13. ledna 2018

Zdravice britské Konzervativní strany

Zdravice Lorda Callanana, člena britské vlády, náměstka ministra pro odchod z Evropské unie.

Jsem poctěn, že tu dnes mohu být s Vámi na Vašem kongresu a vzdát čest jedinečnému přátelství, které existuje mezi ODS a Konzervativní stranou Spojeného království. Máme velice podobné politické postoje a v Evropě jsme spojenci od okamžiku, kdy Vaše země vstoupila do EU. V Evropském parlamentu jsem dlouho spolupracoval se svými dobrými přáteli Janem Zahradilem a Evženem Tošenovským, kteří tam jako Vaši europoslanci odvádějí fantastickou práci. Můj bývalý předseda a premiér David Cameron se vždy rád potkával s Mirkem Topolánkem, s nímž společně zakládali frakci Evropských konzervativců a reformistů, nyní třetí nejsilnější v Evropském parlamentu. Má současná předsedkyně a premiérka vlády Spojeného království Theresa May mne požádala, abych Vám předal její pozdravy a popřál vám jejím jménem úspěšný kongres.

Vím, že několik posledních let nebylo pro ODS snadných, ale Petr Fiala odvádí jako Váš předseda výbornou práci a pod jeho vedením jste v minulém roce dosáhli skvělého volebního výsledku, který z Vás učinil hlavní opoziční stranu v České republice. Doufám, že se mu v příštích volbách povede ještě lépe a že se ODS vrátí tam, kam patří - znovu do vlády.

V tomto roce si připomínáme padesáté výročí Pražského jara, kdy mnoho statečných českých vlastenců čelilo ruským tankům a obětovalo své životy pro věc volnosti a svobody. Jako zástupci konzervativních stran, věrných principům svobodného obchodu, svobodných trhů a svobodných občanů, bychom na tyto oběti v boji proti komunistické tyranii neměli nikdy zapomenout.

V příštím roce má země naplní rozhodnutí občanů v referendu a opustí Evropskou unii. Je ale důležité si uvědomit, že opouštíme EU, nikoli Evropu. Stále budeme stát bok po boku v NATO. Na 40 tisíc českých občanů nalezlo svůj domov v Británii, a Spojené království je pro Česko čtvrtým největším exportním trhem s ročním obratem okolo čtyř miliard liber. Chceme, aby tyto obchodní vazby pokračovaly. Proto má premiérka prohlásila, že si po našem odchodu přeje „blízké a speciální partnerství“ s Evropskou unií, a právě nyní o tom vyjednáváme s našimi partery v unii.

A toto blízké a speciální partnerství se bude vztahovat i na naše strany. Budeme i nadále spolupracovat v rámci aliance evropských konzervativních stran, kterou tak zručně vede její prezident Jan Zahradil.

Společně jsme již dosáhli mnohého, ale při obhajobě konzervativních hodnot v Evropě a ve světě je před námi stále hodně práce. Těším se na spoustu další let spolupráce mezi našimi stranami a na to, že v budoucnu dosáhneme skvělých úspěchů.

Děkuji.