14. října 2017

Chceme odpovědnost jednotlivých státních zástupců za nečinnost nebo přehmaty

(Česká justice) Jak by měla v příštím volebním období vypadat trestní politika státu podle kandidujících politických stran? Česká justice položila kandidujícím stranám a hnutím pět otázek. Podle ODS nesmí být trestní politika státu formulována hesly jako „čisté ruce“ nebo tvůrčí činností státního zastupitelství. ODS chce, aby se opakované krádeže staly trestným činem a zajistit, aby rozsudek v trestních věcech padl do tří let. Na žádost České justice odpověděl poslanec a člen ústavně-právního výboru parlamentu Marek Benda.

 
Jak vaše strana formuluje trestní politiku státu pro příští volební období? Jaká má být priorita trestní politiky státu v tomto krátkodobém výhledu?
 
Trestní politika je a musí být formulována zákony a jejich zněním, a to zejména trestním zákoníkem. Není a nesmí být formulována jiným způsobem. A to ani vládními akcemi typu „čisté ruce“ ani rozhodováním státního zastupitelství o „kreativním“ výkladu zákonů. ODS deklaruje, že bude chtít zavézt pravidlo,že řetězení drobných majetkových přestupků – zejména krádeží – bude klasifikováno jako trestný čin. Chceme usilovat o to, aby v trestních věcech došlo ke zrychlení řízení tak, aby bylo zajištěno vynesení rozsudku nejdéle do tří let.
 
Je podle vás potřeba nějak z/měnit trestní legislativu? Pokud ano, jak a proč?
 
Je třeba přijmout nový trestní řád, který by vedl ke zjednodušení a zrychlení trestního řízení, ovšem bez omezení práv účastníků. Chceme prosadit vyšší a efektivnější využívání alternativních trestů. Chceme zpřísnit následnou kontrolu prolomení nedotknutelnosti soukromí, a to zejména odposlechů.
 
Je podle vás potřeba nějak z/měnit instituce, které zajišťují v ČR uplatňování a vymáhání trestní legislativy?
 
Nepokládáme za zásadní měnit instituce trestní politiky, je třeba stávající instituce zefektivnit .
 
Hodlá vaše strana prosazovat změnu zákona o státním zastupitelství? Pokud ano, tak proč?
 
Nehodláme přijímat nový zákon o státním zastupitelství, který si napíšou sami státní zástupci. Stačí nepochybně jen částečná novela. Je třeba zejména odpovědnost jednotlivých státních zástupců za nečinnost nebo přehmaty. A vytvořit vhodný systém trestního stíhání státních zástupců osobami mimo stávající soustavu.
 
(Autor: Irena Válová)
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR