23. ledna 2018

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu ČT24 Události, komentáře byl poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

David BOREK, moderátor:
V té poslední položce dnešních zpráv mluvil Dan o doporučení výboru nevydat poslance Bohuslava Svobodu. Ten je teď naším hostem, zdravím vás.

Bohuslav SVOBODA, bývalý pražský primátor, člen Zastupitelstva hl. m. Prahy /ODS/:
Dobrý den.

David BOREK, moderátor:
Dodejme, že tu za chvíli budete hostem k jinému tématu, ale přece jenom musíme zareagovat na toto. Vyzvete sněmovnu, plénum, které to bude projednávat, aby podpořila vaše vydání, a v čem se váš případ liší od případu Andreje Babiše?

Já budu pro své vydání hlasovat. Sněmovna se bude rozhodovat podle svých závěrů, protože tady máme dvě věci na stole. Jedna věc je já jako osoba a já jako osoba chci mít ten případ skončený a uzavřený. Něco jiného je, že do určité míry Poslanecká sněmovna řeší problém. V letech 2013-2014 narostly žaloby zastupitelstva na obrovské číslo, 81 za rok proti standardním tak třem čtyřem. A to je věc, ke které je potřeba zaujmout nějaké stanovisko. Pokud budou soudy soudit poslance za to, jak hlasovaly, tak pak tady máme třetí moc ve státě.

David BOREK, moderátor:
Čili to je ten rozdíl oproti Andreji Babišovi. Vy jste podle vás, vy jste žádán k trestnímu stíhání kvůli svému hlasování.

Ten rozdíl proti Andreji Babišovi je zásadní v tom, že já jsem zažil víc hlasování, já nemám žádný hnízdo a nic do něj nespadlo.

David BOREK, moderátor:
A ještě tedy k té první otázce. Ale chápete rozdíl, kdybyste předstoupil před sněmovnu a řekl, žádám vás, abyste hlasovali pro mé vydání. Vy jste řekl, že budete hlasovat pro své vydání, ale tak někde v tiše v koutku, je to tak.

Ne, řekl jsem to na zasedání imunitního výboru.

A řeknete to znova...

Nahlas jednoznačně řeknu znova, znova v parlamentu, že já pro to budu hlasovat.

Prozatím děkuji.

A pojďme na další velké téma. Pražský Libeňský most nemusel být podle některých odborníků uzavřen. Vyplývá to ze studie, kterou mají k dispozici zástupci magistrátního výboru pro dopravu. Právě ten na mimořádném jednání dnes stav pražských mostů řešil. Většina těch přes Vltavu je na tom hodně špatně. Přitom o opravě třeba Libeňského mostu se mluví minimálně patnáct let. Ale skutečně jen mluví.

moderátor /Události v regionech, 24. 7. 2009/:
Pražský Libeňský most se letos po několika odkladech konečně dočká rekonstrukce. Od povodní v roce 2002 je v havarijním stavu a město počítá s jeho renovací. Kritici úprav ale upozorňují, že město prosazuje příliš nákladnou variantu.

moderátor /Studio 6, 21. 4. 2011/:
Teď se objevil také hodnotící dokument Technické správy komunikací a podle něj jsou ve špatném technickém stavu desítky mostů a můstků.

moderátorka /Studio 6, 21. 4. 2011/:
Jeden z těch nejhorších posudků totiž získal Libeňský most.

moderátor /19. 1. 2016/:
Rada hlavního města Prahy bude jednat o budoucnosti Libeňského mostu. Stavba z roku 1928 je v havarijním stavu a její rekonstrukce je nutná. Vedení města teď řeší, jestli architektonickou cennou stavbu opravit nebo zbourat a na pilířích postavit nový most.

David BOREK, moderátor:
A kromě pana exprimátora a poslance ODS Bohuslava Svobody je tu s námi stále Petr Dolínek z ČSSD, náměstek primátorky hlavního města. Ještě jednou vás vítám.

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
No, tak mi to řekněte, jak je to možné, že náš archiv s prominutím vyplivl několik reportáží napříč uplynulou dekádou, kdy se to řešilo, a přesto to muselo na začátku roku 2018 skončit narychlo udělaným, narychlo udělanou uzávěrou Libeňského mostu?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Nejprve já bych zareagoval na naše vyjádření, že...

David BOREK, moderátor:
Ne, prosím, na toto zareagujte...

Ne, že nemusel být...

David BOREK, moderátor:
Ne, ne, prosím, zareagujte na toto.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Že nemusel být most uzavřen. Já bych tady chtěl přečíst, že je řečeno od Kloknerova ústavu, bod 5, shrnutí, stav je havarijní, aby bylo možno provozovat na mostě byť jednosměrnou tramvaj do finálního opravu a vyřešení mostu, musí být provedeno provizorní podepření. Tady je jasně řečeno, že most musí být uzavřen, nemůže být tramvajový provoz provozován. To je k té nepřesnosti.

David BOREK, moderátor:
Teď ta moje otázka. Jak je možné, že po dekádě zpráv o tom, že Libeňský most je ve špatném havarijním stavu, tak počátkem roku 2018 jsme svědky narychlo provedené uzávěry tohoto mostu.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Po devíti letech diskusí od roku 2005 se podařilo na podzim roku 2014 schválit zakázku na opravu Libeňského mostu formou nahrazení, pro to jsem hlasoval já, stejně jako pan primátor bývalý, stejně jako kolegové z TOP 09, tehdejší vládnoucí strana v Praze. Následně rok a půl probíhalo výběrového řízení, kde už jsme měli první kolo za sebou, kvalifikovali se zhotovitelé a v druhém kole se měl vybrat ten, kdo bude tím zhotovitelem finálním a navrhne finální projekt mostu. Následně přišlo takové aktivistické vzedmutí, já říkám, že ten aktivismus vraždí Prahu a zabíjí, protože na základě toho došlo v zastupitelstvu k hlasování, kde většina zastupitelů odhlasovala, že nemůžeme pokračovat v tomto projektu a musíme ho citlivě opravit.

V jakém jsme roce?

2016 únor.

David BOREK, moderátor:
A teď jsme 2018 leden. Opět máme skoro dva roky. Tak co se děje?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
A jak bylo potvrzeno i dneska panem Stropnickým na výboru pro dopravu na magistrátu, Kloknerův ústav jednoznačně řekl, že u takto velkého mostu to trvá minimálně rok až rok a půl sebrat data na to, aby se připravily podklady pro rekonstrukci a ne bourání mostu. A to přesně končilo na konci loňského roku, oni data vyhodnocuje a ta nám předávají.

David BOREK, moderátor:
Čili ty zátarasy na Libeňském mostě jsou naprosto plánované, dopředu připravené, v poklidu instalované.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, plánované nejsou. My jsme se pokusili po dobu všech těch měření, kdy já říkám za mne, most se měl nahradit novým mostem a mohli jsme letos již mít nový most funkční pro dopravu, pro pěší i MHD i pro automobily. Ale bohužel se to nestalo. Aktivismus vyhrál a v tu chvíli já jsem rok a půl musel provádět nebo zadat měření, která byla prováděna tak, abychom mohli letos na jaře říct, takto se může opravovat most. A podle mě ta oprava je ale nesmyslná a příliš drahá, je dražší než nový most.

Já si myslím, že tady se musíme podívat skutečně na začátek toho děje. My jsme měli naprosto jasné stanovisko, že most je potřeba změnit v nějaké podobě.

David BOREK, moderátor:
Zbořit nebo opravit jako památku?

Já k tomu dospěju. A jednoznačně vyplývalo, že ten most by se měl zbořit a postavit nový. To všechno proběhlo. Bylo na to stavební povolení, všecko bylo uděláno. Trošku se to pozdrželo tím, že byla v roce 13-14 ekonomicky složitá situace, takže na to nebyly prostředky. Ale v roce 14 už na to prostředky byly a celý proces se rozjel. V této fázi na radnici přišli aktivisté za Zelené a starosta Prahy 7 Čižinský, Stropnický a prosadili to, že ten most byl označen za památku. V okamžiku, kdy to je památka, tak to znamená, že ji nejde zbourat a že se musí opravovat.

David BOREK, moderátor:
A jsme ale opět v roce 2014.

Pozor. Ale to, že to není památka, bylo rozhodnuto už v roce 2005, o tom rozhodlo ministerstvo kultury, 5 nebo 6, nechci se hádat.

5.

Ale myslím, že to říkám dobře tu pětku. Takže to už se vědělo. A teď najednou aktivisté otevřeli tuto otázku a ten požadavek na to, jestli je to kulturní památka, šel na ministerstvo kultury. Do dnešního dne ministerstvo žádné rozhodnutí nedalo a v tom okamžiku muselo město zastavit veškerou činnost týkající se rekonstrukce, která by představovala zbourání mostu nebo jeho částí a nové postavení. Ta památka je most, který byl postaven v roce 1928 k desetiletému výročí republiky. A jeho vzhledová hodnota a historická hodnota je velmi, velmi diskutabilní. Prostě je to problém, že zastupitel v Praze nemůže rozhodovat jinak než ku prospěchu Prahy, protože to je hlavní město, krásné hlavní město a není možné tady dělat nějaké experimenty s tím, že tady ponecháme rekonstrukci mostu, který jednou na Pražany spadne.

David BOREK, moderátor:
A teď mi řekněte, dobře, tomu rozumím, i když bych tedy poznamenal, že jste, řeknu to správně, že jste porodník, nikoliv architekt.

Jsem porodník, a právě proto vím, že když se něco rodí, dá to hodně práce a ta práce tady v tomto případě nebyla /nesrozumitelné/.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Tak já budu pokračovat v tom vašem duchu. Proč těhotenství trvalo od roku 2002 do roku 2014, protože tam se bavíme o tom, že už po povodních se říkalo, že je problém. V roce 2005 vycházely už zuřivé články pro a proti ohledně Libeňského mostu. Po celou tu dobu byla ODS vlivnou silou na magistrátu. A bavíme se o tom, že v roce 2014 bylo nějaké rozhodnutí, které potom pokazili zlí aktivisté. Ale ptám se na období 2002 až 2014. Co se dělo?

Ano, od roku 2002 do roku 2005 probíhala jednání a zjišťování stavu toho mostu nějaké a v roce 2005 vydalo ministerstvo kultury verdikt, že se nejedná o kulturní památku. Čili byly zahájeny práce k tomu, abychom most mohli zbourat a v zásadě přestavět. Je to...

David BOREK, moderátor:
Ano, tím se to zužuje, 2005 až 2014, proč devět let?

Dostáváme se do roku 2010, kdy už byla projektová zadání, to všecko trvá dlouho. Když dáte stavební projektové zadání, trvá to dva roky minimálně, než se to vysoutěží. Jsme ve státní zakázce, to znamená, musí to proběhnout výběrovým řízením. A víte, jak je to složité a jak se za to zavírá. A toto všecko proběhlo. V roce 2011 došlo k tomu, že prostředky ten magistrát neměl, musel zaplatit všecko to, co tady bylo, Blanka a všecky ty ostatní stavby. Čili se to odložilo. Tenkrát se řeklo: ano, do roku 2014 pozastavujeme. A bylo to k tomu stanovisko, že tento most je sice ve špatném stavu, ale že po dobu minimálně čtyř let se nic nestane. Ono se skutečně čtyři roky nic nestalo, poněvadž od toho roku to je 8 let a ten most pořád stojí. Čili to rozhodnutí o tom pozastavit to, protože na to nejsou prostředky, bylo správné. A v roce 2014 jen se ekonomická situace trochu zlepšila, magistrát rovnou začal pracovat.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Tak a pojďme od té minulosti k budoucnosti. Nejprve velmi blízká budoucnost. Co se bude dít v příštích týdnech a měsících? To, co tam je teď, zůstane, tedy totální uzávěra, pouze pěší a cyklisté. Je to tak.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, moje největší snaha je, aby Technická správa komunikací formou JŘBU v řádu hodin, podobně jako se bourala lávka v Troji, tak v řádu hodin, dnů, měla projektanta a zhotovitele, kteří podepřou ty inkriminované části mostu, statik potom propočítá poté, co si v rychlosti proměří, ale bezpečně, rychle a bezpečně proměří ten most, co ten most unese. Kdyby neunesl tramvaje, určitě minimálně budeme chtít, aby tam byla náhradní autobusová doprava, která propojí Holešovice a Palmovku.

Kyvadlo.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Kyvadlovka. Ale musím se omluvit řidičům, automobily jsou na druhé koleji. Ta veřejná doprava je v tomto případě stěžejnější.

Já si myslím, že tady v tuto chvíli je potřeba říct jednu zásadní věc. Kdo se v Praze narodil a zná ji, tak ví, že přes Prahu je osmnáct mostů. Kdo dělá na magistrátě, ví, že podle všech těch analýz polovina těch mostů je v havarijním stavu. To znamená, když teď hovoříme o případu Libeňského mostu, měli bychom vlastně hovořit o nějakém vstřícném plánu, jak ty mosty budeme řešit. To není o jednom Libeňském mostu.

David BOREK, moderátor:
Čili podle vás hrozí, že něco podobného se odehraje na jiných mostech.

To samozřejmě hrozí, protože ten stav sedm, který je teď na Libeňském mostě, je to, že na Libeňském mostě byl stav pět před těmi osmi lety, a ten stav pět je na šesti, sedmi dalších mostech.

David BOREK, moderátor:
My dokonce vidíme tady mapu. Pane Dolínku, stane se něco podobného za několik příštích měsíců?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Podle údajů, které nyní víme, tak byste se to stát nemělo. Ale jaká, teď říkám celý týden, nemohou to vyloučit, politická reprezentace není ta, co proměřuje ty údaje, na to jsou odborníci...

David BOREK, moderátor:
A kdy se bude dělat nové měření?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
První zhodnocení mostů se dělalo teď na přelomu roku.

Ale to nové, to příští?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
A potom jsou diagnostiky a tam je přesně určen počet mostů, které jsou ve stádiu šest, a ty budou mít daleko širší diagnostiku právě proto, aby se zjistilo, jestli tam problém je, nebo není.

David BOREK, moderátor:
Jak? Každý týden, každý den?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, ta diagnostika je jednorázová. Kloknerův ústav nebo jiný ústav, ono jich není tolik v České republice, ta měření musí provést třeba...

Kdy?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
V řádu měsíců budou probíhat.

David BOREK, moderátor:
Mě to jako novináře zajímá, kdy máme čekat...

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Nečekáme uzavírky, čekáme nová data.

David BOREK, moderátor:
Ne, já neříkám, kdy máme s těmi objektivy kamer čekat na vás před magistrátem a řeknete, ano, zavíráme tyto mosty nebo nezavíráme nic. Kdy?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Čekáme data, ale víme, že třeba takto kvalitní data, jako máme v případu Libeňského mostu, Kloknerův úřad, ústav pořizoval rok. Takže ta diagnostika samozřejmě je nějaká prvotní, ale potom ta detailní, která se týká i pilířů a dalších věcí, je daleko složitější. A proto třeba já jsem již před dvěma lety...

David BOREK, moderátor:
/nesrozumitelné/ neutíkejte mi od toho. Vy se už prostě nebudete teď v příštích měsících, prostě není tady žádné datum s velkým D, kdy budete mít výsledky nějakého nového měření.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
My máme některé diagnostiky zasmluvněný, další zasmluvňujeme a budeme postupně zveřejňovat samozřejmě ta čísla, jak je budeme dostávat. Ale třeba to je ten důvod, proč jsem před dvěma lety já vykopl ven Barrandovský most. Přesně jste věděli, že do pěti, šesti let je potřeba opravit, aby nebyl osud Libeňského mostu, řekl jsem, musíme začít pracovat, teď probíhá výběrové řízení na finální diagnostiku, potom budou projektové práce, získání stavebního povolení, protože nechceme to podcenit, jako to i pan docent zdědil, když nastupoval. On je to skutečně dluh daleko širší než v posledních šesti let, sedmi.

Ten problém je zásadní. My jsme více než před dvěma lety žádali, aby se na zastupitelstvo zařadila problematika mostů, aby se tam o tom hovořilo, a to se nám nikdy nepodařilo na zastupitelstvo dát.

David BOREK, moderátor:
Myslím jako tehdy už opoziční ODS.

Jako opoziční, kdy se nám to nikdy nepodařilo, přestože jsme to říkali, že ten stav je špatný a že to je potřeba. Nikdy se nám to nepodařilo, protože koalice ze strachu, aby se nerozpadla, to nikdy nemohla dát na pořad. My bychom byli pana náměstka Dolínka podpořili v té jeho snaze, protože to je životně nutné pro Prahu. Ale ze strachu, aby se nerozpadla koalice a nevypadlí z ní Zelení, pan Stropnický, pan Čižinský, tak se to nikdy na pořad jednání nedalo. A to je to, co vyčítám této koalici. Slibovala, jak se Praha změní, jak prostě rozjede tu přestavbu a za dobu její vlády se nestalo vůbec nic. Nakonec se vlastně všecky ty věci zhoršily.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Mohu říct, že to může pan kolega potvrdit, miliardy jsme nainvestovali do silnic, do chodníků a do dalších věcí, do tramvají...

Ano.

David BOREK, moderátor:
My chodníky neřešíme, pane Dolínku.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne, to je velmi důležité. Doprava jako celek, to znamená jako části z toho...

David BOREK, moderátor:
Dobře. A proč jste nezařadili už před dvěma lety na program toto, o čem mluví pan Svoboda?

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Tento most, no, bohužel já jsem tehdy bránil se, aby tento bod, tento most konkrétně byl zařazen, bohužel byl, a pak to dopadlo tím hlasováním. A nebylo to dobré a navíc v tu dobu nebyla funkční koalice. A ono to prostě není jednoduché v této koalici. Na druhou stranu, když se jedna koalice rozpadla, druhá se tvořila, tak jiné strany nenašly odvahu tu koalici v Praze vytvořit. Sociální demokracie hledala ty partnery a našla ty, co má. Já bych jenom pod ten most...

Ne, už nemáme.

Poslední důležitá věc.

Jedna věta.

Petr DOLÍNEK, náměstek primátorky hl. m. Prahy, místopředseda strany /ČSSD/:
Radikální rekonstrukce mostu 550 milionů, nový most 380 milionů. Dvě čísla, která jasně hovoří pro nový most.

David BOREK, moderátor:
Petr Dolínek, Bohuslav Svoboda. Děkujeme mnohokrát, na shledanou.

Také děkuji.

Na shledanou.

David BOREK, moderátor:
Děkujeme mnohokrát i vám, hezký večer.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR