1. října 2017

Vyzýváme občany, aby se udavačské účtenkové loterie neúčastnili

(www.ods.cz) Komentář první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija a ekonomického experta Jana Skopečka ke spuštění účtenkové loterie.

„Ministerstvo financí dnes spouští účtenkovou loterii, my vyzýváme občany, aby se této udavačské loterie neúčastnili. Jedná se o další nástroj, který podporuje udávání podnikatelů a ničení zdravého ekonomického prostředí v České republice. Doufáme, že nadcházející volby zkrátí životnost této loterie na nezbytné minimum a bude společně s EET v co nejkratším čase zrušena. Z kapes daňových poplatníků půjde ročně na výhry a provoz této udavačské hry více než 110 miliónů korun, což je například roční rozpočet více než 10 malých obcí. My všichni tak přispějeme na zvrácenou zábavu ministerstva financí, které si evidentně přeje návrat do socialistických dob. Ministerstvo financí by místo toho mělo věnovat úsilí podstatnějším věcem, jako je snížení byrokracie, zjednodušení komunikace se státem nebo snížení odvodů státu. Stát by měl podnikatelům podmínky pro podnikaní zlehčovat než jim byrokracií přidělávat práci,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Start státní loterie k EET je vládní ostudou a sprostou sázkou na lidskou závist. Stát má za vybrané daně poskytovat veřejné statky, které lidé potřebují, nikoliv nakupovat a vyplácet výhry ve státem organizované loterii. Ještě, že už se blíží konec mandátu stávající vládní koalice, jinak bychom se mohli brzo dočkat státního casina, kolotočů nebo státního cirkusu. Je absurdní, že vláda, která zakázala kouření a výherní automaty v obyčejných hospodách, bude provozovat vlastní hazardní hru pro všechny zákazníky. Očekávám, že ministerstvo zdravotnictví bude stejně důsledné jako v jiných obdobných případech a bude všechny zákazníky varovat, že účast ve státní účtenkové loterii může způsobit závislost na paragonech. Je to celé tak absurdní a neuvěřitelné, že budoucí vláda má v účtenkové loterii dobrého adepta na první opatření, které bude potřeba po této agrosocialistické vládě zrušit,“ dodává ekonomický expert ODS Jan Skopeček.