13. ledna 2018

Nominační projev před volbou místopředsedů

Projev Karla Krejzy před volbou místopředsedů ODS.

Dámy a pánové, vážené delegátky, vážení delegáti,

dovolte mi také, abych nejdříve poblahopřál, je to asi slušnost, Petrovi Fialovi ke znovuzvolení předsedou a Alexandře Udženiji první místopředsedkyní. Blahopřeji. Zároveň musím poděkovat Ústeckému kraji, který mi nominaci dal, a já jsem ji velmi pečlivě a dlouho zvažoval.

 Jaká jsou vlastně témata současné politiky? Jsou to ekonomické problémy? Nevím. Je to pravolevý střed? Nemyslím si to. Jak máme uchopit současnost, abychom mohli formovat budoucnost? Mně se pořád zdá, že místo odpovědí stále přichází více otázek. Chaos ve společnosti, obavy, nervozita, občané ani podnikatelé neví dne ani minuty, zákony si často protiřečí. Mimochodem nová směrnice EU, kterou máme schvalovat v Parlamentu, umožňuje trestně stíhat prezidenta republiky, to je v rozporu s ústavou a legislativci mě ubezpečili: „To je jen taková málo vymahatelná směrnice, s tou si nic nedělejte.“ No, mě to teda moc neuspokojilo tedy. Co je symbolem dnešní doby? Je to snad ANO? Já myslím, že NE. Všudypřítomné NE. NE pro Unii, přineslo nám brexit, NE migrantům, máme SPD v našem Parlamentu, AFD v Německu, Sebastiana Kurze v Rakousku – já to nehodnotím, konstatuji. NE Zemanovi nám přineslo osm dalších kandidátů s podporou každého z nich pod deset procent. A NE tomu, jehož jméno ani vyslovovat nebudu, protože ho jen tímto posilujeme, nám sice přineslo relativně slušný mandát, ale přesto se ve sněmovně a ve státě chaos prohloubil a přišlo ještě další buranství. A já tady děkuji z tohoto místa Mirce Němcové, která těmi dveřmi alespoň dala najevo, co si o takovýchto moresech myslí. Já neumím odpovědět na tyto otázky, ale doufám, že se to alespoň částečně podaří tomuto kongresu.

A na závěr chci ještě jednou poděkovat Ústeckému kraji za nominaci, které se po pečlivé úvaze vzdávám v této chvíli. Nicméně budu se věnovat dál práci na radnici a v Poslanecké sněmovně, a pokud se mi podaří alespoň trochu zlepšit život našich lidí, našich občanů, a pokud nominace přijde někdy v budoucnosti a z více krajů, budu ji zvažovat jinak.

Díky za pozornost.

Karel Krejza

poslanec PČR
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení