BOREK, moderátor:  
Pane Skopečku, u vás, já možná předbíhám do nějakého 26. dějství tohoto povolebního dramatu, ale kdyby náhodou došlo na nějakou podporu nějaké budoucí vládě, ve které třeba bude sedět hnutí ANO, to úplně nepřekročitelné z hlediska těch daňových, opravdu bytostně politických pravolevých parametrů, z hlediska ODS je co? Žádné zvyšování, jakékoli zvyšování daňové zátěže, v žádném parametru?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Samozřejmě v žádném parametru zvyšovat daně určitě nechceme. My chceme daně snižovat, jak co se týče celkové daňové zátěže, tak aby klesla daňová kvóta, která za vlády hnutí ANO rostla. Náš daňový systém je nejen podle nás vysoký, ale i podle i řady mezinárodních studií je velmi komplikovaný, to znamená, že máme příliš mnoho sazeb, příliš složitý daňový systém, zaplevelený spoustou výjimek, tak to je určitě věc, která je pro nás velmi důležitá. My nechceme tahat více peněz z kapes daňových poplatníků.

David BOREK, moderátor:  
Jasně, ale žádná sazba, ani jednotlivá sazba pro jednotlivé typu daně by podle vás nesměla při jakékoli účasti na vládě vzrůst?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Jsou třeba daně, které v okamžiku, kdy vzroste, když se mění kurz, tak je musíme měnit, protože jsou třeba zaneseny ve směrnici Evropské unie, jako jsou třeba spotřební daně na tabákové výrobky, tak to jsou objektivní věci, kdy...

David BOREK, moderátor:  
Jasně, to je trochu jiný žánr...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Kdy takovou věc musíme, pokud se chceme vyhnout nějakým sankcím z Evropské unie, v našem daňovém systému změnit. Ale co se týče daňové zátěže, tak skutečně věřím tomu, že žádný poslanec, a já jsem se před volbami svým voličům zavázal, že nezvednu v rámci celého volebního období ruku pro jakékoli zvýšení daní a to samozřejmě svým voličům tento slib, jsem slíbil a samozřejmě ho dodržím.

David BOREK, moderátor:  
Jan Skopeček, Martin Kolovratník. Mockrát děkujeme, na shledanou.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Krásný večer, na shledanou.

Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS