17. října 2017

Uskromníme se na straně státu. Lidem a firmám necháme víc peněz

(FORUM 24) ODS vzkázala prostřednictvím Vyšehradské deklarace voličům, že nechce vést nekonečné řeči o to, s kým by po volbách o koalici jednala či ne, a místo toho se chce zaměřit na konkrétní body svého volebního programu. Za priority označila daňovou reformu, antibyrokratickou revoluci a důraz na vzdělávání. Nejen o těchto tématech jsme hovořili s lídrem kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji Zbyňkem Stanjurou.

 
„Chceme snížit daně všem zaměstnancům. Jejich čistý příjem by se mohl zvýšit až o 7 % měsíčně. Pro představu průměrné mzdy je to asi 1500 Kč měsíčně. Asi o dva procentní body chceme také snížit odvody zaměstnavatelům na sociální pojištění,“ říká Stanjura. Dodal, že tyto změny by zároveň měly vést k přirozenému zvyšování platů.
 
ODS se tak vymezuje proti rozhodnutí stávající vlády plošně navýšit platy státním zaměstnancům. „Nestavíme proti sobě dvě skupiny státních zaměstnanců a těch, kteří pracují v soukromém sektoru, kterých je také mnohem více. Tahle vláda se stará jen o státní zaměstnance a na ty ostatní kašle.“
 
V jedenáctém bodě Vyšehradské deklarace, kde ODS vyjmenovala zásady, na nichž bude v případě účasti na koaliční vládě bezpodmínečně trvat, je zmíněno odmítnutí povinných uprchlických kvót a povinného přijetí eura. Zbyněk Stanjura Foru 24 potvrdil, že strana by v budoucnu trvala na schválení přijetí eura v referendu českými občany. Co se týče imigrace, vítá spíše přijímání Slováků a Ukrajinců.
 
„Neříkáme, že bychom vyjmenovali národnosti, které ano a které ne. Jenom říkáme, že pro integraci těch cizinců je lepší, pokud přicházejí z kulturně spřízněných zemí.“
 
Ve video rozhovoru se dále dozvíte:
Jaký je recept pravice na ideální zdravotnický systém?
Jaké konkrétní kroky by ODS podnikla pro zvýšení kvality vzdělávání?
A jaký je plán ODS na pozvednutí nejchudších regionů České republiky?
Zbyněk Stanjura

lídr kandidátní listiny Moravskoslezské ODS
předseda poslaneckého klubu ODS
předseda centrálního volebního štábu ODS