2. října 2017

Dostavba D6 má být zákonem uznaná priorita

(MF DNES) Jaké je to být poslancem, už si Jan Bureš z ODS jednou vyzkoušel. A po několikaleté přestávce to chce zkusit znovu. Do Parlamentu se dostal v roce 2010 a zůstal v něm do pádu vlády Petra Nečase. Po Sněmovně se mu prý úplně nestýská, přesto je připraven o ni znovu usilovat. „Ve Sněmovně platí princip určité seniority. Pokud jste v ní opakovaně, máte více kontaktů, větší šanci něco prosadit, případně zaujmout důležitou pozici typu předsedy výboru," říká.


Při volbách v roce 2010 jste ze čtvrtého místa přeskákal lídra Miloše Pateru. Teď sice nemáte koho přeskočit, ale myslíte, že vás čeká stejný úspěch?

Samozřejmě bych byl rád, kdyby ODS zažila určitou renesanci a vrátila se zpátky do čelních pozic politiky. Myslím, že tím, čím jsme si prošli, prochází teď ČSSD. Nás to posílilo a vím, že už nedopustíme některé věci, které se před pěti lety odehrály.

V roce 2013 se z krajské ODS do Sněmovny nedostal nikdo. Preference padaly, teď zase rostou. Proč tomu tak je?

Myslím, že se ukázalo, že ne všechno, co se vládě Petra Nečase podařilo prosadit, bylo špatně. V době vrcholící světové hospodářské krize se podařilo udržet na uzdě veřejné finance, podařilo se osekat zbytné výdaje a otočit trend extrémního zadlužování. Stát na tom nebyl špatně ani co se týče investic. Třeba si to lidi uvědomují a chtěl bych věřit i tomu, že se ODS daří přesvědčit voliče, že od nás skutečně odpadli různí darebáci, kteří se na každou politickou stranu v nějaké periodě nalepí.

Od ODS se po pádu vlády odvrátila řada lidí, včetně třeba hejtmanky Jany Vildumetzové, která vstoupila do ANO. Proč jste vy zůstal?

Jsem v ODS od roku 1994 a za ODS jsem kandidoval hlavně v Ostrově. Pod praporem ODS jsem tam zažil spoustu hezkého, dobrého. Díky kolegům z ODS se podařilo spoustu věcí prosadit a myslím, že základ strany, tedy pravicová politika, je prostě dobrý. Když máte špatného faráře, také nepřestanete věřit v Pána Boha. Na druhou stranu nesoudím vůbec nikoho, kdo z ODS odešel, ať už kamkoli. Spíš je mi to někdy líto. Myslím si, že jsme přišli o spoustu výrazných a zajímavých osobností.

ODS na krajské úrovni spolupracuje s hnutím ANO. Nebojíte se, že jste si tím u voličů uškodil?

To se teď ukáže. Když se ale každý podívá na to, jak dopadly krajské volby, koaliční model je jasný. Jen jeden se dal poskládat bez hnutí ANO, které ale bylo vítězem voleb. I vzhledem k tomu, že vyjednávání s kolegy byla vstřícná a konstruktivní, shodli jsme se na prioritách, které obsahují významnou část volebního programu ODS, tak nevidím důvod, proč bychom se měli za tuhle fungující spolupráci stydět, nebo se dokonce omlouvat. Já jsem spokojený, myslím si, že jsme si i lidsky sedli.

Samozřejmě něco jiného je koalice vládní. Bránil byste se spolupráci s hnutí ANO?

Co se týče vládní úrovně, máme to poměrně jasné. Máme 12 priorit a jednou z nich je zrušení elektronické evidence tržeb. I náš pan předseda jasně deklaroval, že spolupráce s Andrejem Babišem možná není, a pokud je hnutí ANO postavené na tom, že má v čele tuto, nepopírám, výraznou osobnost, tak si spolupráci nedovedu představit.

Program počítá i se zavedením zákona o prioritních stavbách, kde zmiňuje D6. Domníváte se, že je reálné, že by ODS takový zákon prosadila?

Já jsem Sněmovnu zažil na vlastní kůži a můžu říct, že se změnou vlády, ale i ministra, se mění také priority v dopravních stavbách. To si myslím, že je špatně. Pokud bychom prosadili zákon o prioritních stavbách, tak budeme vědět, kdy dojde i na naši D6, a to je důležité. Zažil jsem to i ve svém městě Ostrově, kde jsme měli schválený takzvaný strategický plán rozvoje města. Každý tak věděl, kdy na projekt, který byl třeba někdy i jeho srdeční záležitostí, nebo ho měl ve svém volebním programu, přijde řada. A tohle doufám, chápou i lidé na centrální úrovni. Proto se nebojím toho, že by zákon neprošel.

Není to málo, jen vědět, kdy dojde na D6, když je pro nás důležitá dostavba?

Vždycky jsme měli jen slib. Naposledy myslím ten, že nejpozději v roce 2018 budeme jezdit čtyřpruhem do Prahy. A pak se nestalo nic. Pokud to ale bude v zákoně, bude to také povinnost s naplánovaným harmonogramem. Nakonec myslím, že i ti, kteří už možná kvůli neustálým slibům rezignovali, si to opět vezmou za své a řeknou si, že je tady konečně nějaká realistická vize.

Zákon se dá ale zrušit, stejně jako vy chcete zrušit EET.

To ano, ale když tam budete mít prioritní stavby přes celou republiku, tak mi pak ukažte u těch 101 poslanců, kteří zruší zákon týkající se třeba i jejich regionu, protože to není jen o D6, ale i D35 a tak dále.

Považujete zrovna dostavbu D6 za věc, se kterou by naši poslanci mohli pohnout?

Realisticky: máme 5 poslanců a asi jich nikdy z dvou set členného sboru víc mít nebudeme. D6 je skutečně regionální záležitost, se kterou se dá něco udělat, pokud budou všichni táhnout za jeden provaz. Nás ale trápí i nízké platy a mzdy. V případě Karlovarského kraje je to trochu paradox vzhledem ke vztahům, které má se Saskem a Bavorskem, kde jsou platy podstatně vyšší. Myslím si, že pokud se nám podaří zvýšit cenu práce, tak se to odrazí i v platech. Věřím, že byť tady žehráme na montovny, postupně se do nich dostane sofistikovanější práce a podaří se zvyšovat přidanou hodnotu toho, co se v nich vyrábí. Odvozeno je to od toho, že porostou platy.

ODS má v programu jejich sedmiprocentní navýšení. Je to reálné?

Myslím, že ano. V současnosti, kdy máme téměř nulovou nezaměstnanost a zaměstnavatelé se o zaměstnance začínají přetahovat, je plat či mzda skutečně nejdůležitější věcí, jak je získat a udržet si je.

Program Občanské demokratické strany hodně cílí na podnikatele, odstranění byrokracie a zlepšení školství. Myslíte, že můžete oslovit i mladé rodiny a penzisty?

Myslím si, že necílíme jen na živnostníky nebo podnikatele či na učitele. S byrokratickou zátěží se setkáváme dnes a denně. Také si myslím, že pokud senioři přemýšlejí o tom, co budou dělat jejich vnoučata, tak musí přijít na to, že náš program v tomto směru je zaměřen i na zlepšení vzdělanosti obyvatel, máme tam samozřejmě i otázku zneužívání sociálních dávek a různých příplatků na bydlení. To jsou ohromné peníze, které když zůstanou v pokladně, tak se klidně můžou věnovat na jinou oblast. Tedy i na seniory a jejich důstojnější život, zvýšení penzí.

Za ODS působíte v několika funkcích. Jste zastupitelem Ostrova, krajským radním. Pokud byste šel do Sněmovny, vzdal byste se některého z postů?

Záleží na tom, jak volby dopadnou a jak bude úspěšné jednání po volbách. Protože jsem Sněmovnu zažil, vím, že práce poslance, který nepůsobí na nějaké funkci typu předsedy výboru, se dá do jisté míry skloubit s prací v komunálu, nebo v regionu.
 

(Autor: Jana Plechatá)

Ing. Jan Bureš

lídr kandidátky ODS v Karlovarském kraji