21. října 2017

Naši účast ve vládě ANO neschvaluji

(www.parlamentnilisty.cz) „Výsledek voleb mne nepřekvapil, očekával jsem i propad socialistů. Naši účast ve vládě bych ale neschvaloval, z našeho programu bychom totiž prosadili jen minimum. Podpora lidí mne potěšila a utvrdila v tom, že jdu správným směrem," konstatoval Václav Klaus mladší (ODS), který získal po Andreji Babišovi nejvíce hlasů od českých voličů.


Kdyby hnutí ANO neuspělo s nabídkou spolupráce u svých současných koaličních partnerů, tedy u ČSSD a lidovců, a nabídlo ji ODS, byl byste pro, anebo je to pro vás nemyslitelné?

Ten náš úspěch je celkem relativní. Získali jsme málo mandátů na to, abychom prosadili zásadní body svého programu, a jít do koalice s hnutím ANO jen kvůli několika více křeslům v parlamentu by se mi nezdálo být zrovna moudré.

Jak vůbec hodnotíte výsledek voleb – nejvyšší zisk zaznamenala takzvaná populistická hnutí, vaše strana si oproti předešlým volbám o čtyři procenta polepšila, socialisté fatálně propadli. Co považujete za vůbec největší překvapení současných voleb?

Nejsem nijak překvapený, celkem jsem podobný výsledek očekával. Propad socialistů jsem dokonce předpověděl na Novinky.cz před několika dny. Snad jsem jenom nečekal, že se TOP 09 dostane do sněmovny.

Prezident Zeman určitě pověří Andreje Babiše sestavením vlády. Jak se díváte na fakt, že dvě nejvýraznější osobnosti hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek, které budou určitě figurovat ve vládě, jsou nyní trestně stíhané?

Voliči dnes rozhodli, a mně tedy nepřísluší vynášet nějaké soudy či komentáře.

Jak jste spokojen s vaším osobním výsledkem, co do počtu hlasů jste skončil mezi kandidáty ODS na absolutní špici. Co to pro vás znamená?

Podle dosavadních výsledků jsem opravdu získal v naší straně největší podporu od voličů, dokonce jsem skončil z kandidátů všech stran za Andrejem Babišem na druhém místě. To znamená, že mám podporů od lidí, vydal jsem se správným směrem a budu ve své politické práci dál pokračovat.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství