2. října 2017

Jak dopadnou volby?

Za tři týdny to uvidíme přesně, ale pojďme se podívat trochu dopředu. Co je jisté? Co se naopak ještě rozhodne během příštích tří týdnů? Různé agentury nás krmí odhady přesnými na desetinu procenta. Nějaká strana o půl procenta oslabí a běduje. Nebo o půl procenta posílí a raduje se. Ovšem většina posledních voleb ukázala obrovské rozdíly reality a těchto průzkumů.

Důvodů je víc. Dílem agentury dělají vlastní politiku – má se totiž za to, že výsledky průzkumů lidi hodně ovlivňují. Tak to pochopitelně svádí. Když má strana v průzkumu 5,5, znamená to fatálně lepší veřejnou informaci než 4,5.

Dílem se agentury snaží šetřit. Někde mají jen 600 respondentů. Někde se dotazují jen telefonem. Málo pracují s demografickými údaji. Zkrátka odfláknou „náhodný vzorek“.

Abychom to shrnuli – průzkumům se moc věřit nedá. Takže úplně stejně můžete věřit následujícím řádkům a běžet si vsadit. Jistoty jsou čtyři.

Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství